Ebbe a süteménybe a kedvenceimet kevertem: pisztácia, kókuszliszt, mandula. Gluténmentes, egy tálban kikeverhető, igazi jolly joker annak, aki az ilyen típusú sütiket szereti. Igazi lenyomata a pillanatnyi ízlésemnek, ugyanis egyre inkább vonzódom a krém vagy töltelék nélküli, olajos magokban gazdag, gyümölccsel és joghurttal variálható süteményekhez. Ezekre mondhatjuk, hogy valamennyire tudatos választásnak minősülnek, ha már mindenképpen valami édesre fáj a fogunk, de persze lehet, hogy ez csak belemagyarázás…
Pisztáciás sütemény áfonyás joghurttal
Adag
12
szeletElőkészítés
20
percSütés
1
óraTeljes elkészítési idő
1
óra20
percHozzávalók (25×12 cm-es formához)
- A süteményhez:
15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
1 lime frissen reszelt héja
4 tojás
15 dkg finomra darált mandula
15 dkg finomra darált pisztácia (lehet sózott)
1 evőkanál kókuszliszt
- Az áfonyás joghurthoz:
40 dkg (fagyasztott) áfonya
2 evőkanál méz
1 lime frissen facsart leve
1 evőkanál vaníliakivonat
4-5 dl sűrű görög joghurt
Elkészítés
- A vajat a cukorral robotgépben nagyon kihabosítjuk (5-7 perc), majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat, ügyelve, hogy ezeket is jó habosra verjük fel.
- Végül hozzáadjuk a mandulát, pisztáciát, kókuszlisztet és összedolgozzuk. Közben a sütőt 175 fokra előmelegítjük.
- A tésztát sütőpapírral bélelt formába simítjuk, és előmelegített sütőben 1 órát sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből, megszúrjuk és ha nem tapad a villára, kivesszük és a formában hagyjuk kihűlni.
- Az áfonyát kis lábasban lekvár sűrűségűre főzzük a lime levével, a vaníliával és a mézzel. Kihűtjük, majd összekeverjük a joghurttal – elég csak márványosra -, és ezzel tálaljuk a süteményt.
Tipp:
- Pisztácia helyett használhatunk mandulát, török mogyorót vagy diót is (ez utóbbiból kevesebbet, mert magasabb az olajtartalma, egy részét mandulával pótoljuk), a kókuszlisztet akár el is hagyhatjuk, akkor lazább állagú süteményt kapunk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora