Mákos guba saját gubarúdból, házi vaníliasodóval – jól hangzik? A sodót ráadásul nemcsak mellé adom, hanem egyenesen ebben sül a guba. Mindenkinek megvan a maga bevált receptje, az enyém ez lett, mert így istenien krémes lesz a végeredmény. Egy próbát szerintem megér!
Mákos guba házi vaníliasodóval
Adag
6
adagElőkészítés
30
percSütés
20
percKelesztés
50
percTeljes elkészítési idő
1
óra40
percHozzávalók
- A gubarúdhoz:
20 g friss élesztő
220 ml tej
2 evőkanál cukor
50 dkg liszt
1 csipet só
1 db tojás
50 g vaj
- A sodóhoz:
1 l tej
7 dkg cukor
1 vaníliarúd
3 tojássárgája
1 egész tojás
- Az összeállításhoz:
10 dkg darált mák
5 dkg porcukor
2 evőkanál vaj
Elkészítés
- A gubarudakhoz az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, hozzáadjuk a cukrot, majd 5 percre félrerakjuk pihenni.
- A liszthez adjuk a sót és a tojást, majd beleöntjük a felfutott élesztős tejet is, és elkeverjük. Amikor összeállt, hozzáadjuk a vajat is, és robotgépben simára dagasztjuk a tésztát.
- Letakarva, meleg helyen 40-50 percig kelesztjük, majd 8 részre osztjuk, és 2 cm vastag, hosszú rudakat sodrunk belőle. Sütőpapírral leterített tepsire tesszük őket, hagyjuk 20 percet kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt készre sütjük.
- A sodóhoz a tejet közepes lábosban felmelegítjük, beletesszük a vanília kikapart magjait és a vaníliarudat is. A cukrot a tojássárgájával kikeverjük, egy kevés meleg tejet keverünk hozzá, majd a tojásos keveréket visszaöntjük a lábosba a tejhez. Sűrűn kevergetve, közepes lángon addig főzzük, amíg egy kicsit elkezd sűrűsödni.
- Egy hőálló tál aljára egy réteg gubát teszünk, meglocsoljuk a vaníliasodóval és megszórjuk cukros mákkal. Ezt addig folytatjuk, amíg elfogynak a felszeletelt gubarudak. A tetejére vajdarabokat teszünk és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük a mákos gubát.
- Közben a maradék sodót felmelegítjük, 1 evőkanál kukoricalisztet elkeverünk 2 evőkanál sodóval csomómentesre, majd a sodóhoz adjuk és felfőzzük. Reszelünk bele egy kevés narancshéjat. A kész gubára kanalazunk belőle közvetlenül fogyasztás előtt vagy mellé kínáljuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora