Íme egy jó kis őszi recept, nem csak Márton-napra! Most libamellel készült, de természetesen kacsából vagy sertésszűzből is szuper lesz. A libát nem szokás túlfűszerezni, itt is csak egy kis sót, borsot és rozmaringot kap, a mártással kiegészülve viszont a szokásosnál jóval érdekesebb lesz az élmény.
Céklás gnocchi libamellel és narancsmártással
Adag
4
adagElőkészítés
45
percFőzés
40
percTeljes elkészítési idő
1
óra25
percHozzávalók
- A gnocchihoz:
25 dkg ricotta
25 dkg krumpli
10 dkg liszt
10 dkg sült cékla
5 dkg parmezán
1 db tojás
1 evőkanál vaj
só
bors
- A libamellhez:
1 egész libamell két darabban
1 teáskanál só
½ teáskanál bors
2 ág rozmaring
- A mártáshoz:
1 közepes hagyma
50 ml borecet
1,5 dl száraz fehérbor
4 dl alaplé vagy húsleves
20 dkg hideg vaj, kockákra vágva
só
Cayenne-bors
1 evőkanál frissen facsart narancslé
Elkészítés
- A burgonyát és a céklát tepsire tesszük, és 200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt puhára sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni és meghámozzuk.
- A céklát összeturmixoljuk a ricottával.
- A burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a tojást, a fűszereket, a parmezánt, a céklás ricottát és annyi lisztet, amennyit felvesz. Rugalmas masszát kell kapnunk.
- Lisztezett deszkán kis rudakat formázunk a tésztából, majd kétcentis darabokra vágjuk. Villával megformázzuk és lobogó, sós vízbe tesszük. Ha feljön a víz tetejére a gnocchi, még egy-két percet várunk, szűrőkanállal kiszedjük, majd szűrőben hagyjuk lecsepegni.
- Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és nagy lángon egy-két perc alatt megpirítjuk a gnocchik mindkét oldalát.
- A libamellen a bőrt bevagdossuk, ügyelve, hogy a húsba ne vágjunk bele. Sózzuk, borsozzuk a húst mindkét oldalán, majd bőrös oldalával lefelé közepesen forró serpenyőbe tesszük, mellé dobjuk a rozmaringágat, és 7 perc alatt kisütjük a zsírját. Ezután megfordítjuk és további 7 percig sütjük kíméletesen, nem magas, csak közepes lángon a másik oldalán is. Kivesszük a serpenyőből, áttesszük egy hőálló edénybe és 10 percre 160 fokos sütőbe tesszük. Ezután felszeleteljük.
- A serpenyőből kiöntjük a zsírt, a fehérbort és az ecetet a finomra vágott hagymával harmadára sűrítjük. Hozzáadjuk az alaplét és 1,5 dl-re sűrítjük. Leszűrjük, és a hagymát alaposan kinyomkodjuk. A levet visszatesszük a serpenyőbe, felforrósítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és a jeges vajdarabokat egyesével hozzáadjuk, krémesre keverjük – közben sózzuk, Cayenne-borssal ízesítjük, és elkeverjük a narancslével is.
- A mártást tálalás előtt botmixerrel enyhén felhabosíthatjuk, így levegősebb, könnyebb lesz. A mártásból kevés is elég: adagonként 2-3 evőkanál.
Tipp:
- A céklát mindenképp érdemes megsütni felhasználás előtt, hogy ne maradjon benne sok víz, így sokkal könnyebb vele elkészíteni a gnocchit.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora