Fordított paradicsomos pite

Ez a pite jó arra példa, hogy hogyan lehet néhány egyszerű, de csúcsminőségű alapanyagból pillanatok alatt emlékezetes ételt készíteni. A paradicsomot a só, a balzsamecet és a méz kiemeli, sütés közben pedig koncentrálódnak az ízek.

Fordított paradicsomos pite

Fordított paradicsomos pite

Adag

6

adag
Előkészítés

15

perc
Sütés

35

perc
Teljes elkészítési idő

50

perc

Hozzávalók

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • kb. 1 kg koktélparadicsom (vegyes színű, ha van)

  • ½ teáskanál só

  • ½ teáskanál frissen őrölt bors

  • 2 evőkanál balzsamecet

  • 1 teáskanál méz

  • 4 ág kakukkfű (vagy 1 teáskanál szárított)

  • kb. 30 dkg gyorsfagyasztott leveles tészta

Elkészítés

  • Az olajat egy serpenyőbe öntjük, felhevítjük, hozzáadjuk a paradicsomokat, sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon, néha megrázogatva addig főzzük, amíg a paradicsomok megrepednek, és elkezdik kiereszteni a levüket. Ekkor lehúzzuk a tűzről, félretesszük és hagyjuk langyosra hűlni.
  • A balzsamecetet és a mézet összekeverjük, majd egy piteforma aljára kenjük. Rászórjuk a kakukkfüvet, és elrendezzük rajta a langyosra hűlt paradicsomokat. A serpenyőben maradt paradicsomlevet rálocsoljuk és egy kicsit újra megsózzuk az egészet.
  • Ráborítjuk a fél cm vastagságúra nyújtott leveles tésztát és a szélein óvatosan lenyomkodjuk, hogy teljesen befedje a paradicsomokat. Villával sűrűn megszurkáljuk.
  • 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 35 perc alatt készre sütjük.
  • A sütőből kivéve 5 percig hagyjuk pihenni, majd a szélein meglazítjuk a tésztát egy késsel, egy tányért teszünk a piteformára és egy gyors mozdulattal megfordítjuk. Friss kakukkfűvel díszíthetjük, langyosan szeleteljük fel.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Ebédötletek

Adas polo, azaz perzsa sült rizs korianderrel és lencsével

Adas polo, azaz perzsa sült rizs

Ez nem egy hétköznapi köret! A perzsa sült rizst datolya, pirított hagyma és kurkuma teszik különlegessé, így akár önálló fogásként is megállja a helyét.

Sültbrokkoli-saláta fetával

Sültbrokkoli-saláta fetával

Extra köretnek, de magában vagy egy szelet hússal önálló fogásként is simán megállja a helyét ez a sültbrokkoli-saláta.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes