Természetesen másfajta sütőtökkel is működik ez a recept, de én hokkaidó tökkel készítettem, mert egyszerűen kiabál róla, hogy töltésre született. Ezt persze számtalan módon megtehetjük, én most egy izgalmas kecskesajtos változatot csináltam, ami szerintem nagyon klasszul megy a sütőtök édes ízéhez.
Kecskesajtos töltött sütőtök
Adag
4
adagElőkészítés
15
percFőzés
30
percSütés
45
percTeljes elkészítési idő
1
óra30
percHozzávalók
2 hokkaidó tök
1 evőkanál olívaolaj
½ teáskanál só
10 dkg árpagyöngy
15 dkg bacon
1 lila hagyma
1 marék dió, durvára vágva
1 kis csokor petrezselyem
1 teáskanál só
½ teáskanál frissen őrölt bors
15 dkg kecskesajtkrém
7 dkg reszelt kecskegouda
Elkészítés
- Az árpagyöngyöt két és félszeres lobogó, sós vízben puhára főzzük (kb. 30 perc).
- Közben a sütőtököket kettévágjuk, magjait kikaparjuk, enyhén sózzuk és meglocsoljuk pár csepp olajjal, majd 120 fokra előmelegített sütőben 25 percig elősütjük.
- Egy serpenyőben lepirítjuk a feldarabolt bacont, félidőben hozzáadjuk a durvára aprított lila hagymát, hogy az is megpiruljon. A végén hozzáadjuk az aprított diót is.
- A lecsepegtetett árpagyöngyhöz keverjük a finomra aprított petrezselymet és a diós, szalonnás keveréket. Egy kevés frissen őrölt borssal ízesítjük és ha kell, megsózzuk. Hozzáadjuk a kecskesajtkrémet, és a tölteléket az elősütött tökökbe töltjük.
- Megszórjuk a reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe. További 15-20 percig sütjük, amíg a tök teljesen megpuhul.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora
Ezt a receptet már a TV Paprikán is láthattad!