Gerslisaláta gombával és sült hagymával

Szuper laktató langyos vagy hideg gerslisaláta, ami szerintem egyébként tökéletes köret is lehet, vagy például egy buggyantott tojással a tetején akár ebédnek is megteszi. Ráadásul tele van isteni zöldségekkel, az egyik puha, a másik ropog, ennél több nem is kell.

Gerslisaláta gombával és sült hagymával

Gerslisaláta gombával és sült hagymával

Adag

6-8 adag
Előkészítés

20

perc
Főzés

50

perc
Teljes elkészítési idő

1

óra 

10

perc

Hozzávalók

  • 20 dkg árpagyöngy

  • víz és só a főzéshez

  • A sült hagymához:
  • 2 nagyobb hagyma

  • 1 evőkanál kukoricaliszt

  • 1 dl étolaj

  • A gombához:
  • 25 dkg gomba vegyesen

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 2 evőkanál vaj

  • 2 ág kakukkfű

  • 2 gerezd fokhagyma

  • A pirított zöldségekhez:
  • 15 dkg lila burgonya (héjában előfőzve)

  • 1 nagy csomó mángold

  • 2 evőkanál vaj

  • Az összeállításhoz:
  • 1 nagy csokor koriander

  • 1 nagy csokor petrezselyem

  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé

  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

  • Az árpagyöngyöt forrásban levő sós vízbe tesszük, és fedő alatt 50 perc alatt megfőzzük. Nem lesz teljesen puha, hanem főtt állapotában is ruganyos. Lecsepegtetjük, és felhasználásig félretesszük.
  • A lila burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük úgy, hogy már puha legyen, ha egy villával megszúrjuk, de ne essen szét (nem szabad túlfőzni, hogy szeletelhető legyen).
  • A hagymát vékonyan felszeleteljük, összeforgatjuk a kukoricaliszttel, majd forró (de nem túl forró) olajban ropogósra sütjük. Ezután papírtörlőre szedjük és félretesszük. Fogyasztás előtt enyhén sózzuk.
  • Az olívaolajat és a vajat egy nagy serpenyőben felhevítjük, és beletesszük a durvára darabolt gombákat. 2-3 percig pirítjuk mozgatás nélkül, hogy a gombák alja szép színt kapjon, majd rázogatva folytatjuk a pirítást, hogy szépen megsüljenek, de ne égjenek meg. Amikor elkészültek, a serpenyőbe tesszük a kakukkfüvet és a fokhagymát is, ezekkel is 3 percig pirítjuk az egészet, majd a gombákat kiszedjük. A serpenyőben maradt zsiradékon, a kakukkfűvel és a fokhagymával a feldarabolt mángoldot is rázogatva pirítjuk, amíg megpuhul. A végén a szeletekre vágott főtt burgonyát is mellédobjuk, hozzáadjuk a maradék vajat és az egészet átmelegítjük, pirítjuk.
  • Egy nagy tálban összekeverjük a főtt gerslit a finomra aprított zöldfűszerekkel és az olívaolajjal elkevert citromlével. Hozzákeverjük a pirított gombát, burgonyát, mángoldot, a végén pedig ráhalmozzuk a sült hagymát is. Sózzuk, borsozzuk és langyosan vagy hidegen fogyasztjuk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

A receptet a Tefal támogatta.

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Datolyás keksz

Datolyás keksz

Pofonegyszerű, mégis nagyon ízgazdag datolyás keksz a puhább fajtából – 10 napig simán eláll, úgyhogy lehet rögtön dupla adaggal indítani.

Ázsiai újhagymás palacsinta

Ázsiai újhagymás palacsinta

Ázsiai újhagymás palacsinta, ami sokkal inkább lepény – van egy-két trükkje, de egyébként nagyon könnyen elkészíthető, és más zöldséggel is klasszul működik.

Medvehagymás-juhtúrós pogácsa

Medvehagymás-juhtúrós pogácsa

Nem múlhat el tavasz medvehagymával bolondított juhtúrós pogácsa nélkül – szuper párost alkotnak, de sima túróval is nagyon finom lesz!

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes