Néhány évvel ezelőtt mindenki mindig muffint sütött, mostanra viszont kicsit eltűnt a térképről. Tény, hogy nem a legkifinomultabb süti a világon, cserébe azonban mindenféle drága konyhai kütyü nélkül is alig több, mint fél óra alatt puha és illatos finomság landol az asztalon, ami szuper reggelire, uzsonnára vagy a gyereknek tízóraira. A lényeg, hogy én továbbra is rendületlenül sütöm a muffinokat, és most pár trükköt is elárulok hozzá, ha igazán jót szeretnétek enni!
Sütés előtt
Tulajdonképpen minden sütireceptnél érvényes ez, de nem árt átismételni – a felhasználandó sütőpor egy évnél, a szódabikarbóna pedig háromnál ne legyen idősebb, mert esélyes, hogy nem fognak kellőképpen működni. A hűtőben tárolt hozzávalókat vegyük ki időben a hidegből, a tojás, vaj és tej legyenek mind szobahőmérsékletűek, mielőtt nekilátunk a sütésnek.
Mindent bele?
Az alaptészta nagyon sokféle dologgal feldobható, ennek tényleg csak a fantázia szab határt, de azért érdemes vigyázni, hogy miből mennyi kerül a muffinba, nehogy túl nedves, túl száraz, esetleg túl tömör legyen a sütemény, mert lehúzza a sok hozzáadott ízesítő. 20 dkg liszthez a következő adagokkal célszerű kalkulálni – ha többfélét is bevetünk, akkor összesen maximum 1,5 bögrényi finomságot adjunk hozzá ezek közül:
– 20-25 dkg friss gyümölcs (áfonya, barack, málna, eper)
– 10-12 dkg olajos mag (mandula, mogyoró, dió)
– 2 ek citrushéj
– 2-3 ek apró mag (mák, szezámmag)
– 10 dkg csokoládé
Az én kedvenc ízkombinációim ezek: mák-citrom-olívaolaj, vanília-áfonya-fehér csoki, sárgabarack-mandula-vanília, eper-narancshéj-narancsvirágvíz, barack-eper-málna.
A legfontosabb trükk
A fő szabály, amit mindig tartsunk be, hogy a száraz és nedves hozzávalók összedolgozásakor nem szabad a masszát túlkeverni – bizony, ilyen is van. A sokáig dagasztott édességekkel szemben a muffin kevert tésztájának nem kedvez a nagyon precíz kidolgozás, sőt, kemény lesz a sütemény tőle. Még akkor sem kell izgulni, ha pici darabok, göbök maradnak a masszában, és nem lesz teljesen egyenletes, sütés közben ki fog simulni a tészta.
Muffin vs cupcake?
Ha a hagyományt figyelembe vesszük, akkor a muffin tetejére igazából semmit nem szoktak tenni, főleg krémes toppingokat nem – az bizony már inkább cupcake. De természetesen lehet egy kis porcukrot szórni rá, amikor kikerül a sütőből, vagy még sütés előtt nagyszemű jégcukorral díszíteni. Néha – persze ha passzol az alap ízvilághoz – sütés után lehet rácsorgatni egy kis citrommázat, vagy esetleg sütés előtt kevés morzsával (5 ek vajból+8 dkg lisztből+12 dkg cukorból + pici sóból) rászórni.
+1 tipp
Szerintem a muffin forrón, jéghideg vajjal megkenve a legfinomabb – de azért vigyázzatok a gyomrotokra!
Ha te is összedobnál egy muffint, próbáld ki ezt: Pisztáciás-málnás muffin