Kisokos a húsvéti sonkafőzéshez

Összeszedtem mindent, amit a sonkafőzésről szerintem tudni érdemes – ez alapján már bátran főzhetitek a húsvéti sonkát, garantáltan jó lesz a végeredmény.

Mázas húsvéti sonka

Tippek a vásárláshoz

A sonkát megbízható hentesnél vásárold, érlelt, füstölt és NE gyorspácolt darabolt válassz! Általában ezekkel a fajtákkal találkozhatsz: füstölt színhús (comb), szívsonka, parasztsonka (comb), csontos egész sonka (comb) vagy csülök, tarja. A sonka fajtája ízlés kérdése, a szívsonka, a karaj és a comb soványabbak, a tarja, lapocka és a kötözött sonka pedig zsírosabb. Nekem a szívsonka a kedvencem, mert ezt egy szép zsírréteg vonja körbe, amit például jól lehet sütni, aki pedig nem szereti, az könnyen leszedheti a színhúsról. A jó minőségű kötözött sonka lapockából vagy combból készül, de a boltit ebből mindenképp elkerülöm, mert nem lehet „belelátni”, hogy mit kötöztek össze.

Tanácsok a főzéshez

Ha nagyon sós a sonka, akkor érdemes néhány órára hideg vízbe áztatni – ettől puhább is lesz, mert veszít a sótartalmából. A hagyományos füstölésű sonka esetében kilónként egy óra főzési idővel számolj, de a főzési idő végén azért késsel vagy hústűvel szúrd meg a sonkát, hogy elég puha-e. A főzőlében hagyd kihűlni, mert úgy igazán szaftos marad. És ha már a főzőlénél tartunk, az bizony KINCS! Ha nem használod fel azonnal (például bableveshez vagy rizottóhoz), akkor érdemes lefagyasztani. Tálaláskor a kihűlt sonkát hosszú, igazán éles pengéjű késsel, a rostokra merőlegesen tudod jó vékonyra szeletelni.

+1 tipp!

Én évek óta nemcsak főzöm, de sütöm is a sonkát, ha kíváncsi vagy, hogyan készül a kedvenc mázas húsvéti sonkám, akkor ITT találod a receptet hozzá!

Oszd meg a blogbejegyzést:

Facebook
Pinterest
Email

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Reggeli ötletek

Vaníliás krémtúró

Vaníliás krémtúró

Valószínűleg a krémtúrót mindenki imádta gyerekkorában, legalábbis a bolti verziót – na, ez még annál is finomabb, ráadásul úgy ízesítjük, ahogy csak tetszik.

Kávés-banános smoothie bowl

Kávés-banános smoothie bowl

Kettő az egyben reggeli – egészséges, tápláló smoothie, és már a kávé is benne van, sőt, még a megbarnult banánokat is fel tudjátok használni hozzá.

Ünnepi kenyérkoszorú

Ez a legyezőkenyér sós és édes változatban is feldobja az ünnepi asztalt, és elegáns kísérője mindenféle krémnek, pástétomnak.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó blogbejegyzések

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes