Torta nincs benne, de a répatorta elemei igen. Nekem tetszik minden fűszer nélkül is, de természetesen alaposan be lehet ízesíteni, elbírja az alaprecept. A kandírozott narancshéjat, a házi narancskrémet és a pirított diót semmiképp sem hagynám ki, azok emelik magasba ezeket a kekszeket.
Répatorta-keksz narancsos sajtkrémmel
Adag
30
dbElőkészítés
30
percSütés
15
percTeljes elkészítési idő
45
percHozzávalók
- A kekszhez:
15 dkg puha vaj
20 dkg finomítatlan nádcukor
1 nagy tojás
1 vaníliarúd kikapart magja
20 dkg sima liszt
5 dkg finomra darálta mandula (vagy mandulaliszt)
5 dkg finomra darált zabpehely (vagy zabliszt)
½ teáskanál sütőpor
1 csipet só
15 dkg sárgarépa
10 dkg dió
2 evőkanál kandírozott narancshéj
- A krémhez:
15 dkg natúr krémsajt
2 evőkanál narancskrém (vagy citromkrém)
- A szóráshoz:
5 dkg durvára aprított dió
2 evőkanál kandírozott narancshéj
Elkészítés
- A vajat és a cukrot robotgéppel habosra keverjük, majd beledolgozzuk a tojást és a vaníliát is. Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a darált mandulát, a darát zabpelyhet, a sót és a sütőport. A sárgarépát finomra reszeljük, és a lisztes keverékkel együtt hozzákeverjük a habosított vajhoz. Ha összeállt a massza, hozzáadjuk a száraz serpenyőben lepirított diót és a narancshéjat is. Kis gombócokat (diónyi méret) formázunk, és sütőpapírral leterített tepsire tesszük őket egymástól 5-5 cm-re. Egy villával kicsit kilapítjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
- A krémsajtot elkeverjük a narancskrémmel. A kihűlt kekszeket megkenjük a krémmel, megszórjuk dióval és kandírozott naranccsal, és fogyasztjuk. Két kekszet össze is ragaszthatunk, ha éppen kekszszendvicset szeretnénk.
Tipp:
- Ha fűszeres kekszeket szeretnénk: 1/2 -1/2 teáskanl őrölt fahéj és gyömbér, 1/4-1/4 teáskanál őrölt szerecsendió és kardamom keverékét adjuk a keksz tésztájához.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora