Évek óta nemcsak főzöm, hanem sütöm is a húsvéti sonkát – szerintem így sokkal különlegesebb, de tény, hogy eltér egy kicsit a hagyományostól. Ha ti is szeretnétek egy kis extra ízélményt csempészni az ünnepi lakomába, próbáljátok ki a kedvenc mázas sonka receptemet, amit mindig anyukám sárgabaracklekvárja koronáz meg.
Mázas húsvéti sonka
Adag
8
adagElőkészítés
20
percFőzés
1
óra30
percSütési idő
20
percTeljes elkészítési idő
2
óra10
percHozzávalók
- A sonkához:
1,5 kg füstölt szívsonka
kb. 1,5 l hideg víz
3 babérlevél
1 teáskanál feketebors
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma
- A mázhoz:
25 dkg házi sárgabaracklekvár
1 evőkanál balzsamecet
2 teáskanál mustár
Elkészítés
- A sonkát egy akkor a lábasba vagy kuktába tesszük, amiben kényelmesen elfér. Annyi vizet öntünk rá, ami pont ellepi. Hozzáadjuk a babérlevelet, borsot, fokhagymát és a hagymát. Közepes lángon forráspontig főzzük, leszedjük a habját, majd annyi ideig folytatjuk a főzést, amennyit a sonka súly megkíván – kb. 1 órával kell számolni kilónként.
- Ha puhára főtt a sonka, kivesszük a főzővízből, és hagyjuk langyosra hűlni. Közben a máz hozzávalóit simára keverjük, és a 2/3 részével bekenjük a sonka zsíros oldalát (ha szívsonkát sütünk, más esetben az egész sonkát kenjük körbe).
- 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig pirítjuk, majd rákenjük a maradék mázat, és újabb 10 percig sütjük. Akkor jó, ha aranybarnára sül a sonka felszíne. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
- Összeszedtem mindent, amit a sonkafőzésről tudni érdemes, itt találod: Kisokos a húsvéti sonkafőzéshez
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora