Sütőtökös rizottó paradicsommal és kolbásszal

Ilyenkor nemcsak sütőtökszezon van, hanem sütőtökös rizottószezon is, úgyhogy muszáj megosztanom ezt a receptet. Ezúttal paradicsommal, sült kolbásszal, és a kolbász zsírjában piruló török mogyoróval dobtam még fel a klasszikus sütőtökös rizottót. Szerintem mennyei!

Sütőtökös rizottó paradicsommal és kolbásszal

Sütőtökös rizottó paradicsommal és kolbásszal

Adag

4

adag
Előkészítés

15

perc
Sütés/főzés

40

perc
Teljes idő

55

perc

Hozzávalók

  • 4 db chorizo kolbász (vagy más sütni való kolbász)

  • 5 dkg török mogyoró

  • 40 g vaj

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 1 hagyma

  • 30 dkg rizottó rizs (pl. arborio)

  • 1,5 dl száraz fehérbor

  • 1 l csirkealaplé

  • 50 g reszelt parmezán

  • ½ hokkaidó tök

  • 3-4 ág kakukkfű

  • 10 dkg koktélparadicsom

Elkészítés

  • A chorizót hőálló tálba tesszük, megszurkáljuk és köré szórjuk a mogyorót. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük, félidőben egyszer átfordítjuk a kolbászokat. A mogyorószemek a kisülő zsírban pirulnak meg. Közben elkészítjük a rizottót.
  • Az alaplevet felmelegítjük egy lábasban, és a tűzhelyen melegen tartjuk. Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét az olajjal, rádobjuk a finomra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Belekeverjük a rizst, összeforgatjuk, és hagyjuk a rizst is üvegesre pirulni, majd felöntjük a borral, és addig kevergetjük, amíg teljesen felszívja a rizs.
  • Merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró alaplevet, kevergetve főzzük tovább, mindig újabb adag alaplével, amíg elkezd puhulni. Amikor az alaplé egyharmadát már magába szívta a rizs, hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott nyers sütőtököt is, és azzal együtt folytatjuk a főzést, kevergetést. Közben sózzuk, és beleszórjuk a finomra aprított kakukkfüvet. 10 perc után hozzáadjuk a negyedelt koktélparadicsomot, ezt nem főzzük teljesen puhára. A rizs addig főzzük, amíg fogkeményre fő – vagyis nem főzzük tejesen puhára, akkor jó, ha belül még ruganyosak maradnak a rizsszemek -, és az étel leveses állagú.
  • A végén hozzákeverjük a maradék vajat és a reszelt parmezánt, majd lefedve pár percig pihentetjük. Azonnal fogyasztjuk a kolbásszal és a sült mogyoróval. Tálaláskor a kolbászzsírból kanalazhatunk a tetejére, és megszórjuk még egy adag reszelt parmezánnal is.

Recept videó

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Ebédötletek

Sültkelbimbó-főzelék karajjal

Sültkelbimbó-főzelék karajjal

Sütve minden zöldség sokkal finomabb, és ez a kelbimbóra is igaz, ezért ez a főzelék is így készült – így is villámgyors fogás, érdemes neki egy esélyt adni.

Tonhalgolyók paradicsomszószban

Tonhalgolyók paradicsomszószban

Igazi gyerekbarát tészta, főleg, ha szereti a család a tonhalat, de a felnőtteknek sem lesz hiányérzetük, sőt, a fenyőmagtól ez egy elég izgalmas fogás.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes