Babka medvehagymás pesztóval

Előre leszögezem, hogy nagyon hiányzik nekem a sós babkáról a tocsogó cukorszirup :), de amint ezen túllépek, tudom élvezni a sós változatokat is. A recept bármilyen pesztóval jól működik (bazsalikomos, petrezselymes vagy akár vegyes zöldfűszeres), de mivel most éppen a medvehagyma szezonja aktuális és a húsvét is közeleg, medvehagymával és sonkakockákkal töltöttem meg a kalácsot, ami a különleges tekervényeiről híres. (Mivel a recept két kalácshoz elegendő, az egyiket lehet akár édesen, a másikat sósan készíteni.)

Babka medvehagymás pesztóval

Babka medvehagymás pesztóval

Adag

4

adag
Előkészítés

30

perc
Sütés

30

perc
Kelesztés

13

óra 
Teljes elkészítési idő (pihentetés nélkül)

1

óra 

Hozzávalók 2 kalácshoz:

  • A kalácsokhoz:
  • 55 dkg liszt

  • 1 dl víz

  • ½ dl tej

  • 15 g szárított élesztő

  • 3 tojás

  • 1 teáskanál só

  • 15 dkg puha vaj

  • A töltelékhez:
  • 10 dkg medvehagyma

  • 10 dkg bébispenót

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 5 dkg reszelt parmezán sajt

  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

  • kb. ½ dl extra szűz olívaolaj

  • ½ teáskanál só

  • 5 dkg húsvéti sonka

  • 7 dkg fenyőmag vagy dió

Elkészítés

  • A pesztó hozzávalóit késes aprítógépben krémesre aprítjuk. A végén annyi olajat adunk hozzá, hogy a szokásosnál egy kicsit lágyabb, de még nem folyós állagot kapjuk.
  • A tésztát előző este összeállítjuk: a robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, az élesztőt, a sót, majd hozzáadjuk a három tojást, a vizet és a tejet. Összekeverjük, és a puha vajat kis adagokban dolgozzuk bele, ezután 5 percig dagasztjuk.
  • Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban lefedve, éjszakára a hűtőbe tesszük (legalább 4, de akár 12 órát is keleszthetjük). Reggelre megkel – nem fog duplájára dagadni, de nem is kell neki. Ruganyos, sűrű tésztát kell kapnunk.
  • A megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk.
  • Az egyik adagot lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a pesztó felével, megszórjuk a pirított fenyőmaggal és rászórjuk a sonkadarabokat.
    Az egyik hosszú oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában félbevágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen.
  • Óvatosan áthelyezzük egy kivajazott, szögletes vekniformába. Ugyanígy összeállítjuk a másik adag kalácsot. Huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Tipp:

  • A pesztót kicsit több olaj hozzáadásával kell késztíteni, hogy a töltelék ne legyen túl száraz, mert akkor a kalácsot is száraznak érezzük majd.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Reggeliötletek

Datolyás keksz

Datolyás keksz

Pofonegyszerű, mégis nagyon ízgazdag datolyás keksz a puhább fajtából – 10 napig simán eláll, úgyhogy lehet rögtön dupla adaggal indítani.

Az igazi francia croissant

Az igazi francia croissant

Ez egy élesztős leveles tészta alaprecept minden infóval, ami a francia croissant sütéséhez szükséges – kicsit időigényes, de minden percet megér.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes