Ilyenkor nemcsak sütőtökszezon van, hanem sütőtökös rizottószezon is, úgyhogy muszáj megosztanom ezt a receptet. Ezúttal paradicsommal, sült kolbásszal, és a kolbász zsírjában piruló török mogyoróval dobtam még fel a klasszikus sütőtökös rizottót. Szerintem mennyei!
Sütőtökös rizottó paradicsommal és kolbásszal
Adag
4
adagElőkészítés
15
percSütés/főzés
40
percTeljes idő
55
percHozzávalók
4 db chorizo kolbász (vagy más sütni való kolbász)
5 dkg török mogyoró
40 g vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 hagyma
30 dkg rizottó rizs (pl. arborio)
1,5 dl száraz fehérbor
1 l csirkealaplé
50 g reszelt parmezán
½ hokkaidó tök
3-4 ág kakukkfű
só
10 dkg koktélparadicsom
Elkészítés
- A chorizót hőálló tálba tesszük, megszurkáljuk és köré szórjuk a mogyorót. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük, félidőben egyszer átfordítjuk a kolbászokat. A mogyorószemek a kisülő zsírban pirulnak meg. Közben elkészítjük a rizottót.
- Az alaplevet felmelegítjük egy lábasban, és a tűzhelyen melegen tartjuk. Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét az olajjal, rádobjuk a finomra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Belekeverjük a rizst, összeforgatjuk, és hagyjuk a rizst is üvegesre pirulni, majd felöntjük a borral, és addig kevergetjük, amíg teljesen felszívja a rizs.
- Merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró alaplevet, kevergetve főzzük tovább, mindig újabb adag alaplével, amíg elkezd puhulni. Amikor az alaplé egyharmadát már magába szívta a rizs, hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott nyers sütőtököt is, és azzal együtt folytatjuk a főzést, kevergetést. Közben sózzuk, és beleszórjuk a finomra aprított kakukkfüvet. 10 perc után hozzáadjuk a negyedelt koktélparadicsomot, ezt nem főzzük teljesen puhára. A rizs addig főzzük, amíg fogkeményre fő – vagyis nem főzzük tejesen puhára, akkor jó, ha belül még ruganyosak maradnak a rizsszemek -, és az étel leveses állagú.
- A végén hozzákeverjük a maradék vajat és a reszelt parmezánt, majd lefedve pár percig pihentetjük. Azonnal fogyasztjuk a kolbásszal és a sült mogyoróval. Tálaláskor a kolbászzsírból kanalazhatunk a tetejére, és megszórjuk még egy adag reszelt parmezánnal is.
Recept videó
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora