Ebben a mézeskalácsban nincs se glutén, se tejtermék és annyira finom, hogy veszélyesen gyorsan elfogy. Többféle kombinációt tesztelgettem, és ez a keverék lett a befutó. A fűszerezést lehet tovább finomítani és turbózni ízlés szerint, ez egy közepesen intenzív alaprecept.
Mentes mézeskalács
Adag
30
darabElőkészítés
20
percSütés
30
percPihentetés
10
percTeljes elkészítési idő
1
óraHozzávalók kb. 30 darabhoz
120 g mandulaliszt
60 g gesztenyeliszt
40 g kukoricakeményítő
85 g kókuszvirágcukor
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál őrölt gyömbér
¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
¼ teáskanál őrölt szegfűbors
¼ teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
85 g méz
60 ml mandulaolaj (vagy más semleges ízű olaj)
1 tojás
Elkészítés
- A száraz hozzávalókat egy keverőtálban összekeverjük.
- A tojást egy másik keverőtálban felverjük és összekeverjük az olajjal, mézzel. A két keveréket fakanállal összedolgozzuk, majd 10 percre a mélyhűtőbe tesszük.
- A ragacsos tésztát gesztenyeliszttel megszórt gyúródeszkára borítjuk, és annyi gesztenyelisztet gyúrunk bele, hogy nyújtható legyen, de nem száraz (kb. 1-2 csapott evőkanálnyit). 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, kiszúrjuk, és sütőpapírral leterített tepsire tesszük a kekszeket.
- 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. A sütőből kivéve puha lesz, hagyjuk a tepsin kihűlni, hogy megszilárduljon.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora