Gránátalmás kacsamell gesztenyés zellerpürével

Az ünnepi sültek közül a rozé kacsamell a legkevésbé időigényes, ezért jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki nem szeretne napokig készülni a karácsonyi menüre. Az egyetlen fontos szabály az, hogy nem szabad túl magas hőfokon sütni, hogy megfelelő hőkezelést kapjon a rozé állag eléréséhez. Ebben a receptben különleges hozzávaló a gránátalmaszirup, ami nagy kedvencem. Közel-keleti fűszerboltokban és delikátesz üzletekben lehet beszerezni. A köret megér egy külön misét, igazán különleges, ünnepi ízkombináció a mandula-gesztenye-zeller párosítás.

Gránátalmás kacsamell gesztenyés zellerpürével

Gránátalmás kacsamell gesztenyés zellerpürével

Adag

4

adag
Előkészítés

30

perc
Főzés

30

perc
Teljes elkészítési idő

1

óra 

Hozzávalók

  • A kacsamellhez:
  • 4 kacsamellfilé (2 egész)

  • 1,5 dl száraz vörösbor

  • 1 narancs frissen facsart leve

  • 3 dl alaplé

  • 4 evőkanál gránátalmaszirup

  • 2 evőkanál vaj

  • 1 gránátalma

  • A zellerpüréhez:
  • 1 nagy zellergumó (60 dkg)

  • 20 dkg burgonya

  • kb. ½ l mandulatej

  • 5+2 dkg vaj

  • 1 teáskanál só

  • ½ teáskanál szerecsendió

  • 10 dkg gesztenye (főtt, csomagolt)

Elkészítés

  • A kacsamelleket felhasználás előtt 30 perccel kivesszük a hűtőből. Éles késsel beirdaljuk rajtuk a bőrt, gazdagon sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukon. Bőrös oldalukkal lefelé egy nagy serpenyőbe tesszük, amiben kényelmesen elférnek a mellek, és a tűzhelyen közepesen erős láng felett elkezdjük sütni. 7 perc után átfordítjuk, és további 5-7 percig sütjük. Áttesszük egy hőálló edénybe, és 160 fokra előmelegített sütőben 7 percig sütjük. Ha jól át szeretnénk sütni, 10 percig hagyjuk a sütőben. A sütőből kivéve, szeletelés előtt további 5 percig pihentetjük a húst.
  • A serpenyőben maradt zsírt kiöntjük, máskor felhasználhatjuk. A serpenyőbe öntjük a bort, fellazítjuk vele a letapadt, lesült darabokat, majd hozzáadjuk a narancslevet , a gránátalmaszirupot és az alaplevet. Az egészet a felére forraljuk. A végén kis adagokban belekeverjük a vajat, hogy fényes, sűrű mártást kapjunk.
  • A zellert és a burgonyát vékonyan felszeleteljük. Egy lábasban 5 dkg vajat felolvasztunk, lepirítjuk rajta a zellert és a burgonyát, majd felöntjük annyi mandulatejjel, ami éppen nem lepi el, és puhára főzzük – közben, ha kell pótoljuk a mandulatejet, sózzuk és szerecsendióval ízesítjük. Végül hozzáadjuk a gesztenyét is (néhány szemet félreteszünk a tálaláshoz), és az egészet selymesre pürésítjük botmixerrel. A végén a maradék vajat is beledolgozzuk, és azonnal tálaljuk.
  • Minden tányérra teszünk a püréből. A kacsamelleket nagyobb darabokra vágjuk, elrendezzük a tányéron, meglocsoljuk a mártással és megszórjuk gránátalmával.

Recept videó

Tipp:

  • A gránátalmaszirupot lehet helyettesíteni egy kevés fanyar lekvárral is, mondjuk ribizlivel, de abból elég 1 evőkanálnyi.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Vacsoraötletek

Sültkelbimbó-főzelék karajjal

Sültkelbimbó-főzelék karajjal

Sütve minden zöldség sokkal finomabb, és ez a kelbimbóra is igaz, ezért ez a főzelék is így készült – így is villámgyors fogás, érdemes neki egy esélyt adni.

Sült zöldséges tésztaszósz

Sült zöldséges tésztaszósz

Selymes, krémes tésztaszósz, ráadásul minden évszakban úgy variálható, ahogy csak szeretnénk, így ez most sütőtökkel készült.

Sültbrokkoli-saláta fetával

Sültbrokkoli-saláta fetával

Extra köretnek, de magában vagy egy szelet hússal önálló fogásként is simán megállja a helyét ez a sültbrokkoli-saláta.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes