A létező legkedvencebb mártogatósom, ami nyers vagy sült zöldségekkel egyszerűen verhetetlen. Minél többféle zöldfűszert használunk hozzá, annál finomabb lesz. Nem véletlenül kapott ennyire hangzatos nevet, ez a mártás megszolgálja a tiszteletet. Természetesen millió formában létezik a recept, ez az én kedvelt zöld istennő változatom.
Zöld istennő öntet
Adag
4
dlTeljes elkészítési idő
20
percHozzávalók
½ csokor kapor
½ csokor menta
½ csokor bazsalikom
1 csokor koriander
1 csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma
1 evőkanál citromlé
50 ml olívaolaj
8 dkg feta sajt
15 dkg görög joghurt
4 evőkanál majonéz
kb. ¼ teáskanál só
Elkészítés
- A zöldfűszereket durván feldaraboljuk és késes robotgépbe tesszük az összenyomott fokhagymával, a karikára vágott újhagymával, citromlével, kevés sóval és teljesen simára dolgozzuk.
- Folyamatos aprítás közben lassan hozzácsurgatjuk az olajat, hogy emulzió keletkezzen. Majd a fetával, görög joghurttal, és ha használunk, akkor a majonézzel is simára dolgozzuk. Ha könnyíteni szeretnénk az önteten, a majonéz mennyiségét csökkenthetjük vagy el is hagyhatjuk. A végén állítsuk be az ízeket só és citromlé hozzáadásával, ha szükséges.
- Tálalásig hűtőben tároljuk.
Tipp:
- Húsosabb levelű salátákhoz salátaöntetként is adhatjuk, de mártogatósnak zöldségekkel, sajtokkal is jó választás.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora