Mákos guba házi vaníliasodóval

Mákos guba saját gubarúdból, házi vaníliasodóval – jól hangzik? A sodót ráadásul nemcsak mellé adom, hanem egyenesen ebben sül a guba. Mindenkinek megvan a maga bevált receptje, az enyém ez lett, mert így istenien krémes lesz a végeredmény. Egy próbát szerintem megér!

Mákos guba házi vaníliasodóval

Mákos guba házi vaníliasodóval

Adag

6

adag
Előkészítés

30

perc
Sütés

20

perc
Kelesztés

50

perc
Teljes elkészítési idő

1

óra 

40

perc

Hozzávalók

  • A gubarúdhoz:
  • 20 g friss élesztő

  • 220 ml tej

  • 2 evőkanál cukor

  • 50 dkg liszt

  • 1 csipet só

  • 1 db tojás

  • 50 g vaj

  • A sodóhoz:
  • 1 l tej

  • 7 dkg cukor

  • 1 vaníliarúd

  • 3 tojássárgája

  • 1 egész tojás

  • Az összeállításhoz:
  • 10 dkg darált mák

  • 5 dkg porcukor

  • 2 evőkanál vaj

Elkészítés

  • A gubarudakhoz az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, hozzáadjuk a cukrot, majd 5 percre félrerakjuk pihenni.
  • A liszthez adjuk a sót és a tojást, majd beleöntjük a felfutott élesztős tejet is, és elkeverjük. Amikor összeállt, hozzáadjuk a vajat is, és robotgépben simára dagasztjuk a tésztát.
  • Letakarva, meleg helyen 40-50 percig kelesztjük, majd 8 részre osztjuk, és 2 cm vastag, hosszú rudakat sodrunk belőle. Sütőpapírral leterített tepsire tesszük őket, hagyjuk 20 percet kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt készre sütjük.
  • A sodóhoz a tejet közepes lábosban felmelegítjük, beletesszük a vanília kikapart magjait és a vaníliarudat is. A cukrot a tojássárgájával kikeverjük, egy kevés meleg tejet keverünk hozzá, majd a tojásos keveréket visszaöntjük a lábosba a tejhez. Sűrűn kevergetve, közepes lángon addig főzzük, amíg egy kicsit elkezd sűrűsödni.
  • Egy hőálló tál aljára egy réteg gubát teszünk, meglocsoljuk a vaníliasodóval és megszórjuk cukros mákkal. Ezt addig folytatjuk, amíg elfogynak a felszeletelt gubarudak. A tetejére vajdarabokat teszünk és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük a mákos gubát.
  • Közben a maradék sodót felmelegítjük, 1 evőkanál kukoricalisztet elkeverünk 2 evőkanál sodóval csomómentesre, majd a sodóhoz adjuk és felfőzzük. Reszelünk bele egy kevés narancshéjat. A kész gubára kanalazunk belőle közvetlenül fogyasztás előtt vagy mellé kínáljuk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Glutén és laktózmentes mézeskalács

Mentes mézeskalács

Glutén és laktózmentes mézeskalács, ami annyira finom, hogy felveszi a versenyt az eredetivel. Sőt, lehet, hogy még meg is előzi.

Fetás-spenótos rétesbatyuk

Fetás-spenótos rétesbatyu

Ropogós rétesbatyuk feta sajttal és friss spenóttal töltve – tökéletes gyors vacsinak, vendégváró falatoknak, sőt, akár az uzsonnás dobozba is.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes