A vadas bizony nem egy tízperces főétel, de szerintem minden munkát megér, legalábbis én imádom. A zsemlegombócot is házilag készítem hozzá, ami simán elkészül, amíg a hús megfő. Az ízesítést mindenki a maga kedvére formálhatja édesebbre, vagy több mustárral, citromlével savanykásabbra. Én kihagytam a tejfölös habarást belőle, de persze azzal is lehet gazdagítani.
Vadas marha zsemlegombóccal
35
perc2
óra2
óra35
percHozzávalók
- A vadashoz:
4 evőkanál étolaj
1 kg marhafelsál
8 nagyobb sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
½ zellergumó
2 evőkanál mustár
4 evőkanál cukor
1 dl víz
2 vöröshagyma
4 babérlevél
10 szemes bors
4 borókabogyó
2 liter húsalaplé vagy víz
½ bio citrom héja és leve
1,5 dl száraz vörösbor
- A zsemlegombóchoz (12-14 darabhoz):
6 db kockára vágott szikkadt zsemle
20 dkg liszt
víz
2 tojás
20 g élesztő
só, bors
1 nagy csokor petrezselyem
Elkészítés
- Egy nagy lábasban füstölésig hevítünk 2 evőkanál olajat, és a húst körbepirítjuk rajta. Kiszedjük, félretesszük. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret karikára vágjuk, a zellert kis kockára, a hagymát nagyobb kockára. A zöldségeket lepirítjuk, majd hozzáadjuk a mustárt, és ezzel is 1 percig pirítjuk.
- Közben egy kis lábasban borostyánszínűre karamellizáljuk a cukrot, és felöntjük annyi vízzel, amennyiben feloldódik.
- Visszatesszük a zöldségek mellé a húst, dobunk mellé néhány babérlevelet, szemes borsot, borókabogyót. Felöntjük annyi alaplével, amennyi majdnem ellepi, és belefacsarjuk a citromlevet. Végül hozzáadjuk a karamellt, a citrom héját egy darabban és egy kevés vörösbort is. Puhára főzzük a húst, ami akár 2 óra is lehet.
- Amíg fő a hús, elkészítjük a zsemlegombócot. A zsemlekockákat lepirítjuk. Sűrű palacsintatésztát készítünk: a lisztet simára keverjük a tojásokkal és a vízzel. Belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, és hagyjuk 20 percet pihenni. A palacsintatésztába beleforgatjuk a zsemlekockákat, sózzuk, borsozzuk és összeforgatjuk jó sok durvára vágott petrezselyemmel. Gombócokat formázunk belőle, ezeket is hagyjuk 15 percig pihenni, majd sós, forró vízben kb. 10 percig főzzük.
- Amikor megpuhult a hús, kiszedjük a fűszereket, és a mártást átpasszírozzuk vagy leturmixoljuk. Nem kell teljesen simára, de ez ízlés kérdése. Utólag még beállíthatjuk az ízeket: teszünk a mártásba egy kevés sót, borsot, cukrot, mustárt vagy citromlevet. Kevés tejszínes vagy tejfölös habarással gazdagíthatjuk, de magában is nagyon finom. A zsemlegombóccal tálaljuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora