Gombás lasagne

A lasagne szó hallatán általában mindenkinek a méltán népszerű húsos verzió ugrik be elsőre, pedig érdemes más összetevőkkel is kipróbálni. Ez a sűrű, krémes, gombás raguval készült vega változat például csodás koronája lehet az őszi gombaszezonnak, pláne, ha minél többféle kerül a mártásba, úgyhogy irány a piac, és dobd össze ezt a klassz, melengető fogást!

Gombás lasagne

Gombás lasagne

Adag

6

adag
Előkészítés

15

perc
Főzés

30

perc
Sütés

35

perc
Teljes elkészítési idő

1

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • A gombaraguhoz:
  • 70 dkg gomba (minél többféle, vegyesen)

  • 3+2 evőkanál étolaj

  • 1 nagyobb hagyma

  • 4 gerezd fokhagyma

  • 2 szárzeller

  • 2 sárgarépa

  • 2 dl zöldségalaplé

  • 1 evőkanál sűrített paradicsom

  • 2 közepes érett paradicsom (vagy konzerv)

  • 2 dl tejszín

  • A besamelhez:
  • 2 evőkanál vaj

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál liszt

  • ½ l tej

  • ½ teáskanál frissen őrölt bors

  • 20 g frissen reszelt parmezán

  • 1 bio citrom frissen reszelt héja

  • 50 ml tejföl

  • Az összeállításhoz:
  • 25 dkg lasagne tészta

  • 30 g reszelt parmezán

  • A tálaláshoz:
  • aprított petrezselyem és bazsalikom

Elkészítés

  • A gombát durvára összeaprítjuk. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat és több adagban lepirítjuk rajta a gombát, közben sózzuk, borsozzuk. Ha elkészült, félretesszük.
  • A serpenyőbe újabb adag olajat öntünk és lepirítjuk rajta az apróra vágott hagymát, zellert és a nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépát. A pirítás vége felé hozzáadjuk a finomra szeletelt fokhagymát is. Amikor a zöldségek lepirultak (kb. 15 perc) hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is. Ha ez is lepirult, felöntjük az alaplével és puhára főzzük. Közben hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot is. Ha elfőtte a levét és krémes mártásalapot kaptunk, felöntjük tejszínnel, összemelegítjük és végül a gombát is hozzáadjuk a raguhoz.
  • A besamelhez felolvasztjuk a vajat, belereszeljük a fokhagymát és hozzáadjuk a lisztet. Kissé lepirítjuk, majd felöntjük tejjel. Sűrűre főzzük, közben sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük, majd belereszeljük a parmezánt is. Ha felforrt, hozzákeverjük a tejfölt, belereszeljük a citromhéjat és nem főzzük tovább, csak hagyjuk, hogy összemelegedjen a mártás.
  • A sütőformát kivajazzuk, az aljára egy kevés besamelt kanalazunk, elsimítjuk, majd elrendezzük rajta egy rétegben a tésztalapokat. Gombamártás és újabb adag besamel kerül rá, majd ismét tészta. Addig rétegezzük, amíg elfogynak a mártások. A tetejére tészta és besamel kerül. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, akkor ráreszeljük a parmezánt, és még 10 percre visszatesszük a sütőbe. Szeletelés előtt várjunk egy kicsit, hogy ne essenek szét a szeletek. Egy kevés bazsalikommal és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Recept videó

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Ropogós parmezános burgonya

Ropogós parmezános burgonya

Fantasztikusan finom köret, ami egy salátával főételnek is bőven megteszi, sőt, a ropogós burgonya mártogatóssal partifalatnak, sörkorcsolyának is szuper.

Fetás-spenótos rétesbatyuk

Fetás-spenótos rétesbatyu

Ropogós rétesbatyuk feta sajttal és friss spenóttal töltve – tökéletes gyors vacsinak, vendégváró falatoknak, sőt, akár az uzsonnás dobozba is.

Bajor sörperec

Bajor sörperec

Kis pepecseléssel jár, de pont a fényes máz adja a bajor sörperec lényegét, a tésztából pedig még perecgolyót is lehet készíteni.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes