Illatos, omlós kacsasült, ami egy nagy őszi kirándulás után jóllakatja az egész családot, de akár a karácsonyi asztal egyik fő eleme is lehet. Fantasztikus illatokkal tölti meg a házat, miközben készül.
Kacsasült birsalmával
6
adag20
perc2
óra12
óra2
óra20
percHozzávalók
- A páchoz:
6 egész kacsacomb
3 dl száraz fehérbor
1 teáskanál édesköménymag
1 bio narancs frissen reszelt héja
1 kis csokor petrezselyem finomra aprítva
2 babérlevél
3 gerezd fokhagyma összetörve
1 evőkanál borókabogyó
2 ág rozmaring
- A sütéshez:
1 fej hagyma
½ l húsleves vagy alaplé
3 birsalma
1 db sóban eltett citrom (elhagyható)
2 evőkanál birslekvár
2 evőkanál fehérborecet
10 dkg blansírozott mandula
1 csokor petrezselyem
só, bors
Elkészítés
- A kacsacombokat megtisztítjuk, feldaraboljuk (alsó és felsőcombot kettéválasztjuk) és egy nagy keverőtálban összeforgatjuk a pác hozzávalóival. Letakarjuk, és legalább fél órára, de inkább egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
- A pácolás után kivesszük a hűtőből, hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. Kivesszük a pácból (a páclevet megtartjuk) és szárazra töröljük a húst. Egy nagy (vas)lábasban kevés olajat hevítünk, és a körbepirítjuk a kacsacombokat, hogy a zsírjuk valamennyire kisüljön. Kiszedjük a lábasból és félretesszük a combokat.
- 2-3 evőkanál zsírt hagyunk a lábasban, ezen puhára pároljuk a finomra aprított hagymát. Visszatesszük a húst a páclével együtt a lábasba, felöntjük alaplével, sózzuk és borsozzuk, majd felforraljuk. Közepesen alacsonyra vesszük a hőt, a lábasba tesszük a megmosott, magházától megszabadított és feldarabolt birsalmát. Lefedjük és 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol 1-1,5 órát pároljuk, amíg a hús omlósan puha lesz, a birsalma pedig aranybarnára sül, és szintén megpuhul. Ezután levesszük a fedőt, a mártáshoz keverjük a birsalmalekvárt, a mandulát, az ecetet és, ha van, egy sós citromot kis darabokban.
- Visszatesszük a sütőbe, és 190 fokra emeljük a hőmérsékletet. További 30 percig sütjük, hogy a mártás kissé besűrűsödjön és a kacsa piros színt kapjon. Durvára aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora