Vagy sokkal inkább lepény – az angol nyelvű szakirodalomban palacsintaként fut ez az étel, de azon kívül, hogy serpenyőben sütjük, semmi köze a palacsintához. Ez egy nagyon egyszerű gyúrt tészta, annyira egyszerű, hogy elsőre nem is akartam elhinni, hogy ebből tényleg az lesz a végén, amit ígér a neve. Nagyon finom benne a helyenként megpiruló, vékonyra karikázott újhagyma, de készítettem már a tésztába gyúrt, finomra aprított medvehagymával is, és az is gyorsan elfogyott.
Ázsiai újhagymás palacsinta
Adag
4
darabElőkészítés
15
percSütés
5
percPihentetés
30
percTeljes elkészítési idő
50
percHozzávalók
- A lepényhez:
15 dkg sima liszt
15 dkg kenyérliszt
1,6 dl forró víz
½ teáskanál só
1 csomó újhagyma
½ dl szezámolaj
4 evőkanál étolaj a sütéshez
- A mártogatóshoz:
3 evőkanál szójaszósz
½ teáskanál szezámolaj
1 evőkanál pirított szezámmag
1 csipet chilipehely
Elkészítés
- A kétféle lisztet és a sót egy keverőtálba tesszük, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a forró vizet. Hagyjuk langyosra hűlni, majd 5 percig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk. Letakarjuk és legalább ½ órát hagyjuk pihenni.
- Ezután négy egyforma részre osztjuk, labdákat formázunk belőle és egyesével kinyújtjuk. Amíg egy adag tésztával dolgozunk, a többit letakarjuk. Olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, ez fontos, mert akkor lesz ropogós, ha a lehető legvékonyabb tésztával dolgozunk.
- A kinyújtott tésztát megkenjük szezámolajjal, megszórjuk a megtisztított és karikára vágott újhagyma ¼ részével, és finoman megsózzuk. A tésztát szorosan feltekerjük, mint a palacsintát, majd ezt a tekercset csiga alakban is feltekerjük. Az így kapott csigát először a kezünkkel kilapítjuk, majd nyújtófával ½ cm vastagságúra nyújtjuk (néhol kibújnak a hagymaszeletek, de az nem baj). Ugyanígy elkészítjük mind a 4 lepényt.
- Egy serpenyőben felhevítünk egy evőkanál olajat, és közepesen erős láng felett aranybarnára sütjük a lepényt. 1-2 percenként megfordítjuk, összesen 6 percig sütjük.
- A mártogatós hozzávalóit összekeverjük és a lepényhez kínáljuk.
Tipp:
- A lepényke trükkje a forró víz – ez az, amitől puha és nyújtható lesz a tészta, mert roncsolja a glutént alkotó fehérjéket. Miután összekeverted a forró vizet a liszttel, alaposan gyúrd át a tésztát, és ezután pihentesd. Ha ezt a 3 lépést nem hagyod ki, a recept elronthatatlan.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora