A sütőporos gofri az, amit általában ismerünk, gyorsan elkészül és könnyű, palacsintaszerű a tésztája. Az, hogy mennyire lesz ropogós, a gofrisütőn múlik, ezért, ha szeretnénk kimaxolni az élményt, abból érdemes egy jobbat beszerezni. Véleményem szerint a gofri édesebb lekvárokkal a legfinomabb, ezért most vaníliás ringlószószt készítettem hozzá, de a fügelekvárt is nagyon ajánlom.
Sütőporos gofri ringlószósszal
Adag
12
darabElőkészítés
15
percSütés
25
percTeljes elkészítési idő
40
percHozzávalók
- A gofrihoz:
80 g puha vaj (+ a sütéshez)
25 dkg sima liszt
15 g cukor
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál só
2,5 dl kefir vagy író
2,5 dl tej
4 egész tojás
- A ringlószószhoz:
50 dkg ringló
1 vaníliarúd kikapart magjai
3 evőkanál finomítatlan nádcukor
- A tálaláshoz:
2,5 dl tejföl
1 teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál porcukor
10 dkg pisztácia
Elkészítés
- A gofrihoz felolvasztjuk a vajat, majd hagyjuk langyosra hűlni.
- A tojásokat egy nagy keverőtálban kissé felverjük, majd elkeverjük a kefirrel és a tejjel. Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sót, a sütőport, a szódabikarbónát és a cukrot. Csomómentesre keverjük, sűrű palacsintatésztát kapunk. Félretesszük, amíg a gofrisütő felforrósodik.
- A ringlószószhoz a ringlókat kettévágjuk, kimagozzuk, és közepes lábasba tesszük. A vaníliarudat kettévágjuk, kikaparjuk a magjait és a ringlóhoz adjuk, a vaníliarudat is a lábasba tesszük – ezt a főzés végén majd kivesszük és kidobjuk. Addig főzzük a gyümölcsöt, amíg teljesen megpuhul és szétesik, közben hozzáadjuk a cukrot is. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni.
- Kisütjük a gofrikat, ha kell, a gofrisütőt vékonyan bekenjük olvasztott vajjal, mielőtt beletesszük a tésztát. A gofrikat a ringlószósszal, porcukorral, és őrölt fahéjjal elkevert tejföllel kínáljuk. A végén durvára aprított pisztáciával is megszórjuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora