Céklás gnocchi libamellel és narancsmártással

Íme egy jó kis őszi recept, nem csak Márton-napra! Most libamellel készült, de természetesen kacsából vagy sertésszűzből is szuper lesz. A libát nem szokás túlfűszerezni, itt is csak egy kis sót, borsot és rozmaringot kap, a mártással kiegészülve viszont a szokásosnál jóval érdekesebb lesz az élmény.

Céklás gnocchi libamellel és narancsmártással

Céklás gnocchi libamellel és narancsmártással

Adag

4

adag
Előkészítés

45

perc
Főzés

40

perc
Teljes elkészítési idő

1

óra 

25

perc

Hozzávalók

  • A gnocchihoz:
  • 25 dkg ricotta

  • 25 dkg krumpli

  • 10 dkg liszt

  • 10 dkg sült cékla

  • 5 dkg parmezán

  • 1 db tojás

  • 1 evőkanál vaj

  • bors

  • A libamellhez:
  • 1 egész libamell két darabban

  • 1 teáskanál só

  • ½ teáskanál bors

  • 2 ág rozmaring

  • A mártáshoz:
  • 1 közepes hagyma

  • 50 ml borecet

  • 1,5 dl száraz fehérbor

  • 4 dl alaplé vagy húsleves

  • 20 dkg hideg vaj, kockákra vágva

  • Cayenne-bors

  • 1 evőkanál frissen facsart narancslé

Elkészítés

  • A burgonyát és a céklát tepsire tesszük, és 200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt puhára sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni és meghámozzuk.
  • A céklát összeturmixoljuk a ricottával.
  • A burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a tojást, a fűszereket, a parmezánt, a céklás ricottát és annyi lisztet, amennyit felvesz. Rugalmas masszát kell kapnunk.
  • Lisztezett deszkán kis rudakat formázunk a tésztából, majd kétcentis darabokra vágjuk. Villával megformázzuk és lobogó, sós vízbe tesszük. Ha feljön a víz tetejére a gnocchi, még egy-két percet várunk, szűrőkanállal kiszedjük, majd szűrőben hagyjuk lecsepegni.
  • Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és nagy lángon egy-két perc alatt megpirítjuk a gnocchik mindkét oldalát.
  • A libamellen a bőrt bevagdossuk, ügyelve, hogy a húsba ne vágjunk bele. Sózzuk, borsozzuk a húst mindkét oldalán, majd bőrös oldalával lefelé közepesen forró serpenyőbe tesszük, mellé dobjuk a rozmaringágat, és 7 perc alatt kisütjük a zsírját. Ezután megfordítjuk és további 7 percig sütjük kíméletesen, nem magas, csak közepes lángon a másik oldalán is. Kivesszük a serpenyőből, áttesszük egy hőálló edénybe és 10 percre 160 fokos sütőbe tesszük. Ezután felszeleteljük.
  • A serpenyőből kiöntjük a zsírt, a fehérbort és az ecetet a finomra vágott hagymával harmadára sűrítjük. Hozzáadjuk az alaplét és 1,5 dl-re sűrítjük. Leszűrjük, és a hagymát alaposan kinyomkodjuk. A levet visszatesszük a serpenyőbe, felforrósítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és a jeges vajdarabokat egyesével hozzáadjuk, krémesre keverjük – közben sózzuk, Cayenne-borssal ízesítjük, és elkeverjük a narancslével is.
  • A mártást tálalás előtt botmixerrel enyhén felhabosíthatjuk, így levegősebb, könnyebb lesz. A mártásból kevés is elég: adagonként 2-3 evőkanál.

Tipp:

  • A céklát mindenképp érdemes megsütni felhasználás előtt, hogy ne maradjon benne sok víz, így sokkal könnyebb vele elkészíteni a gnocchit.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Ropogós parmezános burgonya

Ropogós parmezános burgonya

Fantasztikusan finom köret, ami egy salátával főételnek is bőven megteszi, sőt, a ropogós burgonya mártogatóssal partifalatnak, sörkorcsolyának is szuper.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes