Klasszikus burgundi recept annyi csavarral, hogy marhaszeggyel készítem, így nem marharagu, hanem egy szeletelhető húsétel a végeredmény, fantasztikusan ízgazdag mártásban. A főzési időt rá kell szánni bőven – a marha korától és a méretétől függően akár 5 órát is rotyoghat, de ha nagy mennyiségben készíted, ez a fogás tökéletes egy nagy vendégsereg jóllakatására is. A legjobb az egészben az, hogy kifejezetten jót tesz az ételnek, ha pihen egy napot, így nem kell azon stresszelni, hogy időben megfőjön a hús, hanem csak fel kell melegíteni tálalás előtt.
Burgundi marhaszegy
30
perc3
óra30
perc4
óraHozzávalók
2 ág kakukkfű
1 kis csokor petrezselyem
4 babérlevél
2-2,5 kg marhaszegy egészben (csont nélkül)
4-6 evőkanál só
2 evőkanál frissen őrölt bors
4 evőkanál étolaj
15 dkg húsos szalonna (kolozsvári)
3 közepes sárgarépa
40 dkg shiitake gomba
50 dkg gyöngyhagyma (nem savanyított)
1 fej fokhagyma
3 evőkanál liszt
3 evőkanál sűrített paradicsom
7,5 dl száraz vörösbor
8 dl marhaalaplé
Elkészítés
- A kakukkfüvet, petrezselymet és babérlevelet összekötjük egy kis csokorba. A húst megtisztítjuk, a nagyobb zsírréteget eltávolítjuk, gazdagon sózzuk, borsozzuk.
- Egy nagy serpenyőben vagy vaslábasban felhevítjük az olajat, és a húst minden oldalán alaposan körbepirítjuk. Kivesszük a húst, és a zsiradékot leöntjük egy kis tálba, csak 1 evőkanálnyit hagyunk a lábasban.
- A lábasban lepirítjuk a kockára vágott szalonnát. Ha ropogós és aranybarna, kivesszük, és ismét leöntjük a zsiradékot, hogy 2 evőkanálnyi maradjon a lábasban. Hozzáadjuk a vastagabb karikára vágott sárgarépát, a falatnyi darabokra vágott gombát és a hagymát, hozzáadunk 2 teáskanál sót, és az egészet alaposan lepirítjuk 7-8 perc alatt. Ha kész, a bacon mellé félretesszük a zöldségeket is.
- 2 evőkanál zsiradékon kissé megpirítjuk a finomra zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a lisztet, világosra pirítjuk, majd a paradicsompürét is a lábasba tesszük, és sűrűn kevergetve barnára pirítjuk – figyelünk, hogy ne égjen meg! Felöntjük a borral, felkaparjuk a lábas aljára lesült darabkákat, magas lángon 2 percig forraljuk, amíg az 1/3-át elforraltuk. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük az alaplevet, és óvatosan beletesszük a húst. Mellédobjuk a fűszercsokrot, sózzuk, ha kell, és lefedjük vagy alufóliával szorosan lezárjuk. 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük, legalább 3,5 órán át sütjük, néha meglocsolgatjuk a szafttal.
- Levesszük a fedőt, és ha a szaft elég sűrű, visszatesszük a bacont és a zöldségeket, majd fedő nélkül további 40 percig sütjük, hogy a hús szép mélybarna legyen, és nagyon puha. Szeletelés előtt a húst kiveszzük a lábasból, deszkára tesszük, és hagyjuk langyosra hűlni. A rostokra merőlegesen felszeleteljük, forró szafttal és zöldségekkel tálaljuk.
Tipp:
- Ha csak savanyított gyöngyhagymát találsz, áztasd hideg vízbe 2 órára, csepegtesd le, és utána ugyanúgy használd, mint a sima hagymát.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora