Babka, a jeruzsálemi kalács

A jeruzsálemi kalács receptje a legnépszerűbb receptjeim között van, pedig eredetileg nem is a sajátom, hanem egy sikeres, több napig tartó kuncsorgás eredménye. A tel-avivi piacon minden reggel vettem a kávém mellé egy szelet babkát, majd pár nap után már inkább egy egész kaláccsal kezdtem a napot, és vittem magammal mindenhova, amíg el nem fogyott. Addig kérdezgettem mosolyogva, hogy hogyan készül a számomra addig teljesen ismeretlen sütemény, amíg beengedtek a pékségbe és megnézhettem, lejegyzetelhettem. Azóta annyiszor sütöttem, hogy már a sajátommá is vált a recept, így itt az ideje, hogy megosszam.

Babka, a jeruzsálemi kalács

Babka, a jeruzsálemi kalács

Adag

2

kalács
Előkészítés

30

perc
Sütés

30

perc
Kelesztés

12

óra
Teljes elkészítési idő (pihentetés nélkül)

1

óra 

Hozzávalók 2 db kalácshoz:

  • A tésztához:
  • 55 dkg liszt

  • 10 dkg cukor

  • 15 g porélesztő

  • ½ teáskanál só

  • 3 egész tojás

  • 120 ml víz

  • 15 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez

  • A töltelékhez:
  • 15 dkg étcsokoládé

  • 12 dkg vaj

  • 5 dkg porcukor

  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor

  • ½ teáskanál só

  • 10 dkg durvára vágott dió

  • A sziruphoz:
  • 25 dkg cukor

  • 150 ml víz

  • opcionális: 1 evőkanál narancsvirágvíz vagy 1 db kardamom

Elkészítés

  • A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, és ha kihűlt, durvára aprítjuk.
  • Egész éjszakás kelesztéshez a tésztát előző este összeállítjuk. Javasolt kivárni az éjszakát, mert jót tesz a tésztának. (Készíthetjük persze aznap is, ilyenkor 2-3 órát szánjunk a kelesztésre szobahőmérsékleten)
  • A robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, hozzáadjuk a tojásokat és a vizet. Összekeverjük, és amikor összeállt a tészta (száraz lesz), fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta összeáll, nem kell tovább dagasztani.
  • Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban, lefedve éjszakára a hűtőbe tesszük (legalább 4, de akár 12 órát is keleszthetjük). Reggelre megkel – nem fog duplájára dagadni, a hűtőből kivéve hagyjuk 1 órát szobahőmérsékleten magához térni. Ruganyos tésztát kell kapnunk.
  • Amíg a kalácstészta pihen, elkészítjük a tölteléket: egy közepes tálba tesszük a csokoládét és a vajat, vízgőz fölött felolvasztjuk. Beleszitáljuk a porcukrot, a kakaóport és a sót. Simára keverjük.
  • A megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyiket lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a csokoládés töltelék felével, megszórjuk a durvára vágott dió felével.
  • Az egyik hosszú oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában kettévágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen.
  • Óvatosan áthelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyér formába. Ugyanígy összeállítjuk a másik adag kalácsot. Huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
  • Amíg a kalácsok sülnek, egy kis lábasban felforraljuk a cukrot és a vizet, amíg feloldódik a cukor a vízben. A sütőből kivéve a kalácsokat azonnal meglocsoljuk a sziruppal, majd hagyjuk, hogy a kalácsok teljesen kihűljenek a formában, mielőtt felszeletelnénk őket.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Ebédötletek

Házi falafel-tál hummusszal

Házi falafel-tál hummusszal

Házi, villámgyors falafel saját keverékből, amit betárazhattok nagyobb mennyiségben, és még egy hummusz alapreceptet is mutatok hozzá.

Vega töltött karalábé

Vega töltött karalábé

A töltött karalábét ilyenkor kell kipróbálni, mert isteni, jól variálható zöldség, viszont akkor a legjobb, amikor zsenge és édes.

Gránátalmás sült kacsa

Gránátalmás sült kacsa

Gránátalmás, ízletes mázzal sült kacsamell és kacsacomb, ami bármilyen ünnepi asztal méltó főszereplője lehet.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes