Imádjuk a babkát. Nem tudom eldönteni, hogy a rajongás oka az impozáns megjelenésének köszönhető-e vagy az ízének és az állagának, maradjunk abban, hogy minden faktor közrejátszik. Az eredeti csokoládés tölteléket a zsidó újév tiszteletére almás-mézes-diósra cseréltem, és egyáltalán nem bántuk meg. A fahéj szerintem teljesen elhagyható a receptből – én nem vagyok nagy fahéjrajongó, ezért csak a szirupba tettem egy leheletnyit, de fanok nyugodtan összefahéjazhatják az almát is. Az én receptemben a méz a királynő, javaslom a magas minőségű, erőteljesebb ízű méz választását.
Almás-mézes-diós babka
1
kalács40
perc30
perc3
óra4
óra10
percHozzávalók
- A tésztához:
27,5 dkg liszt
5 dkg cukor
7 g porélesztő (1 csomag)
½ teáskanál só
2 egész tojás
60 ml víz
7,5 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez
- Az almához:
3 közepes, savanykás alma
1 evőkanál barna cukor
- A dióhoz:
10 dkg darált dió
7 dkg méz
20 g (barnított) vaj
2 evőkanál víz vagy tej
- A sziruphoz:
10 dkg méz
70 ml víz
késhegynyi őrölt fahéj, vagy ízlés szerint
Elkészítés
- A robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, hozzáadjuk a tojásokat és a vizet. Összekeverjük, és amikor összeállt a tészta (száraz lesz), fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta összeáll, nem kell tovább dagasztani.
- Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban, lefedve, éjszakára a hűtőbe tesszük (legalább 4, de akár 12 órát is keleszthetjük). Reggelre megkel – nem fog duplájára dagadni -, a hűtőből kivéve hagyjuk 1 órát szobahőmérsékleten magához térni. Persze a tésztát elkészíthetjük aznap is, ilyenkor 2-3 órát szánjunk a kelesztésre szobahőmérsékleten, a lényeg, hogy ruganyos tésztát kell kapnunk.
- Amíg a kalácstészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk és teljesen kihűtjük. A vajat egy kis lábasban, közepes láng felett addig melegítjük, amíg kissé megbarnul és mogyoróillata lesz. Azonnal átöntjük egy hőálló tálkába, és hagyjuk kihűlni.
- A diót, a vajat, a mézet és a vizet vagy tejet késes aprítógépbe tesszük, és krémesre daráljuk. Hűtőben a töltelék 1-2 napig eláll.
- Az almát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, és a cukorral együtt egy serpenyőbe tesszük. Addig hevítjük, amíg az alma megpuhul, és a leve teljesen elfő. Kihűtjük.
- A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a diós töltelékkel, majd eloszlatjuk rajta az almát is.
- Az egyik hosszú oldalától szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában kettévágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen.
- Óvatosan áthelyezzük egy kivajazott, szögletes kenyérformába. Huzatmentes helyen további 1 órát kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
- Amíg sül, egy kis lábasban felforraljuk a mézet és a vizet, amíg a méz teljesen feloldódik a vízben. A szirupban elkeverünk egy késhegynyi őrölt fahéjat is.
- A sütőből kivéve a kalácsot azonnal meglocsoljuk a sziruppal, majd hagyjuk, hogy teljesen kihűljön a formában, mielőtt felszeletelnénk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora