A rizskoch vagy rizsfelfújt szerintem szuper édesség – ha akarom desszert, ha akarom uzsonna, de egy főzelék vagy tartalmas leves után második fogásnak is csodás. Ráadásul százféleképpen variálható, mehet rá csokiöntet, málnaszörp, lekvár, de ősszel muszáj legalább egyszer jó sok puhára párolódott, édes szilvával is nyakon önteni.
Rizskoch szilvával
Adag
6
adagElőkészítés
10
percFőzés
25
percSütés
40
percTeljes elkészítési idő
1
óra15
percHozzávalók
- A rizskochhoz:
2 evőkanál vaj
35 dkg kerek szemű rizs (rizottónak való, pl. arborio)
1 l tej
5 evőkanál cukor
½ teáskanál só
1 vaníliarúd
5 tojás
- A szilvához:
50 dkg szilva
3-4 evőkanál kókuszvirágcukor
Elkészítés
- A rizst egy nagyobb lábasba tesszük, hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a sót, és a vaníliarúd magjait, majd beledobjuk a rudat is. Közepes lángon, sűrűn kevergetve 20–25 perc alatt puhára főzzük, amíg tejberizs állagú lesz. Kivesszük belőle a vaníliarudat, belekeverünk 1 evőkanál vajat, és hagyjuk a tejberizst langyosra hűlni.
- Kettéválasztjuk a tojásokat, a tojássárgájákat a tejberizshez keverjük.
- A tojásfehérjéket egy tálban egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a rizses masszához forgatjuk. Egy 20×30 cm-es sütőformát alaposan kivajazunk a maradék vajjal, majd beleöntjük a rizst és 185 fokra előmelegített sütőben 35–40 perc alatt megsütjük, hogy szép aranybarna legyen a teteje.
- A szilvákat közben kimagozzuk, kettévágjuk és egy serpenyőben közepes lángon elkezdjük párolni. Amikor kezdenek megpuhulni, megszórjuk a kókuszvirágcukorral és addig pároljuk tovább, amíg a cukor teljesen elolvad.
- A rizskochra kanalazzuk a szilvát és a kisült szirupos levet. Még langyosan fogyasztjuk.
Recept videó
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora
A receptet a Skechers támogatta.