Gomba kisokos

Nem tagadom, egyszerűen imádok gombával főzni – annyira sokfélék és változatos ízűek, hogy akár magyaros, akár olasz vagy ázsiai fogásra vágyom, mindenhez találok megfelelőt, ráadásul remek húshelyettesítő alapanyag. Eltarthatóság és kezelés szempontjából viszont egy kicsit kényes összetevő, ezért most adok néhány tippet, hogy hogyan lehet minél tovább biztonságosan eltartani, illetve hogyan érdemes feldolgozni.

Hogyan válasszunk?
Nagyon szerencsések vagyunk, mert általában még a kisebb boltokban is többféle friss gombából választhatunk. A boltokban kétféle kiszerelésben találkozunk vele: lefóliázott műanyag tálcára kiporciózva vagy ömlesztve. Előbbi esetben kevésbé tudjuk megvizsgálni, pontosan milyen állapotban van a gomba, de igyekezzünk a lehető legkevésbé nedves, páramentes csomagokat választani, mert ezek esetében nagyobb az esély rá, hogy a romlást okozó baktériumok már a boltban túlszaporodnak, így otthon minimális időnk lesz a feldolgozásra. Ha pöttyöket vagy bolyhos részeket látunk a gombán, teljesen rendben van, amíg ezek fehér színűek – ha szürkések, esetleg más színben pompáznak, akkor azokat ne vegyük meg, és otthon se fogyasszuk el. Ezen kívül, ha nyálkássá, nagyon puhává és kellemetlen szagúvá válik, töredezett, sok helyen sérült a gomba, szintén ne együk meg.

Így tároljuk otthon!
Hazaérve szabadítsuk ki a gombát minden műanyagból, fólia alól vagy nejlonzacskóból, és tegyük át egy papírkosárba vagy papírzacskóba, esetleg egy papírtörlővel kibélelt tárolóba, így kellőképpen szellőzni tud, és jóval tovább lesz felhasználható. Tároljuk hűtve, de óvjuk a fagyástól, így inkább a hűtő elejébe helyezzük el, semmiképp se érintkezzen a hátfallal. A zöldséges rekesz sem túl ideális neki, mert ott elég páradús a levegő, ami nem kedvez a gombának.

Meg kell mosni, pucolni?
A termesztett gombákat – a boltban általában ilyet kapni – felesleges megmosni, pláne megpucolni, hiszen tiszta környezetben nevelkedtek. Ha találsz rajta némi földmaradványt vagy más szennyeződést, inkább egy száraz kefével dörzsöld le róla. Ha nem bízol ebben, folyó víz alatt gyorsan átöblítheted, de semmiképp se áztasd, és szárítsd le, mielőtt felhasználod, főleg, ha pirítani fogod a gombát, mert különben a sok víztől csak párolódni fog. A pucolással rengeteg ízt veszítesz el, így ezt tényleg érdemes mellőzni. Alaposabb tisztítást inkább az erdőben, frissen szedett gombák igényelnek, de ezeket is inkább szárazon takarítsuk le, szabadítsuk meg az apró bogaraktól mielőtt a hűtőbe kerül.

Lehet fagyasztani?
Alapvetően lehet, de érdemes átgondolni, hogy később mire szeretnénk felhasználni. Ha inkább levest, mártást készítünk belőle, akkor a friss gombát is bedobhatjuk a fagyasztóba – felolvasztva nem lesz olyan az állaga, mint az eredetinek, de krémlevesekhez és hasonló ételekhez tökéletes lesz. Ha fontos, hogy klassz, harapható állaga legyen, érdemes egy kicsit, kb. 90%-osra előfőzni, előpirítani pici sóval, olívaolajjal, és így tárolni a fagyasztóban, így olyan lesz, mintha friss gombából készült volna az étel.

A bejegyzést az Európai gomba támogatta.

Oszd meg a blogbejegyzést:

Facebook
Pinterest
Email

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó blogbejegyzések

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes