Ázsiai újhagymás palacsinta

Vagy sokkal inkább lepény – az angol nyelvű szakirodalomban palacsintaként fut ez az étel, de azon kívül, hogy serpenyőben sütjük, semmi köze a palacsintához. Ez egy nagyon egyszerű gyúrt tészta, annyira egyszerű, hogy elsőre nem is akartam elhinni, hogy ebből tényleg az lesz a végén, amit ígér a neve. Nagyon finom benne a helyenként megpiruló, vékonyra karikázott újhagyma, de készítettem már a tésztába gyúrt, finomra aprított medvehagymával is, és az is gyorsan elfogyott.

Ázsiai újhagymás palacsinta

Ázsiai újhagymás palacsinta

Adag

4

darab
Előkészítés

15

perc
Sütés

5

perc
Pihentetés

30

perc
Teljes elkészítési idő

50

perc

Hozzávalók

  • A lepényhez:
  • 15 dkg sima liszt

  • 15 dkg kenyérliszt

  • 1,6 dl forró víz

  • ½ teáskanál só

  • 1 csomó újhagyma

  • ½ dl szezámolaj

  • 4 evőkanál étolaj a sütéshez

  • A mártogatóshoz:
  • 3 evőkanál szójaszósz

  • ½ teáskanál szezámolaj

  • 1 evőkanál pirított szezámmag

  • 1 csipet chilipehely

Elkészítés

  • A kétféle lisztet és a sót egy keverőtálba tesszük, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a forró vizet. Hagyjuk langyosra hűlni, majd 5 percig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk. Letakarjuk és legalább ½ órát hagyjuk pihenni.
  • Ezután négy egyforma részre osztjuk, labdákat formázunk belőle és egyesével kinyújtjuk. Amíg egy adag tésztával dolgozunk, a többit letakarjuk. Olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, ez fontos, mert akkor lesz ropogós, ha a lehető legvékonyabb tésztával dolgozunk.
  • A kinyújtott tésztát megkenjük szezámolajjal, megszórjuk a megtisztított és karikára vágott újhagyma ¼ részével, és finoman megsózzuk. A tésztát szorosan feltekerjük, mint a palacsintát, majd ezt a tekercset csiga alakban is feltekerjük. Az így kapott csigát először a kezünkkel kilapítjuk, majd nyújtófával ½ cm vastagságúra nyújtjuk (néhol kibújnak a hagymaszeletek, de az nem baj). Ugyanígy elkészítjük mind a 4 lepényt.
  • Egy serpenyőben felhevítünk egy evőkanál olajat, és közepesen erős láng felett aranybarnára sütjük a lepényt. 1-2 percenként megfordítjuk, összesen 6 percig sütjük.
  • A mártogatós hozzávalóit összekeverjük és a lepényhez kínáljuk.

Tipp:

  • A lepényke trükkje a forró víz – ez az, amitől puha és nyújtható lesz a tészta, mert roncsolja a glutént alkotó fehérjéket. Miután összekeverted a forró vizet a liszttel, alaposan gyúrd át a tésztát, és ezután pihentesd. Ha ezt a 3 lépést nem hagyod ki, a recept elronthatatlan.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Ebédötletek

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes