Rengeteg banánkenyeret sütöttem már, de ez most a tuti kedvencem. Bevallom, magamnak készítettem – bár eszik a gyerekek is nagyobb örömmel, mint szeretném, mégis, amikor készült, csakis a saját ízlésem szerint alakítottam. Úgy voltam vele, hogy ha senki másnak nem ízlik majd, az se baj, akkor csak az enyém lesz – de persze ez ezúttal sem jött be.
Banánkenyér
Adag
12
szeletElőkészítés
20
percSütés
1
óraTeljes elkészítési idő
1
óra20
percHozzávalók
15 dkg sima liszt
8 dkg rozsliszt
1 csipet só
1 csomag sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
15 dkg finomítatlan nádcukor
2 tojás
12 dkg barnított vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
3 nagyon túlérett banán
15 dkg török mogyoró
10 dkg 70% kakaótartalmú étcsokoládé
Elkészítés
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük és kivajazunk egy szögletes sütőformát.
- A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd, ha langyosra hűlt, durvára aprítjuk.
- A vajat egy kis lábosban felolvasztjuk és lassan addig melegítjük, amíg kicsit megbarnul. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a masszához keverjük. Nem szűrjük le, mert a kis barna darabkák adják a jellegzetes mogyorós ízt.
- A kétféle lisztet a többi száraz hozzávalóval összekeverjük egy tálban.
- Egy másik tálban kikeverjük a cukrot a tojással, majd hozzáadjuk a barnított vajat. Hozzáadjuk a 3 megpucolt banánt, a vaníliakivonatot, és addig keverjük, amíg a massza homogén nem lesz. Beledolgozzuk a száraz hozzávalókat. Végül a masszához keverjük a durvára aprított, pirított mogyorót és az összetört csokoládét is.
- Az előkészített formába öntjük, 60 percig sütjük az előmelegített sütőben. Tűpróbát végzünk, és ha jó, kivesszük. 10 percig a formában hagyjuk. Ezután kiborítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt.
Tipp:
- Ha megfeketedett a banán héja, belül pedig már teljesen barna a gyümölcs (de nincs rajta penész), akkor lesz az igazi ehhez a sütihez!
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora