Igazi téli ízek egy tálban, bár azt hiszem, hogy az év bármelyik hetében szívesen elfogyasztanám ezt a salátát, ha lenne kelbimbó. Újévi lencsének is szerencsés választás, főleg, ha a főzelékért nem rajongtok annyira.
Lencsesaláta kelbimbóval és kacsamellel
Adag
6
adagElőkészítés
20
percFőzés
1
óraTeljes elkészítési idő
1
óra20
percHozzávalók
- A lencséhez:
20 dkg zöld lencse
1 közepes hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál só
½ teáskanál őrölt bors
2 babérlevél
1,5 l víz
1 marék mazsola
2 szál újhagyma
1 zöld alma
20 dkg kelbimbó
½ teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
- Az öntethez:
1 teáskanál édesköménymag
1 teáskanál szárított tárkony
½ teáskanál só
¼ teáskanál frissen őrölt bors
2 evőkanál balzsamecet
4 evőkanál olívaolaj
- A kacsamellhez:
2 kacsamellfilé (1 egész)
1 teáskanál só
½ teáskanl frissen őrölt bors
Elkészítés
- A lencsét beáztatjuk. Egy közepes lábosban feltesszük főni az egész, megpucolt hagymával és fokhagymagerezddel, babérlevéllel, sóval és borssal. Amikor megpuhult, leszűrjük, a hagymát, a fokhagymát és a babérleveleket kiszedjük.
- A kelbimbókat megtisztítjuk, külső leveleiket, végeiket levágjuk, a kelbimbókat kettévágjuk, enyhén sózzuk, összeforgatjuk az olajjal és 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt, vagy air fryerben 7 perc alatt ropogósra sütjük őket.
- A lencsét egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a mazsolát, az újhagymát és az apró kockákra vágott zöld almát. Összeforgatjuk a kelbimbóval is.
- A kacsamelleket felhasználás előtt 30 perccel kivesszük a hűtőből. Éles késsel beirdaljuk rajtuk a bőrt, gazdagon sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat. Bőrös oldalukkal lefelé egy nagy serpenyőbe tesszük, amiben kényelmesen elférnek a mellek, és a tűzhelyen közepesen erős láng felett elkezdjük sütni. 7 perc után átfordítjuk és további 5-7 percig sütjük. Áttesszük egy hőálló edénybe, és 160 fokra előmelegített sütőben 7 percig sütjük. Ha jól át szeretnénk sütni, 10 percig hagyjuk a sütőben. A sütőből kivéve, szeletelés előtt további 5 percig pihentetjük a húst.
- Az öntethez az édesköménymagot lepirítjuk száraz serpenyőben. Mozsárban kissé összetörjük, majd az öntet többi hozzávalójával elkeverjük – az olajat vékony sugárban csorgatva, folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá, hogy jó krémes legyen. Az öntetet a salátához keverjük, végül elrendezzük rajta a kacsamell szeleteket.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora