A Marbella csirke egy 80-as évekbeli amerikai klasszikus, a híres The Silver Spoon Cookbook egyik legismertebb receptje. Akkoriban az aszalt gyümölcsök párosítása olívabogyóval és borral igazán bátor lépésnek számított az otthoni főzésben. Az idő bebizonyította, hogy néha nem árt bátornak lenni, a recept örök kedvenccé vált.
Marbella csirke
15
perc45
perc8
óra1
óraHozzávalók
1,5 kg csirkecomb és csirkemell vegyesen
8 dkg zöld olívabogyó (magozva)
15 dkg aszalt szilva kimagozva, feldarabolva
10 dkg medjool datolya
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
4 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál fehérborecet
1,5 evőkanál szárított oregánó
só
frissen őrölt bors
1 dl száraz fehérbor
1 evőkanál barnacukor
- A tálaláshoz:
friss korianderzöld (vagy petrezselyem)
pirított mandulaszeletek
Elkészítés
- A húst előző éjszaka bepácoljuk: egy nagy tálba tesszük a feldarabolt combokat és a melldarabokat, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a babérleveleket, az aszalt szilvát, a datolyát és az olívabogyót. Egy kis tálban összekeverjük az olajat az ecettel és az oregánóval, alaposan sózzuk és borsozzuk. A pácot a húsra öntjük, átkeverjük, hogy mindenhova jusson a léből, és a hűtőbe tesszük éjszakára.
- Sütés előtt egy órával kivesszük a hűtőből, a húsokat hőálló tálba rendezzük, ráöntjük a páclevet és a bort, megszórjuk egy kevés barnacukorral. 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt pirosra sütjük, 20 percenként átforgatva a húsdarabokat. Isteni illatokra lehet számítani a konyhában! Ha kész, megszórjuk korianderzölddel és a pirított mandulával.
Tipp:
- Ennél az ételnél fontos, hogy hosszan pihenjen a hús a hűtőben, így lesz igazán zamatos!
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora