Adas polo, azaz perzsa sült rizs

Lencsével, pirított hagymával és kurkumával főtt rizs, amit datolya és mazsola édesítenek. Attól is különleges, hogy az elkészítés során a rizs alja egészen sötét barnára pirul, ennek a ropogós rétegnek pedig külön neve is van – tahdig. Ha izgalmas köretre vágysz, érdemes elkészíteni, de akár vega fogásnak is beillik egy kis sült zöldséggel vagy salátával.

Adas polo, azaz perzsa sült rizs

Adas polo, azaz perzsa sült rizs

Adag

6

adag
Előkészítés

20

perc
Főzés

30

perc
Teljes elkészítési idő

50

perc

Hozzávalók

  • 1 nagy hagyma

  • 5 medjool datolya

  • 20 dkg basmati rizs

  • ½ l meleg víz

  • 2 teáskanál só

  • 4 evőkanál olívaolaj

  • 20 dkg lencse

  • 2 teáskanál őrölt kurkuma

  • 3 evőkanál aranymazsola

  • 2 evőkanál vaj

  • petrezselyem vagy koriander a tálaláshoz

Elkészítés

  • A rizst folyó víz alatt többször átmossuk. Közepes lábosba tesszük, ráöntjük a meleg vizet, hozzáadunk 2 evőkanál olívaolajat és 2 teáskanál sót, lefedjük és magas lángon felforraljuk.
  • Közben a lencsét is átmossuk, majd amikor a víz a rizs alatt felforrt, hozzákeverjük a lencsét is. Levesszük a fedőt, visszavesszük annyira a lángot, hogy éppen gyöngyözzön a víz és addig főzzük, amíg a rizs fogkeményre megpuhul (kívül puha, belül még rúg) és a folyadékot szinte teljesen magába szívja.
  • A lábos fedőjét egy tiszta konyharuhába bugyoláljuk és a fedő tetején rögzítjük a ruhát. A rizsre tesszük, lenyomjuk, hogy a gőzt kipréseljük és alacsony lángon 30 percig főzzük így, hogy a lencse és a rizs is teljesen megpuhuljanak, a lábos alján pedig lepiruljon a rizs, és kialakuljon a tahdig réteg.
  • Közben a finomra vágott hagymát a vajon lepirítjuk, hogy ne csak puha, hanem aranybarna is legyen. Hozzáadjuk a maradék olívaolajat, a kurkumát és megsózzuk. Amikor már illatozik, hozzáadjuk a kimagozott, falatnyi darabokra vágott datolyát és a mazsolát is. Kicsit kevergetve pirítjuk, hogy a datolya és a mazsola megpuhuljanak.
  • 10 perc főzés után levesszük a rizsről a fedőt és óvatosan belekeverjük a kurkumás, hagymás keveréket. Nagyon ügyeljünk rá, hogy a lábas alján keletkezett réteget ne mozdítsuk meg. Visszatesszük a fedőt és folytatjuk a főzést, amíg a rizs és a lencse teljesen megpuhulnak – ez további 20 perc, alacsony lángon.
  • Ezután lehúzzuk a tűzről, a rizs tetejére tesszük a vajat és hagyjuk elolvadni. Megmozgatjuk a lábost, és ha érezzük, hogy nem tapad bele a rizs, egy tányért teszünk a lábos tetejére, és fogókesztyűvel vagy konyharuhával, gyors mozdulattal átfordítjuk. Ha tapad, egy kicsit fellazítjuk a széleken egy spatulával és ezután fordítjuk át.
  • Friss korianderrel vagy aprított petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Recept videó

Tipp:

  • Rántott hal, sült húsok vagy sült zöldségek és salátás csodás körete, de valójában egy kis görög joghurttal önálló fogás is. Egyszerre édes, fűszeres, lágy és ropogós.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Reggeliötletek

Házi Nutella, azaz csokoládés mogyorókrém

Házi Nutella

Házi csokoládés mogyorókrém, azaz Nutella, de a bolti verziónál sokkal kevesebb cukorral, ráadásul tejmentesen – csak győzzétek gyártani!

Narancskrémes palacsinta

Narancskrémes sült palacsinta

Palacsinta elegánsan – krémes, édes, a sütőben ropogósra sült szélekkel, tökéletes desszert az ünnepi asztalra vagy egy reggeli brunchra.

Japán felhőpalacsinta

Japán felhőpalacsinta

A felhőpalacsinta pont olyan puha, mintha tényleg felhőbe harapnánk, ehetjük gyümölccsel, mindenféle öntettel, szuper menő reggeli!

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes