A lasagne szó hallatán általában mindenkinek a méltán népszerű húsos verzió ugrik be elsőre, pedig érdemes más összetevőkkel is kipróbálni. Ez a sűrű, krémes, gombás raguval készült vega változat például csodás koronája lehet az őszi gombaszezonnak, pláne, ha minél többféle kerül a mártásba, úgyhogy irány a piac, és dobd össze ezt a klassz, melengető fogást!
Gombás lasagne
6
adag15
perc30
perc35
perc1
óra20
percHozzávalók
- A gombaraguhoz:
70 dkg gomba (minél többféle, vegyesen)
3+2 evőkanál étolaj
1 nagyobb hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 szárzeller
2 sárgarépa
2 dl zöldségalaplé
1 evőkanál sűrített paradicsom
2 közepes érett paradicsom (vagy konzerv)
2 dl tejszín
- A besamelhez:
2 evőkanál vaj
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
½ l tej
½ teáskanál frissen őrölt bors
20 g frissen reszelt parmezán
1 bio citrom frissen reszelt héja
50 ml tejföl
- Az összeállításhoz:
25 dkg lasagne tészta
30 g reszelt parmezán
- A tálaláshoz:
aprított petrezselyem és bazsalikom
Elkészítés
- A gombát durvára összeaprítjuk. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat és több adagban lepirítjuk rajta a gombát, közben sózzuk, borsozzuk. Ha elkészült, félretesszük.
- A serpenyőbe újabb adag olajat öntünk és lepirítjuk rajta az apróra vágott hagymát, zellert és a nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépát. A pirítás vége felé hozzáadjuk a finomra szeletelt fokhagymát is. Amikor a zöldségek lepirultak (kb. 15 perc) hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is. Ha ez is lepirult, felöntjük az alaplével és puhára főzzük. Közben hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot is. Ha elfőtte a levét és krémes mártásalapot kaptunk, felöntjük tejszínnel, összemelegítjük és végül a gombát is hozzáadjuk a raguhoz.
- A besamelhez felolvasztjuk a vajat, belereszeljük a fokhagymát és hozzáadjuk a lisztet. Kissé lepirítjuk, majd felöntjük tejjel. Sűrűre főzzük, közben sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük, majd belereszeljük a parmezánt is. Ha felforrt, hozzákeverjük a tejfölt, belereszeljük a citromhéjat és nem főzzük tovább, csak hagyjuk, hogy összemelegedjen a mártás.
- A sütőformát kivajazzuk, az aljára egy kevés besamelt kanalazunk, elsimítjuk, majd elrendezzük rajta egy rétegben a tésztalapokat. Gombamártás és újabb adag besamel kerül rá, majd ismét tészta. Addig rétegezzük, amíg elfogynak a mártások. A tetejére tészta és besamel kerül. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, akkor ráreszeljük a parmezánt, és még 10 percre visszatesszük a sütőbe. Szeletelés előtt várjunk egy kicsit, hogy ne essenek szét a szeletek. Egy kevés bazsalikommal és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Recept videó
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora