Ez egy aranygaluska recept, kis módosítással. Egészen pontosan kettővel, ahogy a címből is kiderül: a diót a másik nagy kedvencemre, török mogyoróra cseréltem, és ez hozta is magával a második cserét. A vaníliasodóba csokit olvasztottam, amit egyáltalán nem bántam meg, oh nem!
Mogyorós aranygaluska csokisodóval
Adag
8
adagElőkészítés
30
percSütés
40
percKelesztés
1
óraTeljes elkészítési idő
2
óra10
percHozzávalók
- Az aranygaluskához:
50 dkg finomliszt
½ teáskanál só
4 evőkanál cukor
2 tojássárgája
2,5 dl tej
5 dkg puha vaj
2,5 dkg élesztő
10 dkg olvasztott vaj
20 dkg török mogyoró
5 dkg nádcukor
- A csokoládésodóhoz:
5 tojássárgája
5 dkg cukor
7 dkg jó minőségű tejcsokoládé
7 dkg jó minőségű étcsokoládé
1 csipet só
5 dl tej
1 vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítés
- Az aranygaluskához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 15 percig felfutni. A török mogyorót finomra aprítjuk és összekeverjük a nádcukorral. Felhasználásig félretesszük.
- A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojássárgáját. Robotgéppel összedolgozzuk, majd amikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a puha vajat, és addig dagasztjuk, amíg sima, fényes tésztát kapunk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd az olvasztott vajba mártott kanállal kiszaggatjuk. A galuskákat megforgatjuk olvasztott vajban, aztán a nádcukorral elkevert mogyoróban, majd egy vajjal kikent, 20 cm-es tortaformába fektetjük őket. Fél órán át megint kelni hagyjuk, végül 180 fokon 35–40 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A sodóhoz a csokoládét egy hőálló keverőtálba tördeljük.
- A tojássárgájákat egy nagyobb tálban kikeverjük a cukorral és a sóval. A tejet egy lábasba öntjük, és hozzákaparjuk a vanília magjait, majd addig melegítjük, amíg gőzölögni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és folyamatos keverés mellett a tojássárgájához keverjük. Ezután az egészet visszatesszük alacsony láng fölé, és gyakran kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ráöntjük a sodót a feldarabolt csokoládéra és addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen beleolvad a sodóba. Felhasználásig félretesszük, és lehűtjük.
- A langyos aranygaluskát a sodóval meglocsolva tálaljuk.
Tipp:
- A sodó fele tej-, fele étcsokiból készült, de ezt az arányt nyugodtan módosíthatjátok.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora