A quiche receptem az évek során kicsit finomodott talán, de az elsők között volt, amit valaha posztoltam. Minden évszakban változhat egy kicsit a töltelék, ezért természetes, hogy tavasszal spárgával is elkészül, hiszen a spárga és a tojás klasszikus párosítás. A spárga mellé újfokhagyma és újhagyma is kerüljenek, hogy a tavasz és a kora nyár minél több ízét egy sós süteménybe sűríthessük.
Quiche zöld spárgával
Adag
6
adagElőkészítés
1
óraSütés
55
percTeljes elkészítési idő
1
óra55
percHozzávalók
- A tésztához:
20 dkg liszt
½ teáskanál só
12 dkg vaj lehűtve, kis darabokban
4-5 evőkanál hideg víz
a sütéshez nehezéknek: száraz lencse/bab/rizs
- A töltelékhez:
100 g natúr krémsajt
1,5 dl tejszín
15 dkg zöld spárga
1 gerezd fokhagyma
1 csomó újhagyma
5 dkg reszelt parmezán
3 nagy tojás
3 dkg pirított fenyőmag
1 evőkanál vaj
só, bors, szerecsendió
Elkészítés
- Robotgépben, keverőlapáttal a lisztet, a sót és a vajat összekeverjük, amíg a vajdarabkák egészen aprók lesznek. A hideg vizet kanalanként adjuk hozzá, amíg a tészta összeáll, de nem ragacsos.
- Gyorsan labdává gyúrjuk, és fóliába tekerve lehűtjük. Fél óra múlva kinyújtjuk a tésztát, kerek piteformába tesszük, megszurkáljuk, és újabb fél órára a mélyhűtőbe tesszük.
- A tésztát 190 fokra előmelegített sütőben elősütjük. Ehhez sütőpapírral letakarjuk, beleöntjük a lencsét vagy más nehezéket, és így sütjük kb. 15 percig, majd, ha már aranybarna a széle, 5 percig a nehezék nélkül is.
- A töltelékhez a karikára vágott újhagymát, finomra reszelt fokhagymát 2 evőkanál olívaolajon megpároljuk.
- A spárga fás szárait letörjük, a spárgafejeket félretesszük, a spárga sípjait falatnyi darabokra vágjuk és lobogó, sós vízben 1 percig blansírozzuk. Kivesszük a vízből és hagyjuk langyosra hűlni.
- A krémsajtot a tejszínnel kikeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, a pirított fenyőmagot, a reszelt parmezánt, sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük. Beleforgatjuk az előfőzött spárgát. A masszát a tésztára önjük, a tetején elrendezzük a spárgafejeket, és az egészet 35 perc alatt készre sütjük.
- Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora