Hús mellé köret, egy sűrű joghurtos vagy tejfölös mártogatóssal és nagy adag zöld salátával pedig tökéletes főétel ez a ropogós burgonya, ami annyira kellemesen fűszeres, hogy önmagában elviszi a show-t. Kevésbé karakteres húsok vagy hal mellé is bátran ajánlom.
Ropogós parmezános burgonya
Adag4-6 adag
Előkészítés
15
percFőzés
10
percSütés
30
percTeljes elkészítési idő
55
percHozzávalók
80 dkg kifliburgonya
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg reszelt parmezán
1 teáskanál fokhagyma-granulátum
1 teáskanál vöröshagymapor
1 teáskanál füstölt fűszerpaprika
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál só
½ teáskanál frissen őrölt bors
Elkészítés
- A burgonyát megmossuk, félbevágjuk (nem hámozzuk meg), és sós, hideg vízben feltesszük főni. A forrástól számított kb. 10 percig főzzük, amíg félkemény lesz.
- Az olvasztott vajhoz hozzákeverjük a fűszereket, majd kb. a ¾ részét egy nagy tepsibe locsoljuk és szétkenjük, hogy mindenhova jusson. A maradék vajat félretesszük.
- A tepsibe szórjuk a reszelt sajtot, majd a vágott felükkel lefelé elrendezzük rajta az előfőzött burgonyát.
- A maradék vajjal megkenjük a tetejét, és 185 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük. A fűszeres vaj összesül a parmezánnal, és a burgonyára tapadva ropogós réteget képez. A sütőből kivéve óvatosan megfordítjuk a burgonyákat, hogy a ropogós kéreg felülre kerüljön. Azonnal tálaljuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora