Gyors ebédnek, vacsorának, ráérős hétvégi brunchra is szuper, de azokon a reggeleken is nagyon jól jöhet, amikor már előre tudjuk, hogy valószínűleg nem lesz időnk ebédelni, így egész napra fel kell töltenünk magunkat energiával. Ez a babos pirítós buggyantott tojással szükség esetén tuti kitart akár estig is.
Sajtos bab buggyantott tojással
4
adag15
perc25
perc40
percHozzávalók
- A savanyított hagymához:
1 lila hagyma
1 dl fehérborecet
1 teáskanál cukor
½ teáskanál egész bors
1 teáskanál só
½ dl víz
- A babhoz:
40 dkg konzerv bab lecsepegtetve
1 evőkanál olívaolaj
4 szelet bacon
1 kisebb hagyma
1 dl száraz fehérbor
½ teáskanál őrölt bors
2 teáskanál magos dijoni mustár
1 teáskanál balzsamecet
1 dl tejszín
4 evőkanál reszelt sajt (gouda vagy cheddar)
- A tálaláshoz:
4 szelet kovászos kenyér
Elkészítés
- A hagymát nagyon vékony szeletekre vágjuk. Az ecetet, a cukrot, a sót, a borsot és a vizet a felszeletelt hagymával együtt egy kis lábasba tesszünk, és felforraljuk. A forralás után azonnal lehúzzuk a tűzről és félretesszük, hagyjuk a hagymát kihűlni az ecetes lében.
- A babkonzervet lecsepegtetjük.
- Egy serpenyőben egy evőkanál olajat felhevítünk, és rádobjuk a felaprított bacont és hagymát. Ezeket pirosra pirítjuk, majd felöntjük fehérborral, és ezt el is főzzük róla. Őrölt borssal fűszerezzük, adunk hozzá egy kevés magos mustárt és balzsamecetet is. Végül hozzáadjuk a tejszínt, és belereszeljük a sajtot, majd addig kevergetjük, amíg a sajt elolvad. A bab csak akkor kerül bele, ha már egy krémes, sűrű, fűszeres alapunk van. Csak a végén sózzuk, ha igényli az étel.
- Pirítósra kanalazzuk, pácolt hagymával és buggyantott tojással tálaljuk.
Tipp:
- Konzerv helyett szárazbabból is készíthetjük, ebben az esetben a babot főzzük elő sós vízben egy-két babérlevéllel, és ezt is csepegtessük le. A buggyantott tojás elkészítéséhez is adok tippeket ITT.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora