Ez egy igazi nyár és egyben paradicsomimádó tészta – frissen és főtt püré formában is kerül a tésztaszószba paradicsom. Önmagában már ez is elég lenne némi fűszerrel egy klassz ebédhez, de azért én némi szardellát is tettem bele, amitől nem érdemes tartani, mert egyáltalán nem lesz halíze a végeredménynek. Krémesre szétfő az ételben, de mégis ad egy szuper csavart a tésztának, úgyhogy ne hagyjátok ki belőle!
Extra paradicsomos tészta
4
adag20
perc25
perc45
percHozzávalók
- A paradicsompüréhez:
60 dkg paradicsom (többféle vegyesen)
1 kisebb hagyma
1/2 teáskanál só
- A tésztaszószhoz:
2 evőkanál olívaolaj
4 db szardella
2 evőkanál kapribogyó, lecsepegtetve
3 gerezd fokhagyma
30 dkg paradicsom
1 kis csokor bazsalikom
40 dkg spagetti
- A tálaláshoz:
frissen reszelt parmezán
Elkészítés
- A házi paradicsompüréhez a paradicsomokat megmossuk, a hagymával és a sóval leturmixoljuk, és egy gézen vagy tiszta konyharuhán átszűrve lecsepegtetjük. A fennmaradt pépet fogjuk felhasználni a szószhoz, de a lecsepegett paradicsomvizet is tegyük el.
- A szószhoz egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és addig pirítjuk rajta a szardellákat, amíg teljesen szétesnek. Hozzáadjuk a kapribogyót és ezt is átpirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a házi paradicsompépet, puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a durvára darabolt friss paradicsomot is. A bazsalikomot is beletépkedjük, borssal ízesítjük és összeforgatjuk a kifőtt tésztával. Adhatunk hozzá a tészta főzőlevéből vagy a paradicsomvízből, hogy hígabb legyen a mártás.
- Frissen reszelt parmezánnal tálaljuk.
Tipp:
- A megmaradt paradicsomvizet koktélokhoz, limonádéhoz, levesekhez is felhasználhatod.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora