Ez a pite jó arra példa, hogy hogyan lehet néhány egyszerű, de csúcsminőségű alapanyagból pillanatok alatt emlékezetes ételt készíteni. A paradicsomot a só, a balzsamecet és a méz kiemeli, sütés közben pedig koncentrálódnak az ízek.
Fordított paradicsomos pite
Adag
6
adagElőkészítés
15
percSütés
35
percTeljes elkészítési idő
50
percHozzávalók
1 evőkanál olívaolaj
kb. 1 kg koktélparadicsom (vegyes színű, ha van)
½ teáskanál só
½ teáskanál frissen őrölt bors
2 evőkanál balzsamecet
1 teáskanál méz
4 ág kakukkfű (vagy 1 teáskanál szárított)
kb. 30 dkg gyorsfagyasztott leveles tészta
Elkészítés
- Az olajat egy serpenyőbe öntjük, felhevítjük, hozzáadjuk a paradicsomokat, sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon, néha megrázogatva addig főzzük, amíg a paradicsomok megrepednek, és elkezdik kiereszteni a levüket. Ekkor lehúzzuk a tűzről, félretesszük és hagyjuk langyosra hűlni.
- A balzsamecetet és a mézet összekeverjük, majd egy piteforma aljára kenjük. Rászórjuk a kakukkfüvet, és elrendezzük rajta a langyosra hűlt paradicsomokat. A serpenyőben maradt paradicsomlevet rálocsoljuk és egy kicsit újra megsózzuk az egészet.
- Ráborítjuk a fél cm vastagságúra nyújtott leveles tésztát és a szélein óvatosan lenyomkodjuk, hogy teljesen befedje a paradicsomokat. Villával sűrűn megszurkáljuk.
- 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 35 perc alatt készre sütjük.
- A sütőből kivéve 5 percig hagyjuk pihenni, majd a szélein meglazítjuk a tésztát egy késsel, egy tányért teszünk a piteformára és egy gyors mozdulattal megfordítjuk. Friss kakukkfűvel díszíthetjük, langyosan szeleteljük fel.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora