Sajtos bab buggyantott tojással

Gyors ebédnek, vacsorának, ráérős hétvégi brunchra is szuper, de azokon a reggeleken is nagyon jól jöhet, amikor már előre tudjuk, hogy valószínűleg nem lesz időnk ebédelni, így egész napra fel kell töltenünk magunkat energiával. Ez a babos pirítós buggyantott tojással szükség esetén tuti kitart akár estig is.

Sajtos bab buggyantott tojással

Sajtos bab buggyantott tojással

Adag

4

adag
Előkészítés

15

perc
Főzés

25

perc
Teljes elkészítési idő

40

perc

Hozzávalók

  • A savanyított hagymához:
  • 1 lila hagyma

  • 1 dl fehérborecet

  • 1 teáskanál cukor

  • ½ teáskanál egész bors

  • 1 teáskanál só

  • ½ dl víz

  • A babhoz:
  • 40 dkg konzerv bab lecsepegtetve

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • 4 szelet bacon

  • 1 kisebb hagyma

  • 1 dl száraz fehérbor

  • ½ teáskanál őrölt bors

  • 2 teáskanál magos dijoni mustár

  • 1 teáskanál balzsamecet

  • 1 dl tejszín

  • 4 evőkanál reszelt sajt (gouda vagy cheddar)

  • A tálaláshoz:
  • 4 szelet kovászos kenyér

  • 4 buggyantott tojás

Elkészítés

  • A hagymát nagyon vékony szeletekre vágjuk. Az ecetet, a cukrot, a sót, a borsot és a vizet a felszeletelt hagymával együtt egy kis lábasba tesszünk, és felforraljuk. A forralás után azonnal lehúzzuk a tűzről és félretesszük, hagyjuk a hagymát kihűlni az ecetes lében.
  • A babkonzervet lecsepegtetjük.
  • Egy serpenyőben egy evőkanál olajat felhevítünk, és rádobjuk a felaprított bacont és hagymát. Ezeket pirosra pirítjuk, majd felöntjük fehérborral, és ezt el is főzzük róla. Őrölt borssal fűszerezzük, adunk hozzá egy kevés magos mustárt és balzsamecetet is. Végül hozzáadjuk a tejszínt, és belereszeljük a sajtot, majd addig kevergetjük, amíg a sajt elolvad. A bab csak akkor kerül bele, ha már egy krémes, sűrű, fűszeres alapunk van. Csak a végén sózzuk, ha igényli az étel.
  • Pirítósra kanalazzuk, pácolt hagymával és buggyantott tojással tálaljuk.

Tipp:

  • Konzerv helyett szárazbabból is készíthetjük, ebben az esetben a babot főzzük elő sós vízben egy-két babérlevéllel, és ezt is csepegtessük le. A buggyantott tojás elkészítéséhez is adok tippeket ITT.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Ezt a receptet már a TV Paprikán is láthattad!

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Ázsiai újhagymás palacsinta

Ázsiai újhagymás palacsinta

Ázsiai újhagymás palacsinta, ami sokkal inkább lepény – van egy-két trükkje, de egyébként nagyon könnyen elkészíthető, és más zöldséggel is klasszul működik.

Bajor sörperec

Bajor sörperec

Kis pepecseléssel jár, de pont a fényes máz adja a bajor sörperec lényegét, a tésztából pedig még perecgolyót is lehet készíteni.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes