Ezek a kekszek akár 10 napig is megőrzik állagukat. A datolyának köszönhetően egyszerre édesek és egy egészen picit savanykásak, a világos rozsliszt miatt pedig jó mély, komplex ízűek. A rozsliszt és a datolya külön-külön is a kevésbé hétköznapi alapanyagok közé tartoznak, ebben a kekszben pedig igazán jó párost alkotnak, érdemes beszerezni őket.
Datolyás keksz
Difficulty: KönnyűAdag
25
darabElőkészítés
10
percSütés
15
percTeljes elkészítési idő
25
percHozzávalók:
15 db magozott datolya (35 dkg)
70 g barna cukor
12 dkg vaj
1 teáskanál szódabikarbóna
12 dkg világos rozsliszt
3 dkg sima liszt
1 tojás
Elkészítés
- A datolyát kimagozzuk, a vajjal és a cukorral kis lábasba tesszük és addig melegítjük, amíg a vaj és a cukor felolvadnak. Ezután botmixerrel pürésítjük és hagyjuk kihűlni.
- Ha lehűlt, összekeverjük a többi hozzávalóval, és ruganyos masszát gyúrunk belőle.
- Diónyi golyókat formázunk belőle, majd ezeket sütőpapírral leterített tepsire tesszük, és azon kicsit kilapítjuk a kekszeket.
- 160 fokra előmelegített sütőben 15-17 perc alatt sütjük készre. Akkor jó, ha kicsit puha marad, ez nem ropogós keksz.
Tipp:
- Ízlés szerint fűszerezhetjük is egy kevés fahéjjal, vaníliával, ezeket a datolyához adjuk pürésítés előtt.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora