Burgundi marhaszegy

Klasszikus burgundi recept annyi csavarral, hogy marhaszeggyel készítem, így nem marharagu, hanem egy szeletelhető húsétel a végeredmény, fantasztikusan ízgazdag mártásban. A főzési időt rá kell szánni bőven – a marha korától és a méretétől függően akár 5 órát is rotyoghat, de ha nagy mennyiségben készíted, ez a fogás tökéletes egy nagy vendégsereg jóllakatására is. A legjobb az egészben az, hogy kifejezetten jót tesz az ételnek, ha pihen egy napot, így nem kell azon stresszelni, hogy időben megfőjön a hús, hanem csak fel kell melegíteni tálalás előtt.

Burgundi marhaszegy

Burgundi marhaszegy

Adag

12-16 adag
Előkészítés

30

perc
Főzés

3

óra 

30

perc
Teljes elkészítési idő

4

óra 

Hozzávalók

  • 2 ág kakukkfű

  • 1 kis csokor petrezselyem

  • 4 babérlevél

  • 2-2,5 kg marhaszegy egészben (csont nélkül)

  • 4-6 evőkanál só

  • 2 evőkanál frissen őrölt bors

  • 4 evőkanál étolaj

  • 15 dkg húsos szalonna (kolozsvári)

  • 3 közepes sárgarépa

  • 40 dkg shiitake gomba

  • 50 dkg gyöngyhagyma (nem savanyított)

  • 1 fej fokhagyma

  • 3 evőkanál liszt

  • 3 evőkanál sűrített paradicsom

  • 7,5 dl száraz vörösbor

  • 8 dl marhaalaplé

Elkészítés

  • A kakukkfüvet, petrezselymet és babérlevelet összekötjük egy kis csokorba. A húst megtisztítjuk, a nagyobb zsírréteget eltávolítjuk, gazdagon sózzuk, borsozzuk.
  • Egy nagy serpenyőben vagy vaslábasban felhevítjük az olajat, és a húst minden oldalán alaposan körbepirítjuk. Kivesszük a húst, és a zsiradékot leöntjük egy kis tálba, csak 1 evőkanálnyit hagyunk a lábasban.
  • A lábasban lepirítjuk a kockára vágott szalonnát. Ha ropogós és aranybarna, kivesszük, és ismét leöntjük a zsiradékot, hogy 2 evőkanálnyi maradjon a lábasban. Hozzáadjuk a vastagabb karikára vágott sárgarépát, a falatnyi darabokra vágott gombát és a hagymát, hozzáadunk 2 teáskanál sót, és az egészet alaposan lepirítjuk 7-8 perc alatt. Ha kész, a bacon mellé félretesszük a zöldségeket is.
  • 2 evőkanál zsiradékon kissé megpirítjuk a finomra zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a lisztet, világosra pirítjuk, majd a paradicsompürét is a lábasba tesszük, és sűrűn kevergetve barnára pirítjuk – figyelünk, hogy ne égjen meg! Felöntjük a borral, felkaparjuk a lábas aljára lesült darabkákat, magas lángon 2 percig forraljuk, amíg az 1/3-át elforraltuk. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük az alaplevet, és óvatosan beletesszük a húst. Mellédobjuk a fűszercsokrot, sózzuk, ha kell, és lefedjük vagy alufóliával szorosan lezárjuk. 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük, legalább 3,5 órán át sütjük, néha meglocsolgatjuk a szafttal.
  • Levesszük a fedőt, és ha a szaft elég sűrű, visszatesszük a bacont és a zöldségeket, majd fedő nélkül további 40 percig sütjük, hogy a hús szép mélybarna legyen, és nagyon puha. Szeletelés előtt a húst kiveszzük a lábasból, deszkára tesszük, és hagyjuk langyosra hűlni. A rostokra merőlegesen felszeleteljük, forró szafttal és zöldségekkel tálaljuk.

Tipp:

  • Ha csak savanyított gyöngyhagymát találsz, áztasd hideg vízbe 2 órára, csepegtesd le, és utána ugyanúgy használd, mint a sima hagymát.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Reggeliötletek

Mogyoróvajas granola

Kipróbált házi granolarecept mogyoróvajjal, amit sokféleképpen variálhatsz annak megfelelően, hogy épp mit találsz a kamrában.

Datolyás kesudióvaj

Datolyás kesudióvaj

Magvajakat otthon sem nagy ördöngösség csinálni, de talán kesudióból a legegyszerűbb, mert gyorsan krémesedik, datolyával pedig mennyei.

Sajtos bab buggyantott tojással

Sajtos bab buggyantott tojással

Gyors ebédnek, vacsorának, de akár szupertápláló reggelinek is megteszi ez a babos pirítós savanyított hagymával, főleg buggyantott tojással a tetején.

Túrós-fetás burek

Túrós-fetás burek

Otthon is simán az asztalra varázsolhatjuk a nyaralás ízeit, hiszen a burek nem bonyolult péksüti, cserébe klasszul variálható.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes