Almás-mézes-diós babka

Imádjuk a babkát. Nem tudom eldönteni, hogy a rajongás oka az impozáns megjelenésének köszönhető-e vagy az ízének és az állagának, maradjunk abban, hogy minden faktor közrejátszik. Az eredeti csokoládés tölteléket a zsidó újév tiszteletére almás-mézes-diósra cseréltem, és egyáltalán nem bántuk meg. A fahéj szerintem teljesen elhagyható a receptből – én nem vagyok nagy fahéjrajongó, ezért csak a szirupba tettem egy leheletnyit, de fanok nyugodtan összefahéjazhatják az almát is. Az én receptemben a méz a királynő, javaslom a magas minőségű, erőteljesebb ízű méz választását.

Almás-mézes-diós babka

Almás-mézes-diós babka

Adag

1

kalács
Előkészítés

40

perc
Sütés

30

perc
Kelesztés

3

óra 
Teljes elkészítési idő

4

óra 

10

perc

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 27,5 dkg liszt

  • 5 dkg cukor

  • 7 g porélesztő (1 csomag)

  • ½ teáskanál só

  • 2 egész tojás

  • 60 ml víz

  • 7,5 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez

  • Az almához:
  • 3 közepes, savanykás alma

  • 1 evőkanál barna cukor

  • A dióhoz:
  • 10 dkg darált dió

  • 7 dkg méz

  • 20 g (barnított) vaj

  • 2 evőkanál víz vagy tej

  • A sziruphoz:
  • 10 dkg méz

  • 70 ml víz

  • késhegynyi őrölt fahéj, vagy ízlés szerint

Elkészítés

  • A robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, hozzáadjuk a tojásokat és a vizet. Összekeverjük, és amikor összeállt a tészta (száraz lesz), fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta összeáll, nem kell tovább dagasztani.
  • Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban, lefedve, éjszakára a hűtőbe tesszük (legalább 4, de akár 12 órát is keleszthetjük). Reggelre megkel – nem fog duplájára dagadni -, a hűtőből kivéve hagyjuk 1 órát szobahőmérsékleten magához térni. Persze a tésztát elkészíthetjük aznap is, ilyenkor 2-3 órát szánjunk a kelesztésre szobahőmérsékleten, a lényeg, hogy ruganyos tésztát kell kapnunk.
  • Amíg a kalácstészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk és teljesen kihűtjük. A vajat egy kis lábasban, közepes láng felett addig melegítjük, amíg kissé megbarnul és mogyoróillata lesz. Azonnal átöntjük egy hőálló tálkába, és hagyjuk kihűlni.
  • A diót, a vajat, a mézet és a vizet vagy tejet késes aprítógépbe tesszük, és krémesre daráljuk. Hűtőben a töltelék 1-2 napig eláll.
  • Az almát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, és a cukorral együtt egy serpenyőbe tesszük. Addig hevítjük, amíg az alma megpuhul, és a leve teljesen elfő. Kihűtjük.
  • A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a diós töltelékkel, majd eloszlatjuk rajta az almát is.
  • Az egyik hosszú oldalától szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában kettévágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen.
  • Óvatosan áthelyezzük egy kivajazott, szögletes kenyérformába. Huzatmentes helyen további 1 órát kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
  • Amíg sül, egy kis lábasban felforraljuk a mézet és a vizet, amíg a méz teljesen feloldódik a vízben. A szirupban elkeverünk egy késhegynyi őrölt fahéjat is.
  • A sütőből kivéve a kalácsot azonnal meglocsoljuk a sziruppal, majd hagyjuk, hogy teljesen kihűljön a formában, mielőtt felszeletelnénk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Medvehagymás-juhtúrós pogácsa

Medvehagymás-juhtúrós pogácsa

Nem múlhat el tavasz medvehagymával bolondított juhtúrós pogácsa nélkül – szuper párost alkotnak, de sima túróval is nagyon finom lesz!

Bajor sörperec

Bajor sörperec

Kis pepecseléssel jár, de pont a fényes máz adja a bajor sörperec lényegét, a tésztából pedig még perecgolyót is lehet készíteni.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes