Akár saláta, akár köret, a lényeg a brokkoli édes és a feta sós ízének egyensúlya, a roppanós és a puha elemek találkozása. Ez egy igazán tartalmas, ízekben gazdag zöldségétel, ami önmagában is alkalmas arra, hogy az étkezést örömtelivé tegye – elég csak felsorolni a fő elemeket: sült brokkoli, morzsolt feta, pörkölt török mogyoró, sóban eltett citrom. Csak az éhségünkön múlik, hogy szeretnénk-e még mással – egy szelet hússal vagy egy kis pirított krumplival – kiegészíteni.
Sültbrokkoli-saláta fetával
Adag
4
adagElőkészítés
15
percSütés
30
percTeljes elkészítési idő
45
percHozzávalók
- A salátához:
50 dkg brokkoli
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
½ teáskanál szárított oregánó
½ teáskanál só
őrölt fekete bors, ízlés szerint
5 dkg török mogyoró pirítva
5 dkg feta vagy krémfehér sajt
2 evőkanál aranymazsola
1 gerezd sóban eltett citrom
- Az öntethez:
2 evőkanál frissen facsart citromlé
½ citrom frissen reszelt héja
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
⅛ teáskanál őrölt szerecsendió
Elkészítés
- Az öntet hozzávalóit egy kis tálkában összekeverjük.
- A brokkolit megmossuk, megtöröljük, rózsáira szedjük és egy sütőpapírral leterített tepsire terítjük. Sóval, borssal, oregánóval ízesítjük, meglocsoljuk olívaolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt ropogósra sütjük.
- A sütőből kivéve durvára összevágjuk a brokkolit, és egy salátás tálba tesszük. Összeforgatjuk az öntettel és a durvára feldarabolt mazsolával, a kis darabokra vágott sós citrommal (ez elhagyható vagy reszelt citromhéjjal helyettesíthető).
- Rámorzsoljuk a feta sajtot, megszórjuk durvára aprított mogyoróval és azonnal fogyasztjuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora