Összeszedtem mindent, amit a sonkafőzésről szerintem tudni érdemes – ez alapján már bátran főzhetitek a húsvéti sonkát, garantáltan jó lesz a végeredmény.
Tippek a vásárláshoz
A sonkát megbízható hentesnél vásárold, érlelt, füstölt és NE gyorspácolt darabolt válassz! Általában ezekkel a fajtákkal találkozhatsz: füstölt színhús (comb), szívsonka, parasztsonka (comb), csontos egész sonka (comb) vagy csülök, tarja. A sonka fajtája ízlés kérdése, a szívsonka, a karaj és a comb soványabbak, a tarja, lapocka és a kötözött sonka pedig zsírosabb. Nekem a szívsonka a kedvencem, mert ezt egy szép zsírréteg vonja körbe, amit például jól lehet sütni, aki pedig nem szereti, az könnyen leszedheti a színhúsról. A jó minőségű kötözött sonka lapockából vagy combból készül, de a boltit ebből mindenképp elkerülöm, mert nem lehet „belelátni”, hogy mit kötöztek össze.
Tanácsok a főzéshez
Ha nagyon sós a sonka, akkor érdemes néhány órára hideg vízbe áztatni – ettől puhább is lesz, mert veszít a sótartalmából. A hagyományos füstölésű sonka esetében kilónként egy óra főzési idővel számolj, de a főzési idő végén azért késsel vagy hústűvel szúrd meg a sonkát, hogy elég puha-e. A főzőlében hagyd kihűlni, mert úgy igazán szaftos marad. És ha már a főzőlénél tartunk, az bizony KINCS! Ha nem használod fel azonnal (például bableveshez vagy rizottóhoz), akkor érdemes lefagyasztani. Tálaláskor a kihűlt sonkát hosszú, igazán éles pengéjű késsel, a rostokra merőlegesen tudod jó vékonyra szeletelni.
+1 tipp!
Én évek óta nemcsak főzöm, de sütöm is a sonkát, ha kíváncsi vagy, hogyan készül a kedvenc mázas húsvéti sonkám, akkor ITT találod a receptet hozzá!