Vadas marha zsemlegombóccal

A vadas bizony nem egy tízperces főétel, de szerintem minden munkát megér, legalábbis én imádom. A zsemlegombócot is házilag készítem hozzá, ami simán elkészül, amíg a hús megfő. Az ízesítést mindenki a maga kedvére formálhatja édesebbre, vagy több mustárral, citromlével savanykásabbra. Én kihagytam a tejfölös habarást belőle, de persze azzal is lehet gazdagítani.

Vadas marha zsemlegombóccal

Vadas marha zsemlegombóccal

Adag

4-6 adag
Előkészítés

35

perc
Főzés

2

óra 
Teljes elkészítési idő

2

óra 

35

perc

Hozzávalók

  • A vadashoz:
  • 4 evőkanál étolaj

  • 1 kg marhafelsál

  • 8 nagyobb sárgarépa

  • 2 petrezselyemgyökér

  • ½ zellergumó

  • 2 evőkanál mustár

  • 4 evőkanál cukor

  • 1 dl víz

  • 2 vöröshagyma

  • 4 babérlevél

  • 10 szemes bors

  • 4 borókabogyó

  • 2 liter húsalaplé vagy víz

  • ½ bio citrom héja és leve

  • 1,5 dl száraz vörösbor

  • A zsemlegombóchoz (12-14 darabhoz):
  • 6 db kockára vágott szikkadt zsemle

  • 20 dkg liszt

  • víz

  • 2 tojás

  • 20 g élesztő

  • só, bors

  • 1 nagy csokor petrezselyem

Elkészítés

  • Egy nagy lábasban füstölésig hevítünk 2 evőkanál olajat, és a húst körbepirítjuk rajta. Kiszedjük, félretesszük. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret karikára vágjuk, a zellert kis kockára, a hagymát nagyobb kockára. A zöldségeket lepirítjuk, majd hozzáadjuk a mustárt, és ezzel is 1 percig pirítjuk.
  • Közben egy kis lábasban borostyánszínűre karamellizáljuk a cukrot, és felöntjük annyi vízzel, amennyiben feloldódik.
  • Visszatesszük a zöldségek mellé a húst, dobunk mellé néhány babérlevelet, szemes borsot, borókabogyót. Felöntjük annyi alaplével, amennyi majdnem ellepi, és belefacsarjuk a citromlevet. Végül hozzáadjuk a karamellt, a citrom héját egy darabban és egy kevés vörösbort is. Puhára főzzük a húst, ami akár 2 óra is lehet.
  • Amíg fő a hús, elkészítjük a zsemlegombócot. A zsemlekockákat lepirítjuk. Sűrű palacsintatésztát készítünk: a lisztet simára keverjük a tojásokkal és a vízzel. Belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, és hagyjuk 20 percet pihenni. A palacsintatésztába beleforgatjuk a zsemlekockákat, sózzuk, borsozzuk és összeforgatjuk jó sok durvára vágott petrezselyemmel. Gombócokat formázunk belőle, ezeket is hagyjuk 15 percig pihenni, majd sós, forró vízben kb. 10 percig főzzük.
  • Amikor megpuhult a hús, kiszedjük a fűszereket, és a mártást átpasszírozzuk vagy leturmixoljuk. Nem kell teljesen simára, de ez ízlés kérdése. Utólag még beállíthatjuk az ízeket: teszünk a mártásba egy kevés sót, borsot, cukrot, mustárt vagy citromlevet. Kevés tejszínes vagy tejfölös habarással gazdagíthatjuk, de magában is nagyon finom. A zsemlegombóccal tálaljuk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Ropogós parmezános burgonya

Ropogós parmezános burgonya

Fantasztikusan finom köret, ami egy salátával főételnek is bőven megteszi, sőt, a ropogós burgonya mártogatóssal partifalatnak, sörkorcsolyának is szuper.

Fetás-spenótos rétesbatyuk

Fetás-spenótos rétesbatyu

Ropogós rétesbatyuk feta sajttal és friss spenóttal töltve – tökéletes gyors vacsinak, vendégváró falatoknak, sőt, akár az uzsonnás dobozba is.

Bajor sörperec

Bajor sörperec

Kis pepecseléssel jár, de pont a fényes máz adja a bajor sörperec lényegét, a tésztából pedig még perecgolyót is lehet készíteni.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes