Puha mézeskalács

Én azt a mézeskalácsot szeretem, ami azonnal puha, mert szerintem legenda, hogy bárkinek hetekig eláll egy dobozban – na nem azért, mert megromlik, hanem azért, mert rájárnak a kismanók és megeszik. Akkor meg jobb, ha a manók foga nem törik bele, nem igaz? Ez az évek óta jól bevált receptem, így én mindig ezt készítem.

Puha mézeskalács

Puha mézeskalács

Adag

100

darab
Előkészítés

25

perc
Sütés

25

perc
Pihentetés

12

óra
Teljes elkészítési idő (pihentetés nélkül)

50

perc

Hozzávalók kb. 100 darabhoz

  • 25 dkg méz

  • 30 dkg vaj

  • 30 dkg világosbarna cukor

  • 3+1 tojás

  • 1 kg liszt

  • 2 teáskanál szódabikarbóna

  • 1 nagy csipet só

  • 1 narancs reszelt héja

  • 2 teáskanál őrölt fahéj

  • 2 teáskanál őrölt gyömbér

  • 1 teáskanál szegfűszeg

  • 1 teáskanál szegfűbors

  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió

Elkészítés

  • A szegfűszeget és a szegfűborsot mozsárban porrá zúzzuk, majd összekeverjük a többi fűszerrel. Egy kis lábosba tesszük a mézet és a fűszereket, addig melegítjük, amíg a méz felforr, majd kis darabokban hozzáadjuk a vajat, és hagyjuk teljesen elolvadni.
  • Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a sóval.
  • A cukrot és 3 tojást robotgépben habosra keverjük, majd lecseréljük a habverőt keverőlapátra, alacsony fokozatra kapcsoljuk a robotgépet, és váltakozva hozzákeverjük a lisztet és a mézes keveréket a tojáshabhoz. Nehéz, ragacsos masszát kapunk. Kiszedjük a keverőtálból, fóliába tekerjük és éjszakára a hűtőbe tesszük.
  • A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni, majd 3 részre osztjuk a tésztát. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetszés szerinti formával kiszúrjuk.
  • Felverünk egy tojást egy evőkanálnyi vízzel, és megkenjük vele a mézeskalácsokat. 180 fokra előmelegített sütőben 5-7 percig sütjük, éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a mézeskalácsokat, majd tetszés szerint írókával díszítjük őket.

Tipp:

  • Az írókához 1 tojásfehérjét felverünk, beledolgozunk 20 dkg porcukrot és 2 teáskanál kukoricakeményítőt több lépésben, majd 2-3 csepp citromlevet is belekeverünk, és kis méretű nyomózsákba töltjük.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Reggeliötletek

Datolyás keksz

Datolyás keksz

Pofonegyszerű, mégis nagyon ízgazdag datolyás keksz a puhább fajtából – 10 napig simán eláll, úgyhogy lehet rögtön dupla adaggal indítani.

Mogyoróvajas granola

Kipróbált házi granolarecept mogyoróvajjal, amit sokféleképpen variálhatsz annak megfelelően, hogy épp mit találsz a kamrában.

Paradicsomos galette

Paradicsomos galette

A galette gyors és egyszerű süti, de egy ilyen mézes, paradicsomos töltelékkel nagyon izgalmas tud lenni.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes