Krumplifőzelék sült hússal és zsályával

Hagyományos, hétköznapi receptekre szükségünk van, hiszen ezekhez nyúlunk, amikor nincs kedvünk vagy időnk sokat gondolkozni azon, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora. A krumplifőzelék pont ilyen. Nekem azon a kedves listán szerepel, amiről bármikor szívesen választok, ha az említett helyzetek egyike áll fenn. Ez az én krumplifőzelékem, pont úgy, ahogy én szeretem.

Krumplifőzelék sült hússal és zsályával

Krumplifőzelék sült hússal és zsályával

Adag

4

adag
Előkészítés

15

perc
Főzés

40

perc
Teljes elkészítési idő

55

perc

Hozzávalók

  • A főzelékhez:
  • 2 evőkanál olaj

  • 1 evőkanál vaj

  • 1 nagy hagyma

  • 1,5 kg burgonya

  • 2 teáskanál só

  • 1 teáskanál füstölt fűszerpaprika

  • 1 teáskanál majoránna

  • ½ teáskanál morzsolt kakukkfű

  • 3 db babérlevél

  • ½ teáskanál frissen őrölt bors

  • 1 evőkanál étkezési keményítő

  • 2 dl tejföl + a tálaláshoz

  • A húshoz:
  • ½ kg sütni való hús szeletben (pl. csirkemell, sertéskaraj)

  • 12-16 levél zsálya

  • 1 evőkanál olaj

  • 1 evőkanál vaj

  • 12-16 db koktélparadicsom

  • 1 dl húlsleves, alaplé vagy víz

Elkészítés

  • A burgonyát meghámozzuk és falatnyi kockákra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk.
  • Az olajat és a vajat felhevítjük egy közepes méretű lábosban, hozzáadjuk a hagymát és pár percig pirítjuk. Beleszórjuk a krumplikockákat, hozzáadjuk a füstölt paprikát, 1 percig kevergetjük, pirítjuk. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el a burgonyát. Fűszerezzük majoránnával, kakukkfűvel, babérral, sóval, borssal és lefedve 20-30 percig főzzük, amíg a krumpli megpuhul.
  • A keményítőt kikeverjük egy kevés hideg vízzel és a tejföllel, majd a főzelékhez keverjük.
  • A hússzeleteket papírtörlővel szárazra töröljük, majd sózzuk és borsozzuk őket. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és az olajat, rátesszük a húst és magas lángon mindkét oldalukon 3-4 percig pirítjuk őket, hogy kérget és színt kapjanak.
  • Ezután mellé dobjuk a kettévágott paradicsomokat, ezeket is pirítjuk kicsit, majd felöntjük az egészet egy kevés alaplével (lehet víz vagy száraz fehérbor is), alacsonyra vesszük a lángot, és fedő alatt 7-8 percig pároljuk, amíg a hús megpuhul, és a folyadék elpárolog.
  • Levesszük a fedőt, a zsályaleveleket a hússzeletekre fektetjük és megfordítjuk őket (hogy a zsálya kerüljön alulra). Magasra vesszük a lángot, egy darab vajat dobunk a serpenyőbe, és 1 percig pirítjuk így is, hogy a zsálya is megpiruljon és átadja az ízét a húsnak. Azonnal tálaljuk.

Tipp:

  • Zsálya helyett készülhet friss kakukkfűvel vagy rozmaringgal is.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Glutén és laktózmentes mézeskalács

Mentes mézeskalács

Glutén és laktózmentes mézeskalács, ami annyira finom, hogy felveszi a versenyt az eredetivel. Sőt, lehet, hogy még meg is előzi.

Datolyás keksz

Datolyás keksz

Pofonegyszerű, mégis nagyon ízgazdag datolyás keksz a puhább fajtából – 10 napig simán eláll, úgyhogy lehet rögtön dupla adaggal indítani.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes