Nem vagyok túl nagy palacsintafan, ha a klasszikus feltekert változatról van szó, de ha egy kicsit is extrább töltelék kerül rá, máris jöhet! Ezt a házi fügelekvárral töltött, diós verziót például bármikor szívesen megeszem.
Diós-fügés palacsinta barnított vajjal
Adag
4
adagElőkészítés
10
percPihentetés
30
percSütés
20
percTeljes elkészítési idő
1
óraHozzávalók
- A palacsintához:
20 dkg finomliszt
50 g cukor
1 csipet só
4 egész tojás
5 dl tej
1 dl szóda vagy sör
60 g olvasztott vaj
- A töltelékhez:
15 dkg vaj
1,5 dl fügelekvár
5 dkg dió
Elkészítés
- A palacsintához a vajat felolvasztjuk és hagyjuk langyosra hűlni. A lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, az olvasztott vajat, és simára keverjük a masszát. Végül a szódát vagy sört is hozzáadjuk, és azzal is elkeverjük. Sütés előtt 30 percig pihentetjük.
- Palacsintasütőben vékony palacsintákat sütünk.
- A barnított vajhoz a vajat egy kis lábasba tesszük, és közepes lángon addig hevítjük, amíg mogyoróillata lesz és aranybarna színt kap. Ekkor azonnal átöntjük egy hőálló tálba, hogy ne égjen meg.
- A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd durvára aprítjuk vagy morzsoljuk. A palacsintákat négyrét hajtjuk és egy tálra rendezzük. Fügelekvárt kanalazunk rá, meglocsoljuk a langyos barnított vajjal, és megszórjuk a pirított dióval.
Tipp:
- Ha te is készítenél házi fügelekvárt a palacsintához, itt találsz hozzá receptet: Rumos fügelekvár
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora