Eredetileg ez a nagymamám briós receptje, ő legalábbis briós formájú kalácsokat süt ebből a tésztából. Nagy munka volt megszerezni tőle az arányokat, mert valahogy így mesélte, miközben csinálta: “kell valamennyi liszt, mondjuk fél kiló, attól függ, hogy mennyit akarsz… és annyi vaj, amennyit felvesz…”. Anyukámtól azt is megtudtam, hogy ez a recept csak úgy, valahogy bekerült a családba, nem öröklődött generációkon át. A lényeg az, hogy jól formázható, foszlós kalács lesz az eredmény.
Foszlós kalács
Adag
6
adagElőkészítés
20
percSütés
50
percKelesztés
1
óra40
percTeljes elkészítési idő
2
óra50
percHozzávalók
50 dkg sima liszt
1 kiskanál só
60 g cukor
1 tojás
1 tojássárgája
2 dl habtejszín
1 dl zsíros tej
2 dkg friss élesztő
+ 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
- A tejet langyosra (kézmeleg) melegítjük, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, amíg felfut.
- A többi, szobahőmérsékletű hozzávalót robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet, és 15 perc alatt ruganyos tésztát dagasztunk. Akkor jó, ha elválik a dagasztótál oldalától. Letakarjuk és 30-35 percig kelni hagyjuk szobahőmérsékleten.
- Ezután enyhén lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, és 4 egyforma darabra osztjuk
- A tésztadarabokat labdákká gömbölyítjük, majd letakarva további 10-15 percig pihentetjük.
- Ezután a gombócokat egyforma hosszúságúra sodorjuk, és kerek kalácsot fonunk belőle.
- A megformázott kalácsot azonnal lekenjük egy egész, felvert tojással és 30-40 perc alatt, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük. A sütőt ezalatt előmelegítjük 180 fokra.
- A megkelt kalácsot újra lekenjük tojással, és az előmelegített sütőbe tesszük. 50 perc alatt pirosra sütjük. Szeletelés előtt rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora