Ennek a cukkinilepénynek rengeteg receptváltozatát megtaláltam, amikor a Toszkánában kóstolt, leheletvékony, ropogós snack után kutattam. Szerintem ebben a formában a legizgalmasabb, de létezik sokkal magasabb, vagy akár tésztaalappal készülő változat is. Ebben azt szeretem, hogy a vékony cukkiniszeletek ropogósra sülnek, a fűszerekkel és a reszelt parmezánnal gyakorlatilag összeolvad a zöldség.
Scarpaccia, a toszkán cukkinilepény
Adag
4
adagElőkészítés
20
percSütés
40
percPihentetés
60
percTeljes elkészítési idő
2
óraHozzávalók
3 közepes cukkini
1 kisebb lila hagyma
1 teáskanál só
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
3 evőkanál frissen reszelt parmezán
12 dkg sima liszt
4 dkg kukoricadara
1-1,5 dl víz (vagy a cukkini leve)
Elkészítés
- A cukkinit uborkaszeletelőn vékonyra szeleteljük, a hagymát szintén vékonyra vágjuk. A kettőt együtt egy szűrőbe tesszük, megszórjuk sóval, összekeverjük és hagyjuk legalább egy órát állni, hogy a cukkini kiengedje a levét.
- Ezután a cukkinit egy tiszta konyharuhába tesszük és amennyire csak tudjuk, kinyomkodjuk a levét, amit felfogunk egy tálba. A sütőt közben 200 fokra előmelegítjük.
- Egy nagy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a kukoricadarát, a reszelt parmezánt és a kakukkfüvet. Annyi lecsepegett lét adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatészta állagot kapjunk, majd beleforgatjuk a cukkinit és a hagymát is.
- Egy nagy tepsit leterítünk sütőpapírral és vékony rétegben elsimítjuk rajta a cukkinis masszát. Előmelegített sütőben 40 percig sütjük, hogy ropogós legyen. A sütőből kivéve pizzavágóval felszeleteljük és azonnal fogyasztjuk.
Tipp:
- Vegán változathoz a parmezánt cseréld le 2 evőkanál sörélesztőpehelyre!
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora