Mogyorós aranygaluska csokisodóval

Ez egy aranygaluska recept, kis módosítással. Egészen pontosan kettővel, ahogy a címből is kiderül: a diót a másik nagy kedvencemre, török mogyoróra cseréltem, és ez hozta is magával a második cserét. A vaníliasodóba csokit olvasztottam, amit egyáltalán nem bántam meg, oh nem!

Mogyorós aranygaluska csokisodóval

Mogyorós aranygaluska csokisodóval

Adag

8

adag
Előkészítés

30

perc
Sütés

40

perc
Kelesztés

1

óra 
Teljes elkészítési idő

2

óra 

10

perc

Hozzávalók

  • Az aranygaluskához:
  • 50 dkg finomliszt

  • ½ teáskanál só

  • 4 evőkanál cukor

  • 2 tojássárgája

  • 2,5 dl tej

  • 5 dkg puha vaj

  • 2,5 dkg élesztő

  • 10 dkg olvasztott vaj

  • 20 dkg török mogyoró

  • 5 dkg nádcukor

  • A csokoládésodóhoz:
  • 5 tojássárgája

  • 5 dkg cukor

  • 7 dkg jó minőségű tejcsokoládé

  • 7 dkg jó minőségű étcsokoládé

  • 1 csipet só

  • 5 dl tej

  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

Elkészítés

  • Az aranygaluskához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 15 percig felfutni. A török mogyorót finomra aprítjuk és összekeverjük a nádcukorral. Felhasználásig félretesszük.
  • A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojássárgáját. Robotgéppel összedolgozzuk, majd amikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a puha vajat, és addig dagasztjuk, amíg sima, fényes tésztát kapunk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd az olvasztott vajba mártott kanállal kiszaggatjuk. A galuskákat megforgatjuk olvasztott vajban, aztán a nádcukorral elkevert mogyoróban, majd egy vajjal kikent, 20 cm-es tortaformába fektetjük őket. Fél órán át megint kelni hagyjuk, végül 180 fokon 35–40 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • A sodóhoz a csokoládét egy hőálló keverőtálba tördeljük.
  • A tojássárgájákat egy nagyobb tálban kikeverjük a cukorral és a sóval. A tejet egy lábasba öntjük, és hozzákaparjuk a vanília magjait, majd addig melegítjük, amíg gőzölögni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és folyamatos keverés mellett a tojássárgájához keverjük. Ezután az egészet visszatesszük alacsony láng fölé, és gyakran kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ráöntjük a sodót a feldarabolt csokoládéra és addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen beleolvad a sodóba. Felhasználásig félretesszük, és lehűtjük.
  • A langyos aranygaluskát a sodóval meglocsolva tálaljuk.

Tipp:

  • A sodó fele tej-, fele étcsokiból készült, de ezt az arányt nyugodtan módosíthatjátok.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Azonnal puha mézeskalács

Puha mézeskalács

Azonnal puha mézeskalács recept, ami sütés után azonnal fogyasztható. Sokat csináljatok belőle, mert nagyon eteti magát!

Medvehagymás-juhtúrós pogácsa

Medvehagymás-juhtúrós pogácsa

Nem múlhat el tavasz medvehagymával bolondított juhtúrós pogácsa nélkül – szuper párost alkotnak, de sima túróval is nagyon finom lesz!

Bajor sörperec

Bajor sörperec

Kis pepecseléssel jár, de pont a fényes máz adja a bajor sörperec lényegét, a tésztából pedig még perecgolyót is lehet készíteni.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes