Az ünnepi sültek közül a rozé kacsamell a legkevésbé időigényes, ezért jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki nem szeretne napokig készülni a karácsonyi menüre. Az egyetlen fontos szabály az, hogy nem szabad túl magas hőfokon sütni, hogy megfelelő hőkezelést kapjon a rozé állag eléréséhez. Ebben a receptben különleges hozzávaló a gránátalmaszirup, ami nagy kedvencem. Közel-keleti fűszerboltokban és delikátesz üzletekben lehet beszerezni. A köret megér egy külön misét, igazán különleges, ünnepi ízkombináció a mandula-gesztenye-zeller párosítás.
Gránátalmás kacsamell gesztenyés zellerpürével
Adag
4
adagElőkészítés
30
percFőzés
30
percTeljes elkészítési idő
1
óraHozzávalók
- A kacsamellhez:
4 kacsamellfilé (2 egész)
1,5 dl száraz vörösbor
1 narancs frissen facsart leve
3 dl alaplé
4 evőkanál gránátalmaszirup
2 evőkanál vaj
1 gránátalma
- A zellerpüréhez:
1 nagy zellergumó (60 dkg)
20 dkg burgonya
kb. ½ l mandulatej
5+2 dkg vaj
1 teáskanál só
½ teáskanál szerecsendió
10 dkg gesztenye (főtt, csomagolt)
Elkészítés
- A kacsamelleket felhasználás előtt 30 perccel kivesszük a hűtőből. Éles késsel beirdaljuk rajtuk a bőrt, gazdagon sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukon. Bőrös oldalukkal lefelé egy nagy serpenyőbe tesszük, amiben kényelmesen elférnek a mellek, és a tűzhelyen közepesen erős láng felett elkezdjük sütni. 7 perc után átfordítjuk, és további 5-7 percig sütjük. Áttesszük egy hőálló edénybe, és 160 fokra előmelegített sütőben 7 percig sütjük. Ha jól át szeretnénk sütni, 10 percig hagyjuk a sütőben. A sütőből kivéve, szeletelés előtt további 5 percig pihentetjük a húst.
- A serpenyőben maradt zsírt kiöntjük, máskor felhasználhatjuk. A serpenyőbe öntjük a bort, fellazítjuk vele a letapadt, lesült darabokat, majd hozzáadjuk a narancslevet , a gránátalmaszirupot és az alaplevet. Az egészet a felére forraljuk. A végén kis adagokban belekeverjük a vajat, hogy fényes, sűrű mártást kapjunk.
- A zellert és a burgonyát vékonyan felszeleteljük. Egy lábasban 5 dkg vajat felolvasztunk, lepirítjuk rajta a zellert és a burgonyát, majd felöntjük annyi mandulatejjel, ami éppen nem lepi el, és puhára főzzük – közben, ha kell pótoljuk a mandulatejet, sózzuk és szerecsendióval ízesítjük. Végül hozzáadjuk a gesztenyét is (néhány szemet félreteszünk a tálaláshoz), és az egészet selymesre pürésítjük botmixerrel. A végén a maradék vajat is beledolgozzuk, és azonnal tálaljuk.
- Minden tányérra teszünk a püréből. A kacsamelleket nagyobb darabokra vágjuk, elrendezzük a tányéron, meglocsoljuk a mártással és megszórjuk gránátalmával.
Recept videó
Tipp:
- A gránátalmaszirupot lehet helyettesíteni egy kevés fanyar lekvárral is, mondjuk ribizlivel, de abból elég 1 evőkanálnyi.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora