Gyors és egészséges(ebb) filmnézős vacsora, partikaja vagy akár köret – ha air fryerben készül, akkor minimális zsiradék kell a ropogós kelbimbóhoz, de bő olajban is ki lehet simán sütni. A chiliszószt pedig más zöldségekkel, ételekhez is érdemes kipróbálni, mert sokkal finomabb, mint a bolti, ráadásul így pontosan tudod, mi került bele.
Ropogós kelbimbó édes chiliszósszal
Adag
4
adagElkészítés
30
percTeljes elkészítési idő
30
percHozzávalók
- A szószhoz:
1 thai chili (piros)
1 gerezd fokhagyma
2 lime
2 evőkanál nádcukor
1,5 evőkanál halszósz
1 teáskanál rizsecet
1 evőkanál víz
- A kelbimbóhoz:
½ kg kelbimbó
½ l étolaj
1 teáskanál só
- A tálaláshoz:
sózatlan, pörkölt földimogyoró vagy szezámmag
Elkészítés
- Kőmozsárban pépesre zúzzuk a fokhagymát és a chilit. Áttesszük egy kis keverőtálba, hozzáadjuk a lime levét, a cukrot, a halszószt, a rizsecetet és annyi vizet, hogy folyékony, de sűrű öntetet kapjunk.
- A kelbimbót megtisztítjuk, kettévágjuk, egy kévés olajjal meglocsoljuk vagy még jobb, ha vékonyan bespricceljük. Sózzuk, borsozzuk és air fryerben ropogósra sütjük. Ha nincs air fryerünk, 2-3 adagban forró olajban is süthetjük. Ezután papírtörlőre szedjük, majd meglocsoljuk egy kevés öntettel – ügyelve, hogy ne áztassuk el és ropogós maradjon! Megszórjuk pirított, durvára tört földimogyoróval vagy szezámmaggal, és azonnal fogyasztjuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora
Ezt a receptet már a TV Paprikán is láthattad!