Ünnepi kenyérkoszorú

Ezt a legyezőkenyeret évek óta készítem édes és sós változatban is. Szép és finom dísze az asztalnak, ünnepekkor ráadásul talán még az is belefér, hogy egy kicsit többet kell vele dolgozni. Cserébe a tészta könnyen kezelhető, és még a kezdő pékeknek sem fog gondot okozni.

Ünnepi kenyérkoszorú

Ünnepi kenyérkoszorú

Adag

8

adag
Előkészítés

20

perc
Sütés

40

perc
Kelesztés

1

óra 

30

perc
Teljes elkészítési idő

2

óra 

30

perc

Hozzávalók

  • 70 dkg liszt

  • 7 dkg cukor

  • 2 teáskanál só

  • 15 g porélesztő

  • 2,5 dl tej

  • 1,5 dl tejszín

  • 1 tojás

  • 5 dkg olvasztott vaj

  • 5 dkg finomra reszelt parmezán

  • nagyszemű tengeri só

Elkészítés

  • Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet a cukorral, sóval és a porélesztővel. A robotgép keverőtáljában simára keverjük a tejet a tejszínnel és a tojással. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és a robotgép dagasztólapátjával kb. 10 percig dagasztjuk. Ezután megszórjuk liszttel, letakarjuk a keverőtálat, és huzatmentes helyen duplájára kelesztjük (kb. 1,5 óra). Betehetjük a hűtőbe is éjszakára, ha hosszan szeretnénk keleszteni, és másnap reggel kisütni. Ha hűtőben kelesztjük, 1 órával a következő lépés előtt vegyük ki, hogy szobahőmérsékletű legyen a tészta, amikor dolgozunk vele.
  • A megkelt tésztát egy lisztezett munkalapra borítjuk és három részre osztjuk. Mindegyikből kinyomkodjuk a levegőt, szorosan feltekerjük őket, és 15 percig letakarva pihentetjük a tekercseket a deszkán.
  • Ezután az egyik tekercset 50×30 centis téglalappá nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal és 4 csíkra felvágjuk. A csíkokból 6-6 téglalapot vágunk, így egy tésztatekercsből összesen 24 lapocskát kapunk. A többi tekercset is ugyanígy kinyújtjuk, vajazzuk és feldaraboljuk, hogy 72 lapocskánk legyen. Ezeket elrendezzük egy kivajazott koszorúformában – nyugodtan lehet a lapocskákat egymástól kisebb távolságra tenni, hogy egyenletesen töltsék ki a formát, pihentetés és a sütés során még emelkedni fog a tészta. Letakarjuk és huzatmentes helyen 1/2 órát pihentetjük.
  • A sütőt 170 fokra előmelegítjük, és kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük a kenyérkoszorút. A sütőből kivéve hagyjuk 5 percig pihenni a formában, majd óvatosan kiborítjuk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

A receptet az 1664 Blanc támogatta.

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Glutén és laktózmentes mézeskalács

Mentes mézeskalács

Glutén és laktózmentes mézeskalács, ami annyira finom, hogy felveszi a versenyt az eredetivel. Sőt, lehet, hogy még meg is előzi.

Ázsiai újhagymás palacsinta

Ázsiai újhagymás palacsinta

Ázsiai újhagymás palacsinta, ami sokkal inkább lepény – van egy-két trükkje, de egyébként nagyon könnyen elkészíthető, és más zöldséggel is klasszul működik.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes