Bejgli, ahogy én készítem

Pár éve vettem csak rá magam a bejglisütésre, úgy igazán. Átéléssel. Hittel, hogy meg tudom csinálni, és nem fog szétrepedni. Persze szétrepedt, de újra és újra nekiveselkedtem, és most már tudom, hogy a bejglisütés egy flow. Akkor tökéletes, ha finom, minden más másodlagos. Amióta ezt tényleg elhiszem, nem is reped. Ki érti ezt?!

Mindent a bejgliről

Mindent a bejgliről

Adag

2

rúd
Előkészítés

30

perc
Sütés

40

perc
Pihentetés

2

óra 
Teljes elkészítési idő

3

óra 

10

perc

Hozzávalók 2 rúdhoz:

  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt

  • 12,5 dkg vaj

  • 1 db tojás

  • 2 dkg cukor

  • 1 dkg élesztő

  • 0,75 dl langyos tej

  • ½ evőkanál tejföl

  • 1 csipet só

  • A töltelékhez:
  • 1 dl forró tej

  • 20 dkg darált dió/mák/mandula/pisztácia

  • 10 dkg porcukor

  • 3 dkg mazsola

  • ½ dl rum

  • A kenéshez:
  • 1 tojásfehérje

  • 2 tojássárgája

Elkészítés

  • A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk vagy robotgépben összedolgozzuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, összedolgozzuk, majd belekeverjük a tejben elkevert cukrot és élesztőt, a sót és egy kevés tejfölt. Nem futtatjuk fel az élesztőt, hogy ne keljen meg a tészta, mielőtt elkezdünk vele dolgozni.
  • Amikor összeállt, alaposan átgyúrjuk a tésztát, hogy ruganyos legyen. Cipót formázunk belőle, amit két egyforma darabra osztunk. Letakarjuk és hűvös helyen 2 órát pihentetjük. Éjszakára a hűtőbe is betehetjük fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki.
  • Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket: a mazsolát (ha használunk) beáztatjuk rumba. A cukrot elkeverjük a darált mákkal/dióval/mandulával/pisztáciával. A tejet felforraljuk, és a töltelékhez annyi forró tejet adunk, amennyitől összeáll a massza, de nem lesz folyós – ez kb. 2-4 evőkanálnyi.
  • A pihentetés után a két darab tésztából kb. ½-½ cm vastag téglalapokat nyújtunk.
  • Az első tésztát megkenjük a választott töltelékkel, ügyelve rá, hogy mindenhol egyenletesen terítsük szét a tölteléket egészen a szélekig. Az egyik hosszabbik végén egy vékony csíkot hagyjunk csak ki, ahol majd ráhatjuk a tekercsre a tésztát. A két oldalán vékonyan behajtjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék, majd feltekerjük úgy, hogy a kihagyott rész alulra kerüljön, itt tapad majd össze a tészta. Óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, a hajtással lefelé. Ugyanígy megtöltjük és feltekerjük a maradék bejglit is.
  • A bejglik tetejét megkenjük először a tojássárgájával, hagyjuk pár percig száradni, majd megkenjük a kissé felvert tojásfehérjével is, ettől lesz márványos a bejgli. Villával sűrűn megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Tipp:

  • A repedésmentes bejgli sütéséhez van pár tanácsom, tippem, itt olvashatod el őket: Mindent a bejgliről

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Vacsoraötletek

Tökfőzelék, ahogy én szeretem

Tökfőzelék, ahogy én szeretem

A rémes menzai emlékeket örökre ki lehet törölni, mert ez a tökfőzelék egészen más élmény: nincs szétfőzve, mascarponéval, friss kaporral készül.

Adas polo, azaz perzsa sült rizs korianderrel és lencsével

Adas polo, azaz perzsa sült rizs

Ez nem egy hétköznapi köret! A perzsa sült rizst datolya, pirított hagyma és kurkuma teszik különlegessé, így akár önálló fogásként is megállja a helyét.

Sárgaborsódahl

Sárgaborsódahl

Ezzel a sárgaborsódahllal örökre elűzhetitek a szörnyű menzás emlékeket, mert a sárgaborsó igenis finom, itt a bizonyíték.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes