Libamell pirított karalábéval

Libát nem csak Márton-nap környékén ér enni, de ez az ünnep jó apropó, hogy ehhez a ritkábban használt alapanyaghoz nyúljunk. Szinte teljesen úgy viselkedik sütés, főzés közben, mint a kacsa, így bátran csereberélhetjük is a receptekben ezeket a húsokat, de én ezúttal a libamellre szavaztam, ami mellé egy egyszerűen összedobható, mégis elképesztően ízgazdag köretet tálaltam. A lényege a barna vaj, a méz és a mogyoró, úgyhogy ezeket nem érdemes lehagyni róla.

Libamell pirított karalábéval

Libamell pirított karalábéval

Adag

4

adag
Előkészítés

15

perc
Főzés

40

perc
Teljes elkészítési idő

55

perc

Hozzávalók

  • A karalábéhoz:
  • 4 evőkanál vaj

  • 1 kg karalábé

  • ½ teáskanál só

  • 5 dkg török mogyoró

  • 1 evőkanál friss kakukkfű

  • 2 evőkanál almaecet

  • 1 evőkanál méz

  • A libához:
  • 1 egész libamellfilé (2 fél)

  • 1 teáskanál só

  • ½ teáskanál frissen őrölt bors

  • parmezán sajt a tálaláshoz

Elkészítés

  • A vajat egy serpenyőben addig hevítjük óvatosan, amíg elkezd mogyoróillatot árasztani és világosbarna színe lesz. Azonnal levesszük a tűzhelyről és átöntjük egy tálkába.
  • A serpenyőt visszatesszük a tűzhelyre, egy kevés vajat visszateszünk a serpenyőbe (a barna részeket nem). A karalábét ½ cm-es kockákra vágjuk és lepirítjuk a vajon. Közben kakukkfűvel ízesítjük. Aranybarnára pirítjuk a karalábét, majd ha már szép a színe, megsózzuk és hozzáadjuk a durvára vágott, pirított török mogyorót. Végül összeforgatjuk a mézzel és az
    ecettel. A barnított vajjal meglocsoljuk.
  • A libamellet felhasználás előtt 30 perccel kivesszük a hűtőből. Éles késsel beirdaljuk rajta a bőrt, gazdagon sózzuk, borsozzuk mindkét oldalán. Bőrös oldalával lefelé egy nagy serpenyőbe tesszük, amiben kényelmesen elférnek a mellek, és a tűzhelyen közepesen erős láng felett, fedő alatt elkezdjük sütni. 7 perc után átfordítjuk és további 2-3 percig sütjük.
    Áttesszük egy hőálló edénybe és 180 fokra előmelegített sütőben 7 percig sütjük.
  • A sütőből kivéve meleg helyen hagyjuk pihenni pár percig, majd felszeleteljük és a karalábéval tálaljuk. Reszelhetünk rá egy kevés parmezánt is.

Tipp:

  • Ha a libasütéssel kapcsolatban kíváncsi vagy még több tippre és trükkre, olvasd el ezt a bejegyzést: Libaügyek

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Glutén és laktózmentes mézeskalács

Mentes mézeskalács

Glutén és laktózmentes mézeskalács, ami annyira finom, hogy felveszi a versenyt az eredetivel. Sőt, lehet, hogy még meg is előzi.

Medvehagymás-juhtúrós pogácsa

Medvehagymás-juhtúrós pogácsa

Nem múlhat el tavasz medvehagymával bolondított juhtúrós pogácsa nélkül – szuper párost alkotnak, de sima túróval is nagyon finom lesz!

Bajor sörperec

Bajor sörperec

Kis pepecseléssel jár, de pont a fényes máz adja a bajor sörperec lényegét, a tésztából pedig még perecgolyót is lehet készíteni.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes