Szuper laktató langyos vagy hideg gerslisaláta, ami szerintem egyébként tökéletes köret is lehet, vagy például egy buggyantott tojással a tetején akár ebédnek is megteszi. Ráadásul tele van isteni zöldségekkel, az egyik puha, a másik ropog, ennél több nem is kell.
Gerslisaláta gombával és sült hagymával
20
perc50
perc1
óra10
percHozzávalók
20 dkg árpagyöngy
víz és só a főzéshez
- A sült hagymához:
2 nagyobb hagyma
1 evőkanál kukoricaliszt
1 dl étolaj
- A gombához:
25 dkg gomba vegyesen
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj
2 ág kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
- A pirított zöldségekhez:
15 dkg lila burgonya (héjában előfőzve)
1 nagy csomó mángold
2 evőkanál vaj
- Az összeállításhoz:
1 nagy csokor koriander
1 nagy csokor petrezselyem
2 evőkanál frissen facsart citromlé
2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
- Az árpagyöngyöt forrásban levő sós vízbe tesszük, és fedő alatt 50 perc alatt megfőzzük. Nem lesz teljesen puha, hanem főtt állapotában is ruganyos. Lecsepegtetjük, és felhasználásig félretesszük.
- A lila burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük úgy, hogy már puha legyen, ha egy villával megszúrjuk, de ne essen szét (nem szabad túlfőzni, hogy szeletelhető legyen).
- A hagymát vékonyan felszeleteljük, összeforgatjuk a kukoricaliszttel, majd forró (de nem túl forró) olajban ropogósra sütjük. Ezután papírtörlőre szedjük és félretesszük. Fogyasztás előtt enyhén sózzuk.
- Az olívaolajat és a vajat egy nagy serpenyőben felhevítjük, és beletesszük a durvára darabolt gombákat. 2-3 percig pirítjuk mozgatás nélkül, hogy a gombák alja szép színt kapjon, majd rázogatva folytatjuk a pirítást, hogy szépen megsüljenek, de ne égjenek meg. Amikor elkészültek, a serpenyőbe tesszük a kakukkfüvet és a fokhagymát is, ezekkel is 3 percig pirítjuk az egészet, majd a gombákat kiszedjük. A serpenyőben maradt zsiradékon, a kakukkfűvel és a fokhagymával a feldarabolt mángoldot is rázogatva pirítjuk, amíg megpuhul. A végén a szeletekre vágott főtt burgonyát is mellédobjuk, hozzáadjuk a maradék vajat és az egészet átmelegítjük, pirítjuk.
- Egy nagy tálban összekeverjük a főtt gerslit a finomra aprított zöldfűszerekkel és az olívaolajjal elkevert citromlével. Hozzákeverjük a pirított gombát, burgonyát, mángoldot, a végén pedig ráhalmozzuk a sült hagymát is. Sózzuk, borsozzuk és langyosan vagy hidegen fogyasztjuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora