Miután megkóstoltuk, a kisebbik fiam benyújtotta az igényét, hogy ez legyen a karácsonyi vacsora. Ennél többet azt hiszem nem érdemes hozzáfűzni. Talán csak annyit, hogy a sütési időn kívül 15 perc dolog van vele, így aztán én is támogattam az ötletet. Még akkor se szúrok ki magammal, ha előző este kenem a kacsára a gránátalmás mázat, és majd úgy sütöm meg, amikor eljön az ebéd vagy vacsora ideje. Az ízének pedig mindenképpen jót tesz.
Gránátalmás sült kacsa
Adag
4
adagElőkészítés
20
percSütés
2
óraTeljes elkészítési idő
2
óra20
percHozzávalók
- A mázhoz:
3 evőkanál gránátalmaszirup (vagy 2 gránátalma kifacsart leve)
3 evőkanál méz
2 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál szójaszósz
2 teáskanál hoisin szósz (vagy Worcestershire-szósz)
- A kacsához:
6 kacsacomb
4 kacsamell (2 egész)
1 evőkanál só
2 teáskanál frissen őrölt bors
2 fej fokhagyma
1 dl húsleves vagy alaplé
1 gránátalma
1 evőkanál aprított koriander a tálaláshoz
Elkészítés
- Ha van gránátalmaszirupunk, összekeverjük a máz többi hozzávalójával. A hoisin szósz dob egyet a mázon, de elhagyható, ha nincs kéznél. Ha nincs gránátalmaszirup, a gránátalma kifacsart levét a mézzel és egy csipet sóval egy kis lábasban feltesszük főni, és gyöngyöztetve addig forraljuk, amíg szirupos, sűrű folyadékot kapunk, és ezt keverjük össze a többi hozzávalóval (a méz már benne van).
- A kacsahúst megtisztítjuk, a tokokat eltávolítjuk, mindkét oldalán sózzuk, borsozzuk a combokat és a melleket. Egy akkora hőálló tálba tesszük mindet, bőrös részükkel fölfelé, hogy szorosan elférjenek. Bekenjük a mázzal – a teljes mennyiséget elosztjuk a húsokon.
- Az egész fokhagymákat ketté vágjuk és a hús közé dugdossuk vágott felületével felfele. A hús alá öntjük a húslevest, az egészet lefedjük alufóliával és 1,5 órára 180 fokos sütőbe tesszük. Amikor az idő lejárt, ellenőrizzük, hogy vajpuha-e a hús, ha nem , adjunk neki még 20 percet a fólia alatt. Amikor elkészült, levesszük a fóliát és további 20 percig sütjük, hogy szépen megpiruljon és ropogós legyen a bőr.
- A gránátalmát megpucoljuk, és a kacsával együtt elrendezzük a kínáló tálon. Friss korianderrel megszórjuk, és azonnal fogyasztjuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora