Kacsasült birsalmával

Illatos, omlós kacsasült, ami egy nagy őszi kirándulás után jóllakatja az egész családot, de akár a karácsonyi asztal egyik fő eleme is lehet. Fantasztikus illatokkal tölti meg a házat, miközben készül.

Kacsasült birsalmával

Kacsasült birsalmával

Adag

6

adag
Előkészítés

20

perc
Sütés

2

óra 
Pihentetés

12

óra
Teljes elkészítési idő (pihentetés nélkül)

2

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • A páchoz:
  • 6 egész kacsacomb

  • 3 dl száraz fehérbor

  • 1 teáskanál édesköménymag

  • 1 bio narancs frissen reszelt héja

  • 1 kis csokor petrezselyem finomra aprítva

  • 2 babérlevél

  • 3 gerezd fokhagyma összetörve

  • 1 evőkanál borókabogyó

  • 2 ág rozmaring

  • A sütéshez:
  • 1 fej hagyma

  • ½ l húsleves vagy alaplé

  • 3 birsalma

  • 1 db sóban eltett citrom (elhagyható)

  • 2 evőkanál birslekvár

  • 2 evőkanál fehérborecet

  • 10 dkg blansírozott mandula

  • 1 csokor petrezselyem

  • só, bors

Elkészítés

  • A kacsacombokat megtisztítjuk, feldaraboljuk (alsó és felsőcombot kettéválasztjuk) és egy nagy keverőtálban összeforgatjuk a pác hozzávalóival. Letakarjuk, és legalább fél órára, de inkább egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
  • A pácolás után kivesszük a hűtőből, hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. Kivesszük a pácból (a páclevet megtartjuk) és szárazra töröljük a húst. Egy nagy (vas)lábasban kevés olajat hevítünk, és a körbepirítjuk a kacsacombokat, hogy a zsírjuk valamennyire kisüljön. Kiszedjük a lábasból és félretesszük a combokat.
  • 2-3 evőkanál zsírt hagyunk a lábasban, ezen puhára pároljuk a finomra aprított hagymát. Visszatesszük a húst a páclével együtt a lábasba, felöntjük alaplével, sózzuk és borsozzuk, majd felforraljuk. Közepesen alacsonyra vesszük a hőt, a lábasba tesszük a megmosott, magházától megszabadított és feldarabolt birsalmát. Lefedjük és 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol 1-1,5 órát pároljuk, amíg a hús omlósan puha lesz, a birsalma pedig aranybarnára sül, és szintén megpuhul. Ezután levesszük a fedőt, a mártáshoz keverjük a birsalmalekvárt, a mandulát, az ecetet és, ha van, egy sós citromot kis darabokban.
  • Visszatesszük a sütőbe, és 190 fokra emeljük a hőmérsékletet. További 30 percig sütjük, hogy a mártás kissé besűrűsödjön és a kacsa piros színt kapjon. Durvára aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Ropogós parmezános burgonya

Ropogós parmezános burgonya

Fantasztikusan finom köret, ami egy salátával főételnek is bőven megteszi, sőt, a ropogós burgonya mártogatóssal partifalatnak, sörkorcsolyának is szuper.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes