Gránátalmás sült kacsa

Miután megkóstoltuk, a kisebbik fiam benyújtotta az igényét, hogy ez legyen a karácsonyi vacsora. Ennél többet azt hiszem nem érdemes hozzáfűzni. Talán csak annyit, hogy a sütési időn kívül 15 perc dolog van vele, így aztán én is támogattam az ötletet. Még akkor se szúrok ki magammal, ha előző este kenem a kacsára a gránátalmás mázat, és majd úgy sütöm meg, amikor eljön az ebéd vagy vacsora ideje. Az ízének pedig mindenképpen jót tesz.

Gránátalmás sült kacsa

Gránátalmás sült kacsa

Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Sütés

2

óra 
Teljes elkészítési idő

2

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • A mázhoz:
  • 3 evőkanál gránátalmaszirup (vagy 2 gránátalma kifacsart leve)

  • 3 evőkanál méz

  • 2 evőkanál balzsamecet

  • 1 evőkanál szójaszósz

  • 2 teáskanál hoisin szósz (vagy Worcestershire-szósz)

  • A kacsához:
  • 6 kacsacomb

  • 4 kacsamell (2 egész)

  • 1 evőkanál só

  • 2 teáskanál frissen őrölt bors

  • 2 fej fokhagyma

  • 1 dl húsleves vagy alaplé

  • 1 gránátalma

  • 1 evőkanál aprított koriander a tálaláshoz

Elkészítés

  • Ha van gránátalmaszirupunk, összekeverjük a máz többi hozzávalójával. A hoisin szósz dob egyet a mázon, de elhagyható, ha nincs kéznél. Ha nincs gránátalmaszirup, a gránátalma kifacsart levét a mézzel és egy csipet sóval egy kis lábasban feltesszük főni, és gyöngyöztetve addig forraljuk, amíg szirupos, sűrű folyadékot kapunk, és ezt keverjük össze a többi hozzávalóval (a méz már benne van).
  • A kacsahúst megtisztítjuk, a tokokat eltávolítjuk, mindkét oldalán sózzuk, borsozzuk a combokat és a melleket. Egy akkora hőálló tálba tesszük mindet, bőrös részükkel fölfelé, hogy szorosan elférjenek. Bekenjük a mázzal – a teljes mennyiséget elosztjuk a húsokon.
  • Az egész fokhagymákat ketté vágjuk és a hús közé dugdossuk vágott felületével felfele. A hús alá öntjük a húslevest, az egészet lefedjük alufóliával és 1,5 órára 180 fokos sütőbe tesszük. Amikor az idő lejárt, ellenőrizzük, hogy vajpuha-e a hús, ha nem , adjunk neki még 20 percet a fólia alatt. Amikor elkészült, levesszük a fóliát és további 20 percig sütjük, hogy szépen megpiruljon és ropogós legyen a bőr.
  • A gránátalmát megpucoljuk, és a kacsával együtt elrendezzük a kínáló tálon. Friss korianderrel megszórjuk, és azonnal fogyasztjuk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Ebédötletek

Paradicsomos sütőtökkrémleves

Paradicsomos sütőtökkrémleves

Fűszeres sütőtökkrémleves, aminek a paradicsom ad egy vagány csavart – nagyon jól passzolnak egymáshoz, úgyhogy aki még nem próbálta, itt az ideje!

Gránátalmás sült kacsa

Gránátalmás sült kacsa

Gránátalmás, ízletes mázzal sült kacsamell és kacsacomb, ami bármilyen ünnepi asztal méltó főszereplője lehet.

Adas polo, azaz perzsa sült rizs korianderrel és lencsével

Adas polo, azaz perzsa sült rizs

Ez nem egy hétköznapi köret! A perzsa sült rizst datolya, pirított hagyma és kurkuma teszik különlegessé, így akár önálló fogásként is megállja a helyét.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes