Lencsesaláta kelbimbóval és kacsamellel

Igazi téli ízek egy tálban, bár azt hiszem, hogy az év bármelyik hetében szívesen elfogyasztanám ezt a salátát, ha lenne kelbimbó. Újévi lencsének is szerencsés választás, főleg, ha a főzelékért nem rajongtok annyira.

Lencsesaláta kelbimbóval és kacsamellel

Lencsesaláta kelbimbóval és kacsamellel

Adag

6

adag
Előkészítés

20

perc
Főzés

1

óra 
Teljes elkészítési idő

1

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • A lencséhez:
  • 20 dkg zöld lencse

  • 1 közepes hagyma

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 1 evőkanál só

  • ½ teáskanál őrölt bors

  • 2 babérlevél

  • 1,5 l víz

  • 1 marék mazsola

  • 2 szál újhagyma

  • 1 zöld alma

  • 20 dkg kelbimbó

  • ½ teáskanál só

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • Az öntethez:
  • 1 teáskanál édesköménymag

  • 1 teáskanál szárított tárkony

  • ½ teáskanál só

  • ¼ teáskanál frissen őrölt bors

  • 2 evőkanál balzsamecet

  • 4 evőkanál olívaolaj

  • A kacsamellhez:
  • 2 kacsamellfilé (1 egész)

  • 1 teáskanál só

  • ½ teáskanl frissen őrölt bors

Elkészítés

  • A lencsét beáztatjuk. Egy közepes lábosban feltesszük főni az egész, megpucolt hagymával és fokhagymagerezddel, babérlevéllel, sóval és borssal. Amikor megpuhult, leszűrjük, a hagymát, a fokhagymát és a babérleveleket kiszedjük.
  • A kelbimbókat megtisztítjuk, külső leveleiket, végeiket levágjuk, a kelbimbókat kettévágjuk, enyhén sózzuk, összeforgatjuk az olajjal és 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt, vagy air fryerben 7 perc alatt ropogósra sütjük őket.
  • A lencsét egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a mazsolát, az újhagymát és az apró kockákra vágott zöld almát. Összeforgatjuk a kelbimbóval is.
  • A kacsamelleket felhasználás előtt 30 perccel kivesszük a hűtőből. Éles késsel beirdaljuk rajtuk a bőrt, gazdagon sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat. Bőrös oldalukkal lefelé egy nagy serpenyőbe tesszük, amiben kényelmesen elférnek a mellek, és a tűzhelyen közepesen erős láng felett elkezdjük sütni. 7 perc után átfordítjuk és további 5-7 percig sütjük. Áttesszük egy hőálló edénybe, és 160 fokra előmelegített sütőben 7 percig sütjük. Ha jól át szeretnénk sütni, 10 percig hagyjuk a sütőben. A sütőből kivéve, szeletelés előtt további 5 percig pihentetjük a húst.
  • Az öntethez az édesköménymagot lepirítjuk száraz serpenyőben. Mozsárban kissé összetörjük, majd az öntet többi hozzávalójával elkeverjük – az olajat vékony sugárban csorgatva, folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá, hogy jó krémes legyen. Az öntetet a salátához keverjük, végül elrendezzük rajta a kacsamell szeleteket.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Ebédötletek

Tőkehal fűszeres paradicsomszószban

Tőkehal fűszeres paradicsomszószban

Ezúttal egy kis indiai irányt adtam a paradicsomnak és szerintem szuperül áll neki és persze a tőkehalnak – lime, kókusz, gyömbér és sok fűszer került bele.

Gesztenyés ravioli

Gesztenyés ravioli

Ezért a gesztenyés-ricottás ravioliért bizony megéri a házi tésztával dolgozni, mert a boltban ilyet biztosan nem találni.

Kecskesajtos töltött sütőtök

Kecskesajtos töltött sütőtök

Hokkaidó sütőtökből készül, ami a formája miatt tökéletes ehhez a fogáshoz – kecskesajt, bacon is került bele, ami csodásan harmonizál a tök édes ízével.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes