Ezt a legyezőkenyeret évek óta készítem édes és sós változatban is. Szép és finom dísze az asztalnak, ünnepekkor ráadásul talán még az is belefér, hogy egy kicsit többet kell vele dolgozni. Cserébe a tészta könnyen kezelhető, és még a kezdő pékeknek sem fog gondot okozni.
Ünnepi kenyérkoszorú
Adag
8
adagElőkészítés
20
percSütés
40
percKelesztés
1
óra30
percTeljes elkészítési idő
2
óra30
percHozzávalók
70 dkg liszt
7 dkg cukor
2 teáskanál só
15 g porélesztő
2,5 dl tej
1,5 dl tejszín
1 tojás
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg finomra reszelt parmezán
nagyszemű tengeri só
Elkészítés
- Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet a cukorral, sóval és a porélesztővel. A robotgép keverőtáljában simára keverjük a tejet a tejszínnel és a tojással. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és a robotgép dagasztólapátjával kb. 10 percig dagasztjuk. Ezután megszórjuk liszttel, letakarjuk a keverőtálat, és huzatmentes helyen duplájára kelesztjük (kb. 1,5 óra). Betehetjük a hűtőbe is éjszakára, ha hosszan szeretnénk keleszteni, és másnap reggel kisütni. Ha hűtőben kelesztjük, 1 órával a következő lépés előtt vegyük ki, hogy szobahőmérsékletű legyen a tészta, amikor dolgozunk vele.
- A megkelt tésztát egy lisztezett munkalapra borítjuk és három részre osztjuk. Mindegyikből kinyomkodjuk a levegőt, szorosan feltekerjük őket, és 15 percig letakarva pihentetjük a tekercseket a deszkán.
- Ezután az egyik tekercset 50×30 centis téglalappá nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal és 4 csíkra felvágjuk. A csíkokból 6-6 téglalapot vágunk, így egy tésztatekercsből összesen 24 lapocskát kapunk. A többi tekercset is ugyanígy kinyújtjuk, vajazzuk és feldaraboljuk, hogy 72 lapocskánk legyen. Ezeket elrendezzük egy kivajazott koszorúformában – nyugodtan lehet a lapocskákat egymástól kisebb távolságra tenni, hogy egyenletesen töltsék ki a formát, pihentetés és a sütés során még emelkedni fog a tészta. Letakarjuk és huzatmentes helyen 1/2 órát pihentetjük.
- A sütőt 170 fokra előmelegítjük, és kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük a kenyérkoszorút. A sütőből kivéve hagyjuk 5 percig pihenni a formában, majd óvatosan kiborítjuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora
A receptet az 1664 Blanc támogatta.