Lencsével, pirított hagymával és kurkumával főtt rizs, amit datolya és mazsola édesítenek. Attól is különleges, hogy az elkészítés során a rizs alja egészen sötét barnára pirul, ennek a ropogós rétegnek pedig külön neve is van – tahdig. Ha izgalmas köretre vágysz, érdemes elkészíteni, de akár vega fogásnak is beillik egy kis sült zöldséggel vagy salátával.
Adas polo, azaz perzsa sült rizs
Adag
6
adagElőkészítés
20
percFőzés
30
percTeljes elkészítési idő
50
percHozzávalók
1 nagy hagyma
5 medjool datolya
20 dkg basmati rizs
½ l meleg víz
2 teáskanál só
4 evőkanál olívaolaj
20 dkg lencse
2 teáskanál őrölt kurkuma
3 evőkanál aranymazsola
2 evőkanál vaj
petrezselyem vagy koriander a tálaláshoz
Elkészítés
- A rizst folyó víz alatt többször átmossuk. Közepes lábosba tesszük, ráöntjük a meleg vizet, hozzáadunk 2 evőkanál olívaolajat és 2 teáskanál sót, lefedjük és magas lángon felforraljuk.
- Közben a lencsét is átmossuk, majd amikor a víz a rizs alatt felforrt, hozzákeverjük a lencsét is. Levesszük a fedőt, visszavesszük annyira a lángot, hogy éppen gyöngyözzön a víz és addig főzzük, amíg a rizs fogkeményre megpuhul (kívül puha, belül még rúg) és a folyadékot szinte teljesen magába szívja.
- A lábos fedőjét egy tiszta konyharuhába bugyoláljuk és a fedő tetején rögzítjük a ruhát. A rizsre tesszük, lenyomjuk, hogy a gőzt kipréseljük és alacsony lángon 30 percig főzzük így, hogy a lencse és a rizs is teljesen megpuhuljanak, a lábos alján pedig lepiruljon a rizs, és kialakuljon a tahdig réteg.
- Közben a finomra vágott hagymát a vajon lepirítjuk, hogy ne csak puha, hanem aranybarna is legyen. Hozzáadjuk a maradék olívaolajat, a kurkumát és megsózzuk. Amikor már illatozik, hozzáadjuk a kimagozott, falatnyi darabokra vágott datolyát és a mazsolát is. Kicsit kevergetve pirítjuk, hogy a datolya és a mazsola megpuhuljanak.
- 10 perc főzés után levesszük a rizsről a fedőt és óvatosan belekeverjük a kurkumás, hagymás keveréket. Nagyon ügyeljünk rá, hogy a lábas alján keletkezett réteget ne mozdítsuk meg. Visszatesszük a fedőt és folytatjuk a főzést, amíg a rizs és a lencse teljesen megpuhulnak – ez további 20 perc, alacsony lángon.
- Ezután lehúzzuk a tűzről, a rizs tetejére tesszük a vajat és hagyjuk elolvadni. Megmozgatjuk a lábost, és ha érezzük, hogy nem tapad bele a rizs, egy tányért teszünk a lábos tetejére, és fogókesztyűvel vagy konyharuhával, gyors mozdulattal átfordítjuk. Ha tapad, egy kicsit fellazítjuk a széleken egy spatulával és ezután fordítjuk át.
- Friss korianderrel vagy aprított petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Recept videó
Tipp:
- Rántott hal, sült húsok vagy sült zöldségek és salátás csodás körete, de valójában egy kis görög joghurttal önálló fogás is. Egyszerre édes, fűszeres, lágy és ropogós.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora