Előre leszögezem, hogy nagyon hiányzik nekem a sós babkáról a tocsogó cukorszirup :), de amint ezen túllépek, tudom élvezni a sós változatokat is. A recept bármilyen pesztóval jól működik (bazsalikomos, petrezselymes vagy akár vegyes zöldfűszeres), de mivel most éppen a medvehagyma szezonja aktuális és a húsvét is közeleg, medvehagymával és sonkakockákkal töltöttem meg a kalácsot, ami a különleges tekervényeiről híres. (Mivel a recept két kalácshoz elegendő, az egyiket lehet akár édesen, a másikat sósan készíteni.)
Babka medvehagymás pesztóval
Adag
4
adagElőkészítés
30
percSütés
30
percKelesztés
13
óraTeljes elkészítési idő (pihentetés nélkül)
1
óraHozzávalók 2 kalácshoz:
- A kalácsokhoz:
55 dkg liszt
1 dl víz
½ dl tej
15 g szárított élesztő
3 tojás
1 teáskanál só
15 dkg puha vaj
- A töltelékhez:
10 dkg medvehagyma
10 dkg bébispenót
1 gerezd fokhagyma
5 dkg reszelt parmezán sajt
2 evőkanál zsemlemorzsa
kb. ½ dl extra szűz olívaolaj
½ teáskanál só
5 dkg húsvéti sonka
7 dkg fenyőmag vagy dió
Elkészítés
- A pesztó hozzávalóit késes aprítógépben krémesre aprítjuk. A végén annyi olajat adunk hozzá, hogy a szokásosnál egy kicsit lágyabb, de még nem folyós állagot kapjuk.
- A tésztát előző este összeállítjuk: a robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, az élesztőt, a sót, majd hozzáadjuk a három tojást, a vizet és a tejet. Összekeverjük, és a puha vajat kis adagokban dolgozzuk bele, ezután 5 percig dagasztjuk.
- Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban lefedve, éjszakára a hűtőbe tesszük (legalább 4, de akár 12 órát is keleszthetjük). Reggelre megkel – nem fog duplájára dagadni, de nem is kell neki. Ruganyos, sűrű tésztát kell kapnunk.
- A megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk.
- Az egyik adagot lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a pesztó felével, megszórjuk a pirított fenyőmaggal és rászórjuk a sonkadarabokat.
Az egyik hosszú oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában félbevágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen. - Óvatosan áthelyezzük egy kivajazott, szögletes vekniformába. Ugyanígy összeállítjuk a másik adag kalácsot. Huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Tipp:
- A pesztót kicsit több olaj hozzáadásával kell késztíteni, hogy a töltelék ne legyen túl száraz, mert akkor a kalácsot is száraznak érezzük majd.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora