Foszlós kalács

Eredetileg ez a nagymamám briós receptje, ő legalábbis briós formájú kalácsokat süt ebből a tésztából. Nagy munka volt megszerezni tőle az arányokat, mert valahogy így mesélte, miközben csinálta: “kell valamennyi liszt, mondjuk fél kiló, attól függ, hogy mennyit akarsz… és annyi vaj, amennyit felvesz…”. Anyukámtól azt is megtudtam, hogy ez a recept csak úgy, valahogy bekerült a családba, nem öröklődött generációkon át. A lényeg az, hogy jól formázható, foszlós kalács lesz az eredmény.

Foszlós kalács

Foszlós kalács

Adag

6

adag
Előkészítés

20

perc
Sütés

50

perc
Kelesztés

1

óra 

40

perc
Teljes elkészítési idő

2

óra 

50

perc

Hozzávalók

  • 50 dkg sima liszt

  • 1 kiskanál só

  • 60 g cukor

  • 1 tojás

  • 1 tojássárgája

  • 2 dl habtejszín

  • 1 dl zsíros tej

  • 2 dkg friss élesztő

  • + 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

  • A tejet langyosra (kézmeleg) melegítjük, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, amíg felfut.
  • A többi, szobahőmérsékletű hozzávalót robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet, és 15 perc alatt ruganyos tésztát dagasztunk. Akkor jó, ha elválik a dagasztótál oldalától. Letakarjuk és 30-35 percig kelni hagyjuk szobahőmérsékleten.
  • Ezután enyhén lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, és 4 egyforma darabra osztjuk
  • A tésztadarabokat labdákká gömbölyítjük, majd letakarva további 10-15 percig pihentetjük.
  • Ezután a gombócokat egyforma hosszúságúra sodorjuk, és kerek kalácsot fonunk belőle.
  • A megformázott kalácsot azonnal lekenjük egy egész, felvert tojással és 30-40 perc alatt, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük. A sütőt ezalatt előmelegítjük 180 fokra.
  • A megkelt kalácsot újra lekenjük tojással, és az előmelegített sütőbe tesszük. 50 perc alatt pirosra sütjük. Szeletelés előtt rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Reggeliötletek

Datolyás keksz

Datolyás keksz

Pofonegyszerű, mégis nagyon ízgazdag datolyás keksz a puhább fajtából – 10 napig simán eláll, úgyhogy lehet rögtön dupla adaggal indítani.

Zöld saksuka

Zöld saksuka

Szuperzöld tavaszi saksuka-variáció – ha szeretnétek feldobni kicsit a reggeliteket, dobjátok be ezt a receptet!

Amerikai palacsinta íróval és juharsziruppal

Amerikai palacsinta íróval

A legkönnyebb és leghabosabb amerikai palacsinta recept, amit ismerünk – az írót nem érdemes kihagyni belőle, mert attól lesz az igazi.

Sajtos bab buggyantott tojással

Sajtos bab buggyantott tojással

Gyors ebédnek, vacsorának, de akár szupertápláló reggelinek is megteszi ez a babos pirítós savanyított hagymával, főleg buggyantott tojással a tetején.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes