A hidegebb hónapokban gyakran kerül sűrű, melengető gombaleves az asztalunkra. Ez most egy klasszikus változat, amit némi kakukkfűvel dobtam fel, és persze a lényeg, hogy minél többféle gombából készüljön, illetve ezeket pirítsuk is le jó alaposan, mert akkor lesz igazán finom a leves!
Kakukkfüves gombaleves
Adag
4
adagElőkészítés
20
percFőzés
30
percTeljes elkészítési idő
50
percHozzávalók
5 dkg vaj
2 nagyobb hagyma
1 kg gomba (lehet benne shiitake is)
2 közepes sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál szárított kakukkfű
2 teáskanál só
frissen őrölt bors
1,5 l zöldségalaplé
2 evőkanál keményítő
2 dl tejföl
3 evőkanál finomra aprított petrezselyem
tejföl a tálaláshoz
Elkészítés
- Egy nagyobb lábasban felhevítünk 2-3 evőkanál vajat, és puhára pároljuk rajta az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a karikára vágott sárgarépát, majd kb. 10 percig pirítjuk, amíg a gomba összeesik. Hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát és a fűszerpaprikát, kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük az alaplével. Felforraljuk és 10 percig fedő nélkül gyöngyöztetjük.
- A keményítőt simára keverjük egy kevés tejföllel, és szűrön át a leveshez adjuk. A maradék tejfölt is a lábasba öntjük és készre főzzük vele a levest. Végül finomra aprított petrezselymet adunk hozzá. Tejföllel tálaljuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora