Az őszben az egyik legjobb dolog kétségtelenül a sütőtök – sütve, főzve, levesesekben, édességekben, szóval mindenhol és mindenhogy az asztalra kerül. Imádom, hogy rettentően változatosan fűszerezhető, úgyhogy a sütőtökös recepteknek tényleg csak a fantázia szabhat határt. Ezúttal paradicsommal kombináltam, és higgyétek el, szuper jól állnak egymásnak.
Paradicsomos sütőtökkrémleves
4
adag45
perc20
perc1
óra5
percHozzávalók
50 dkg sütőtök
2 fej fokhagyma
2 fej hagyma
2 evőkanál olaj
2 teáskanál só
½ teáskanál őrölt gyömbér
½ teáskanál őrölt római kömény
½ teáskanál kurkuma
¼ teáskanál frissen őrölt bors
¼ teáskanál őrölt chili
400 ml passzírozott paradicsom vagy paradicsomlé
500 ml zöldségalaplé
Elkészítés
- A sütőtököt megtisztítjuk, kettévágjuk, magjait kikaparjuk, majd lefordítva egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy a fokhagymák (egészben) a tök “kupolája” alá kerüljenek. 180 fokon 40-50 perc alatt teljesen megsülnek.
- Egy fej hagymát finomra vágunk, és egy nagy lábasban kevés olajon megdinszteljük. Az illatosra sült tök húsát kikaparjuk és a lábasba tesszük a hagyma mellé, majd a megsült fokhagymákat is belenyomkodjuk.
- Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az őrölt gyömbért, az őrölt római köményt, a kurkumát, a borsot és a chilit, majd felöntjük a passzírozott paradicsommal és az alaplével.
- Összefőzzük, ha szükséges hígítjuk még vízzel vagy alaplével. Ha jól összefőtt, az egészet pürésítjük, és forrón tálaljuk. Tálaláskor megszórhatjuk pirított magvakkal.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora