A címben nem tudom felsorolni a sok finomságot, amitől ez a taco az idei spárgaszezon kedvenc étele volt. Megteszem itt: mexikói fűszerkéregben sült lazac, sütőben sült zöld spárga, savanyított lilahagyma, epres salsa, fűszeres sajtszósz, koriander és lime, mindez puha tortillában.
Mivel ez a recept kivételesen viszonylag sok elemből áll, az elkészítés menete fontos abból a szempontból, hogy minden a legjobb formájában kerüljön egyszerre az asztalra, akár mindenki magának állítja össze a saját tacóját, akár a “szakács” pakolja őket össze.
- A lilahagymát akár egy héttel előre bepácolhatjuk, kifejezetten jó tesz neki, ha pár napig a hűtőben érik.
- A sajtszósz ugyan besűrűsödik, ha állni hagyjuk, de könnyen felmelegíthető, ezért ezt akár előző nap is összeállíthatjuk, de szánjunk pár percet arra, hogy újra formába hozzuk.
- Az epres salsát és a lazacot addig szoktam elkészíteni, amíg a spárga a sütőben sül, így ezek mind egyszerre tudnak az asztalra kerülni, frissen.
Spárgás taco lazaccal és epres salsával
4
adag45
perc20
perc1
óra5
percHozzávalók
- A savanyított hagymához:
3 db lila hagyma
2 dl almaecet
2 dl víz
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál édesköménymag
3 evőkanál méz
- A sajtszószhoz:
3 evőkanál liszt
3 evőkanál vaj
3 dl tej
15 dkg reszelt sajt
½ teáskanál só
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
¼ teáskanál őrölt füstölt paprika
- Az epres salsához:
3 db koktélparadicsom
3 db nagy eper
1 lime frissen facsart leve
½ zöld chili
1 teáskanál méz
pici só
- A lazachoz:
20 dkg lazacfilé
1 evőkanál mexikói fűszerkeverék
1 evőkanál vaj
1 evőkanál étolaj
- A spárgához:
30 dkg zöld spárga
1 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
- Az összeállításhoz:
4 db tortilla
lime gerezdek
1 csokor friss koriander
2 evőkanál feta sajt
Elkészítés
- A lilahagymát vékony szeletekre vágjuk és egy sterilizált befőttesüvegbe tesszük. Egy kisebb lábasba öntjük a vizet, ecetet, fűszereket és a mézet. Felforraljuk, és ha felforrt, óvatosan ráöntjük a hagymára. Lezárjuk és 1-2 órát vagy akár egy hetet állni hagyjuk, ezután hűtőben tároljuk.
- A sajtszószhoz a vajat egy közepes serpenyőben felolvasztjuk, kicsit lepirítjuk rajta a lisztet, ügyelve, hogy csak nagyon kevés színt kapjon. Felöntjük a tejjel és kevergetve sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, szerecsendiót és füstölt paprikát, simára keverjük és felhasználásig melegen tartjuk, hogy ne bőrösödjön. Ha később használjuk fel, tegyük a hűtőbe, és 1-2 evőkanál tej hozzáadásával melegítsük fel, amikor fogyasztani szeretnénk.
- A spárgát megtisztítjuk a fás végektől. Összeforgatjuk az olívaolajjal, enyhén sózzuk, és 190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha még élénk a színe és a fejek nem égnek meg – ezek a legsérülékenyebbek. Kivesszük a sütőből és melegen, langyosan fogyasztjuk
- Az epres salsához a paradicsomot és az epret egyforma, apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. 10 percig hagyjuk állni fogyasztás előtt, hogy legyen ideje egy kicsit összeérni az ízeknek.
- A lazacot falatnyi darabokra vágjuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, azt alaposan rányomkodjuk, és 15-20 percig állni hagyjuk. Egy serpenyőben felhevítjük a vaj és az olaj keverékét, és magas lángon, gyorsan megpirítjuk a lazacfalatokat. Kapjanak egy kis kérget, de akkor lesz igazán finom, ha minden falat belseje opálos marad.
- Összeállítjuk a tacót: egy tortillalapot megkenünk sajtszósszal, teszünk rá egy adag spárgát, lazacot, ízesítjük a salsával és a pácolt hagymával, megszórjuk korianderrel és feta sajttal, végül egy kevés lime-levet csepegtetünk rá. Feltekerjük és azonnal fogyasztjuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora