Spárgás taco lazaccal és epres salsával

A címben nem tudom felsorolni a sok finomságot, amitől ez a taco az idei spárgaszezon kedvenc étele volt. Megteszem itt: mexikói fűszerkéregben sült lazac, sütőben sült zöld spárga, savanyított lilahagyma, epres salsa, fűszeres sajtszósz, koriander és lime, mindez puha tortillában.

Mivel ez a recept kivételesen viszonylag sok elemből áll, az elkészítés menete fontos abból a szempontból, hogy minden a legjobb formájában kerüljön egyszerre az asztalra, akár mindenki magának állítja össze a saját tacóját, akár a “szakács” pakolja őket össze.

  • A lilahagymát akár egy héttel előre bepácolhatjuk, kifejezetten jó tesz neki, ha pár napig a hűtőben érik.
  • A sajtszósz ugyan besűrűsödik, ha állni hagyjuk, de könnyen felmelegíthető, ezért ezt akár előző nap is összeállíthatjuk, de szánjunk pár percet arra, hogy újra formába hozzuk.
  • Az epres salsát és a lazacot addig szoktam elkészíteni, amíg a spárga a sütőben sül, így ezek mind egyszerre tudnak az asztalra kerülni, frissen.
Spárgás taco lazaccal és epres salsával

Spárgás taco lazaccal és epres salsával

Adag

4

adag
Előkészítés

45

perc
Sütés

20

perc
Teljes elkészítési idő

1

óra 

5

perc

Hozzávalók

  • A savanyított hagymához:
  • 3 db lila hagyma

  • 2 dl almaecet

  • 2 dl víz

  • 1 teáskanál koriandermag

  • 1 teáskanál édesköménymag

  • 3 evőkanál méz

  • A sajtszószhoz:
  • 3 evőkanál liszt

  • 3 evőkanál vaj

  • 3 dl tej

  • 15 dkg reszelt sajt

  • ½ teáskanál só

  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió

  • ¼ teáskanál őrölt füstölt paprika

  • Az epres salsához:
  • 3 db koktélparadicsom

  • 3 db nagy eper

  • 1 lime frissen facsart leve

  • ½ zöld chili

  • 1 teáskanál méz

  • pici só

  • A lazachoz:
  • 20 dkg lazacfilé

  • 1 evőkanál mexikói fűszerkeverék

  • 1 evőkanál vaj

  • 1 evőkanál étolaj

  • A spárgához:
  • 30 dkg zöld spárga

  • 1 teáskanál só

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • Az összeállításhoz:
  • 4 db tortilla

  • lime gerezdek

  • 1 csokor friss koriander

  • 2 evőkanál feta sajt

Elkészítés

  • A lilahagymát vékony szeletekre vágjuk és egy sterilizált befőttesüvegbe tesszük. Egy kisebb lábasba öntjük a vizet, ecetet, fűszereket és a mézet. Felforraljuk, és ha felforrt, óvatosan ráöntjük a hagymára. Lezárjuk és 1-2 órát vagy akár egy hetet állni hagyjuk, ezután hűtőben tároljuk.
  • A sajtszószhoz a vajat egy közepes serpenyőben felolvasztjuk, kicsit lepirítjuk rajta a lisztet, ügyelve, hogy csak nagyon kevés színt kapjon. Felöntjük a tejjel és kevergetve sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, szerecsendiót és füstölt paprikát, simára keverjük és felhasználásig melegen tartjuk, hogy ne bőrösödjön. Ha később használjuk fel, tegyük a hűtőbe, és 1-2 evőkanál tej hozzáadásával melegítsük fel, amikor fogyasztani szeretnénk.
  • A spárgát megtisztítjuk a fás végektől. Összeforgatjuk az olívaolajjal, enyhén sózzuk, és 190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha még élénk a színe és a fejek nem égnek meg – ezek a legsérülékenyebbek. Kivesszük a sütőből és melegen, langyosan fogyasztjuk
  • Az epres salsához a paradicsomot és az epret egyforma, apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. 10 percig hagyjuk állni fogyasztás előtt, hogy legyen ideje egy kicsit összeérni az ízeknek.
  • A lazacot falatnyi darabokra vágjuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, azt alaposan rányomkodjuk, és 15-20 percig állni hagyjuk. Egy serpenyőben felhevítjük a vaj és az olaj keverékét, és magas lángon, gyorsan megpirítjuk a lazacfalatokat. Kapjanak egy kis kérget, de akkor lesz igazán finom, ha minden falat belseje opálos marad.
  • Összeállítjuk a tacót: egy tortillalapot megkenünk sajtszósszal, teszünk rá egy adag spárgát, lazacot, ízesítjük a salsával és a pácolt hagymával, megszórjuk korianderrel és feta sajttal, végül egy kevés lime-levet csepegtetünk rá. Feltekerjük és azonnal fogyasztjuk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Ebédötletek

Nizzai saláta lazaccal

Nizzai saláta lazaccal

A nizzai saláta újabb példa arra, hogy a saláta nem unalmas műfaj, és simán lehet laktató, teljes értékű fogás, most például tonhal helyett lazaccal.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes