Pár éve vettem csak rá magam a bejglisütésre, úgy igazán. Átéléssel. Hittel, hogy meg tudom csinálni, és nem fog szétrepedni. Persze szétrepedt, de újra és újra nekiveselkedtem, és most már tudom, hogy a bejglisütés egy flow. Akkor tökéletes, ha finom, minden más másodlagos. Amióta ezt tényleg elhiszem, nem is reped. Ki érti ezt?!
Mindent a bejgliről
Adag
2
rúdElőkészítés
30
percSütés
40
percPihentetés
2
óraTeljes elkészítési idő
3
óra10
percHozzávalók 2 rúdhoz:
- A tésztához:
30 dkg liszt
12,5 dkg vaj
1 db tojás
2 dkg cukor
1 dkg élesztő
0,75 dl langyos tej
½ evőkanál tejföl
1 csipet só
- A töltelékhez:
1 dl forró tej
20 dkg darált dió/mák/mandula/pisztácia
10 dkg porcukor
3 dkg mazsola
½ dl rum
- A kenéshez:
1 tojásfehérje
2 tojássárgája
Elkészítés
- A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk vagy robotgépben összedolgozzuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, összedolgozzuk, majd belekeverjük a tejben elkevert cukrot és élesztőt, a sót és egy kevés tejfölt. Nem futtatjuk fel az élesztőt, hogy ne keljen meg a tészta, mielőtt elkezdünk vele dolgozni.
- Amikor összeállt, alaposan átgyúrjuk a tésztát, hogy ruganyos legyen. Cipót formázunk belőle, amit két egyforma darabra osztunk. Letakarjuk és hűvös helyen 2 órát pihentetjük. Éjszakára a hűtőbe is betehetjük fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki.
- Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket: a mazsolát (ha használunk) beáztatjuk rumba. A cukrot elkeverjük a darált mákkal/dióval/mandulával/pisztáciával. A tejet felforraljuk, és a töltelékhez annyi forró tejet adunk, amennyitől összeáll a massza, de nem lesz folyós – ez kb. 2-4 evőkanálnyi.
- A pihentetés után a két darab tésztából kb. ½-½ cm vastag téglalapokat nyújtunk.
- Az első tésztát megkenjük a választott töltelékkel, ügyelve rá, hogy mindenhol egyenletesen terítsük szét a tölteléket egészen a szélekig. Az egyik hosszabbik végén egy vékony csíkot hagyjunk csak ki, ahol majd ráhatjuk a tekercsre a tésztát. A két oldalán vékonyan behajtjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék, majd feltekerjük úgy, hogy a kihagyott rész alulra kerüljön, itt tapad majd össze a tészta. Óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, a hajtással lefelé. Ugyanígy megtöltjük és feltekerjük a maradék bejglit is.
- A bejglik tetejét megkenjük először a tojássárgájával, hagyjuk pár percig száradni, majd megkenjük a kissé felvert tojásfehérjével is, ettől lesz márványos a bejgli. Villával sűrűn megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
Tipp:
- A repedésmentes bejgli sütéséhez van pár tanácsom, tippem, itt olvashatod el őket: Mindent a bejgliről
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora