A tavasz és a túrótorta szeretik egymást. Ez van. Én pedig ezt a receptemet szeretem, sokféleképpen variálom évek óta. A túrókrémet nem kell sütni, csak a piskótákat. Készülhet finomra őrölt pisztáciával és málnalekvárral, a túrókrém lehet erősen citrusos sok finomra reszelt citromhéjtól, vagy vaníliától illatos. Én most mandulaliszttel, házi sárgabaracklekvárral és sok vaníliával állítottam össze.
Krémes túrótorta
Adag
8
adagElőkészítés
30
percSütés
20
percPihentetés
2
óraTeljes elkészítési idő
2
óra50
percHozzávalók
- A piskótához:
3 tojás
60 g cukor
60 g mandualiszt
1 teáskanál sima liszt
1 csipet só
- A túrókrémhez:
50 dkg krémes túró
10 dkg porcukor
1 evőkanál vaníliakivonat
1/2 vanília kikapart magja
1 teáskanál reszelt citromhéj
1/2 citrom frissen facsart leve
50 dkg mascarpone
5 lapzselatin
- Az összeállítához:
20 dkg sárgabaracklekvár
5 dkg szeletelt mandula a szóráshoz
Elkészítés
- A szeletelt mandulát száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd kivesszük, durvára összetörjük, és felhasználásig félretesszük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. 2 db 22 cm-es kapcsos formát kivajazunk és kilisztezünk. A mandulalisztet összekeverjük a liszttel és egy csipet sóval.
- A tojásfehérjét robotgépben kissé felverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a cukor felét, amíg fényes habot kapunk.
- A tojássárgáját egy másik tálban felverjük a maradék cukorral, és lágyan összekeverjük a fehérjehabbal. Beleszórjuk a lisztes keveréket és óvatosan összeforgatjuk. Kettéosztjuk, az előkészített tortaformákba simítjuk, és 20 perc alatt készre sütjük az előmelegített sütőben. A sütőből kivéve a formák kapcsos oldalát levesszük, és így hagyjuk kihűlni a piskótalapokat.
- A túrókrémhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A túrót késes aprítógépbe tesszük és átdolgozzuk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és a citromot, és ezekkel is összedolgozzuk.
- A mascarponét robotgépben kicsit felhabosítjuk, majd összekeverjük a túróval. A lapzselatint egy kis lábasba tesszük és hozzáadunk 3 evőkanál vizet. Közepesen erős láng felett felmelegítjük, amíg a zselatin teljesen felolvad, közben kanállal néha megkeverjük. Egy evőkanálnyi túrós masszát kikeverünk a felolvasztott zselatinnal, ügyelve arra, hogy csomómentes legyen, majd ezt a maradék túrókrémhez keverjük.
- Az egyik piskótalapot a kapcsos forma alján hagyjuk, megkenjük a lekvár felével, majd visszatesszük rá a forma oldalát. A formába töltjük a túrós masszát, rákenjük a maradék levárt és ráborítjuk a másik piskótalapot. Lefedjük, és a hűtőben legalább 2 órát hagyjuk pihenni. Tálalás előtt megszórjuk az pirított, összetört mandulával.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora